ΧΑ: Η Standard & Poor's έστειλε μήνυμα στους long - Μίνι ράλι και υπέρβαση των 1.410 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Η Standard & Poor's έστειλε μήνυμα στους long - Μίνι ράλι και υπέρβαση των 1.410 μονάδων
Η αναβάθμιση του outlook από την S&P σε θετικό κλείνει το μάτι για αναβάθμιση και του αξιόχρεου του επόμενους μήνες. Πάτημα στους long στο ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 11:05

Η S&P ήρθε να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, διατηρώντας την στο «BBB-», κάτι που συνεπάγεται πως μπορεί εντός 12-24 μηνών να αναβαθμίσει και το αξιόχρεο.

Ακολουθεί στις 31 Μαίου η αξιολόγηση της Fitch, όπου και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται αναβάθμιση του outlook σε θετικό, όπως έχει υποστηρίξει η Société Générale. Ο οίκος εκτιμά πως τα ισχυρά θεμελιώδη της οικονομίας δικαιολογούν και με το παραπάνω τη διατήρηση της θετικής τροχιάς των αξιολογήσεων. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε οι δύο αμερικανικοί οίκοι έμμεσα θα πιέσουν και τη Moody's που ανέκαθεν λειτουργεί πιο ετεροχρονισμένα, ώστε να δώσει το IG.

Η S&P τονίζει πως η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να συνεχιστεί με την προώθηση μεταρρυθμίσεων, ενώ δίνει εύσημα για την μείωση του χρέους και προειδοποιεί για πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Η κίνηση αναβάθμισης του outlook αναμένεται να περάσει και να αφομειωθεί και από τη χρηματιστηριακή αγορά καθώς ήδη το ελληνικό δεκαετές βρίσκεται στο 3,459 με το spread πέριξ των 94 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «τα αποτελέσματα των εταιριών έχουν φτάσει στο ήμισυ και όλα δείχνουν ότι συνεχίζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο κάτι που βοηθάει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Ο S&P ήρθε να αναβαθμίσει την προοπτικές της Ελληνική οικονομίας σε θετικές διατηρώντας το BBB-. Έχουμε σχολιάσει αρκετές φορές ότι συχνά πυκνά θα έχουμε αναβαθμίσεις και αλλαγές τιμών στόχων από ξένους και Ελληνικούς οίκους. Αν εξαιρέσει κάποιος ότι κανένας δεν το περίμενε δεν αλλάζει κάτι στην ρότα της αγοράς. Το ότι είμαστε το απόλυτο turn around story όπως σχολίασε είναι δεδομένο με την διαφορά ότι και εμείς πρέπει παράλληλα να κάνουμε αυτό που πρέπει για να συντηρήσουμε τα επόμενο χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι διθύραμβοι είναι ευπρόσδεκτοί από τους ξένους με την διαφορά ότι χωρίς δουλειά και μεγαλύτερη προσπάθεια οι στόχοι μπορεί να πάνε περίπατο».

Στο τεχνικό σκέλος και σύμφωνα με τον ίδιο «όπως κινείται η αγορά μέσα στο πλάγιο πτωτικό κανάλι θα τολμήσουμε να εικάσουμε ότι οι πιθανότητες να σπάσει ανοδικά είναι μεγαλύτερες από το να δούμε τουλάχιστον σε αυτή την φάση χαμηλότερα χαμηλά. Φυσικά αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε μία κίνηση προς το 1.310 έχει όλες τις πιθανότητες. Έτσι λοιπόν το 1.420-1.426 είναι και το μεγάλο μας make or break μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις μας. Αν τα καταφέρει τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη του 1.500. Από σήμερα θα φανεί αν άμεσα ο ΓΔ καταφέρει να κατοχυρώσει και πάλι το ψυχολογικό 1.400 σε κλείσιμο. Σε κάθε περίπτωση για να πάρουμε και επίσημα αγοραστικό σήμα χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 1.425 μονάδες.

Αξίζει να πούμε ότι δεν χρειάζεται να κοιτάμε μόνο τον ΓΔ και την συμπεριφορά του αλλά μία προς μία τις επιλογές που μας ενδιαφέρουν, Τρανό παράδειγμα η συμπεριφορά του Μυτιληναίου (Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου) το τελευταίο 10μηνο που ουσιαστικά είναι μέσα σε ένα εύρος τιμών έχοντας κάνει παρόλα αυτά μεγάλο ράλι αισθητά νωρίτερα. Φυσικά τις τελευταίες μέρες έχει δώσει μετά από καιρό αγοραστικό σήμα και κινείται ανεξάρτητα από την ΓΔ.

Στο παραπάνω η μετοχή της Μυτιληναίος καταγράφει νέα ισχυρή άνοδο 1,94% με τζίρο στα 4,95 εκατ. ευρώ και το χαρτί στα 37,76 ευρώ όπου πλέον κινείται ολοταχώς προς τη διάσπαση των υψηλών και για τα 40,20 ευρώ.

Ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 1,39% στις 1.411,96 μονάδες, με τον τζίρο στα 30 εκατ. ευρώ περίπου, με τον FTSE 25 στο 1,55% και τον τραπεζικό στο 1,48%.

Ισχυρή άνοδος για ΔΕΗ στο 2,35% και τα 11,31 ευρώ, αλλά και για τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά όπως για τον ΟΤΕ στο 2,10%, την Τιτάν στο 1,89% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,23%.

Συνέχεια ανόδου επίσης για τη Λάμδα στο 1,74% και τα 7,02 ευρώ, με την Aegean στο 2,46% και τα 12,07 ευρώ. Στο πράσινο επίσης ΜΟΗ, ΕΛΠΕ (1,55%), ΕΕΕ (1,76%) και ΔΑΑ (1,96%), όπως και ΤΕΝΕΡΓ και Jumbo.

Απώλειες λόγω αποκοπής μερίσματος για την ΟΤΟΕΛ στο -4,57% και τα 12,94 ευρώ.

Στις τράπεζες, ξεχωρίζει η Eurobank στο 1,85% και τα 1,868 ευρώ, με την Alpha στο 1,34% και τα 1,589 ευρώ, με τη Πειραιώς στο 1,67% και την ΕΤΕ στο 0,96% και τα 7,162 ευρώ.

Νέα υψηλά καταγράφουν οι Optima (1,10%) στα 10,08 ευρώ και η Τιτάν στα 27 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Paramount+: «Πρεμιέρα» στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της Cosmote TV 

Καρέ μετοχών παντός καιρού

ΥΠΕΝ: Όλο το σχέδιο επιδοτήσεων έως 3 δισ. για «πράσινα» έργα στα νησιά – Από φωτοβολταϊκά μέχρι offshore αιολικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider