Σε ρυθμούς selloff παρέμεινε η Wall Street - Στο -1,8% ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ρυθμούς selloff παρέμεινε η Wall Street - Στο -1,8% ο Nasdaq
Η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή «εκτόξευσε» τις αποδόσεις των ομολόγων.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς η ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ εκτόξευσε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και εξαφάνισε τα αρχικά κέρδη με τα οποία υποδέχθηκε η αμερικανική αγορά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις αλλά και τα αποτελέσματα τριμήνου της Goldman Sachs.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, αν και βρέθηκε υψηλότερα ως και περίπου 200 μονάδες στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών- γρήγορα πέρασε σε αρνητικό έδαφος και διαμορφώθηκε στις 37.735 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 248 μονάδων ή 0,65%. Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος έχασε 1,2% και έκλεισε στις 5.061 μονάδες, ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, με τον Nasdaq να κλείνει χαμηλότερα κατά 1,79% στα επίπεδα των 15.885 μονάδων.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, κέρδη σχεδόν 3% κατέγραψε η μετοχή της Goldman Sachs, καθώς ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα στο α' τρίμηνο του 2024, ενώ στον αντίποδα «βουτιά» 5,6% σημείωσε η μετοχή της Tesla, καθώς η εταιρεία του Έλον Μασκ γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα πως πρόκειται να απολύσει πάνω από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

Με απώλειες 2% έκλεισε τις συναλλαγές και η μετοχή της Apple, αφού η εταιρεία είδε τις πωλήσεις των iPhone να υποχωρούν κατά 10% στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πέντε μετοχές του Dow Jones (Boeing, Walgreens, Biogen, Brown-Froman και VeriSign) ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία τους.

Το αρνητικό κλίμα στην αγορά αποτυπώνεται και στο ράλι που κατέγραψαν την Δευτέρα οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς αυτή του 10ετούς έπιασε το 4,62%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, ενώ 30ετές έκλεισε στο 4,739%, σημειώνοντας άνοδο κατά 13 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, S&P 500 και Dow Jones έχασαν 1,56% και 2,7%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,5%. Αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα του Dow από τον Μάρτιο του 2023.

Μάκρο

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,7% για τον μήνα, πάνω από την πρόβλεψη για 0,3%. Εξαιρουμένου του τζίρου από τις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις ανέβηκαν κατά 1,1%, ξεπερνώντας την εκτίμηση για αύξηση 0,5%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ώθησε επίσης τον αριθμό των λιανικών πωλήσεων, με τα έσοδα στα πρατήρια καυσίμων να αυξάνονται κατά 2,1% σε επίπεδο μήνα. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος τομέας ανάπτυξης ήταν οι διαδικτυακές πωλήσεις, με άνοδο 2,7%, ενώ οι μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου είδαν αύξηση 2,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα ιστορικά υψηλά για τον χρυσό με «καύσιμο» από τη Μ. Ανατολή

Μικρές απώλειες για το πετρέλαιο παρά τις σειρήνες πολέμου Ιράν - Ισραήλ

Ευρωαγορές: Ψύχραιμες κινήσεις παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή - Ράλι 20% για την Temenos

gazzetta
gazzetta reader insider insider