Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο

Στο «κόκκινο» γύρισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τετάρτη παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις στην αρχή της συνεδρίασης, με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να συνεχίζονται, αλλά να είναι ηπιότερες σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:17 διαμορφώνεται στις 668 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,68%. Ανοδικά κινούνται 27 μετοχές, 41πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 14,6 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών διαμορφώνει το κλίμα στο ΧΑΑ, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν μεγάλη επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Πάντως, η Alpha Bank ανακοίνωσε σήμερα την αναμενόμενη προσφορά νέων μετοχών με καταβολή μετρητών προσδοκώμενου ύψους 1,66 δισ. ευρώ ως μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενισχύσεως ύψους 2,74 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένονται άμεσα από τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Το γεγονός ότι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble προεξόφλησε την έγκαιρη χορήγηση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν αρκετό να αλλάξει το κλίμα, καθώς πολλοί επενδυτές βλέπουν πως ομολογιούχοι και προνομιούχες μετοχές θα επιστρατευτούν για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που δεν θα καταφέρουν να καλύψουν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Η Εθνική Τράπεζα άνοιξε με πτώση 3,88%, η Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 2,33% και η Alpha Bank με πτώση 2,38%.

Πάντως, εν μέρει η νευρικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου αποδίδεται και στην εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες είναι σε αναζήτηση κατεύθυνσης. Οι επενδυτές αναμένουν τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi στο Λονδίνο, από τις οποίες ενδεχομένως να διαφανούν οι προθέσεις της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση και την πορεία των επιτοκίων του ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοιξε με πτώση σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε σε ποσοστό 0,14%. Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+2,16%), των Προσωπικών Προϊόντων (+1,93%) και του Εμπορίου (+0,66%).

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-0,54%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,46%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,44%).Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Δρομέας +23,71%, Q&R+9,81%, Intracom+5,17% και Audiovisual +5,13%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιατρικό -5,58%, Centeric Συμμετοχών -4,70%, Kleeman Hellas-3,51% και ΓΕΡΚ ΤΕΡΝΑ -2,73%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider