Πετρέλαιο: Σε μεγαλύτερες περικοπές προχωρά ο ΟΠΕΚ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε μεγαλύτερες περικοπές προχωρά ο ΟΠΕΚ
Ανησυχία στην αγορά για τη ζήτηση. Η συνάντηση του ΟΠΕΚ ολοκληρώθηκε με τους υπουργούς να εγκρίνουν πρόσθετες περικοπές παραγωγής.

Σε μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου τείνει να προχωρήσει ο ΟΠΕΚ εν μέσω της ανησυχίας για πτώση της ζήτησης ενώ στρατηγική του καρτέλ παραμένει η μείωση των πλεονασματικών ποσοτήτων με στόχο να δοθεί ώθηση στην τιμή.

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ ολοκληρώθηκε με τους υπουργούς να εγκρίνουν πρόσθετες περικοπές παραγωγής για το α 'τρίμηνο του 2020, δήλωσαν δύο πηγές αντιπροσωπείας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι περικοπές για τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του (γνωστός ως ΟΠΕΚ +0, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, θα αυξηθούν σε 1,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις πηγές.

Η εμβάθυνση των περικοπών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα δεν θεωρείται επιβλαβής γι ατο καρτέλ δεδομένου ότι επί του παρόντος υφίστανται περικοπές ούτως ή άλλως και μάλιστα τα μέλη δείχνουν να έχουν συμμορφωθεί πλήρως.

Υπενθυμίζεται ότι το καρτέλ αναγκάστηκε να δράσει αφού οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν στα μέσα του 2014 λόγω υπερπροσφοράς, αλλά οι παραγωγοί από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας και η προσφορά πετρελαίου από σχιστόλιθο αυξήθηκε εκθετικά.

Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως με ημερήδια παραγωγή 12,3 εκατομμύρια βαρέλια το 2019, σύμφωνα με την US Energy Information Administration, από 11 εκατομμύρια το 2018.

Η άφθονη προσφορά από της ΗΠΑ, η εξασθενημένη ζήτηση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, που επιδεινώθηκε από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθούν να ανησυχούν την αγορά, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην πολιτική του ΟΠΕΚ η οποία αναθεωρείται όπως φαίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Την Παρασκευή το πρωί (11.48 ώρα Ελλάδος) το αργό διαπραγματεύεται στα 58,37 δολάρια σημειώνοντας πτώση κατά 0,10% και το μπρεντ στα 63,38 δολάρια σημειώνοντας πτώση κατά 0,02%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider