Ατονία και κίνηση σε ένα πολύ στενό εύρος καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν όπως όλα δείχνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών για να πάρουν θέσεις και να διαμορφώσουν στρατηγικές για το δεύτερο τρίμηνο.
Η αγορά διατηρήθηκε πέριξ των 1.725-1.730 μονάδων μέσω επιλεκτικών τοποθετήσεων ενώ ευρύτερα η αποκοπή μερίσματος 0,105 ευρώ ανά μετοχή στη Eurobank πίεσε ελαφρώς την αγορά, καθώς η τράπεζα έχει υψηλή στάθμιση.
Ως προς τα αποτελέσματα, την ανθεκτικότητα κερδοφορίας, τη δυναμική πιστωτική επέκταση, τους υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες και τη σταθερή ποιότητα ενεργητικού θα αντιπαραβάλουν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών μπροστά στον αντίκτυπο της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στα καθαρά έσοδα από τόκους. Με αυτά, λοιπόν, θα προσέλθουν και στη νέα χρήση (όπως συνέβη και το 2024), παρουσιάζοντας, σύμφωνα με αναλυτές, ένα αρκετά συμπαγές σετ αποτελεσμάτων.
Από την άλλη, καθώς εντείνεται η ένταση των μειώσεων των επιτοκίων έναντι των πρώτων τριμηνιαίων μειώσεων κατά το δεύτερο μισό του 2024, οι τράπεζες θα πρέπει να κινητοποιήσουν ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις σε άλλα πεδία δραστηριοποίησης (συγχωνεύσεις και εξαγορές, προμήθειες, προοπτικές ανάπτυξης asset - wealth management, banacassurance) διατηρώντας ως κόρη οφθαλμού την πιστωτική επέκταση.
Η αγορά κάλυψε ήδη το μεγαλύτερο μέρος των γρήγορων απωλειών του προηγούμενου διαστήματος και πλέον βρίσκεται μία ανάσα από τα υψηλά των 1.750 μονάδων, έχοντας όλες τις πιθανότητες να «καλοβλέπει» το 2 μπροστά, μετά από πολλά χρόνια.
Όπως σημειώνει η Fast Finance, «ο τραπεζικός κλάδος κρατά το τιμόνι της αγοράς, με τα αποτελέσματα τριμήνου μπροστά και σημαντικές αποκοπές μερισμάτων μετά από πολλά χρόνια. Να σημειωθεί ότι, με βάση τα αποτελέσματα του 2024, ο τραπεζικός κλάδος στο σύνολό του, μαζί με την Τράπεζα Κύπρου (μερισματική απόδοση 8%), εμφανίζει P/E κοντά στο 7 και χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 35 δισ. ευρώ. Σημαντική και η απόφαση της Alpha Bank να ξεκινήσει, στις 22 Μαΐου, πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 170 εκατ. τεμάχια.
Τα εταιρικά αποτελέσματα δείχνουν σημαντική αύξηση του τζίρου, της τάξεως του 4,7%, και των κερδών, κοντά στο 11%. Παρά την αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων, η ελληνική αγορά παραμένει αισθητά φθηνότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2025, μην ξεχνάμε, έχει όλες τις πιθανότητες να επανέλθει στις ανεπτυγμένες αγορές, μετά από 13 χρόνια, γεγονός που θα φέρει νέες εισροές στην αγορά».
Την ανθεκτικότητα κερδοφορίας, τη δυναμική πιστωτική επέκταση, τους υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες και τη σταθερή ποιότητα ενεργητικού θα αντιπαραβάλουν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών μπροστά στον αντίκτυπο της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στα καθαρά έσοδα από τόκους. Με αυτό, λοιπόν, θα προσέλθουν και στη νέα χρήση, παρουσιάζοντας, σύμφωνα με αναλυτές, ένα αρκετά συμπαγές σετ αποτελεσμάτων.
Τεχνικά, η αγορά διατηρεί τη μεσοπρόθεσμα επιθετική της τάση, όσο διατηρεί κλεισίματα άνω των 1.680 μονάδων σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Όλα δείχνουν ότι ο δρόμος προς τις 2.000 μονάδες έχει ανοίξει, με τα όποια σκαμπανεβάσματα. Το νέο σημαντικό ημερήσιο δεδομένο είναι το stop-loss στον τραπεζικό δείκτη, που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στις 1.559 μονάδες. Από τους μεγάλους, ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ, λόγω της αποκοπής μερίσματος, ενώ και ο ΟΤΕ φαίνεται να επιδιώκει ξανά το επίπεδο των 18 ευρώ, μεσοπρόθεσμα ή και τα 20 ευρώ.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με ήπια άνοδο 0,30% στις 1.731,36 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,06% και ο τραπεζικός κατά 0,34% στις 1.616,06 μονάδες.
Στις τράπεζες, υψηλότερα, Κύπρου και ΕΤΕ με κέρδη 1,36% και 1,34% αντίστοιχα, ενώ οριακή άνοδο 0,08% κατέγραψε η Πειραιώς. Σταθερή στα 2,23 η Alpha, με την Eurobank στο -3,11% και τα 2,49 ευρώ.
Κινητικότητα στα blue chips, με την Metlen στο 1,88% υψηλότερα, την Aegean στο 2,99% και τα 12,40 ευρώ, και τη Σαράντης στο 4,06% και τα 13,84 ευρώ με ισχνό τζίρο. Κέρδη 1,25% για ΕΛΠΕ. Ελαφρώς υψηλότερα ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΓΕΚ και Cenergy. Απώλειες 1,19% για ΟΠΑΠ και 0,18% για τον ΟΤΕ.