«Αναιμικό» ξεκίνημα στην «εβδομάδα του πληθωρισμού» για την Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αναιμικό» ξεκίνημα στην «εβδομάδα του πληθωρισμού» για την Wall Street
Με το βλέμμα στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό η αμερικανική αγορά.

Με οριακές διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, στρέφοντας τα βλέμματα στα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κράτησε σε χαμηλά επίπεδα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε οριακά χαμηλότερα κατά 11 μονάδες ή 0,03% και διαμορφώθηκε στις 38.892 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,04% στις 8.502 μονάδες. Σε θετικό έδαφος με οριακά ωστόσο κέρδη (+0,03%) έκλεισε τις συναλλαγές ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 16.253 μονάδων.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ισχυρή άνοδο σχεδόν 5% κατέγραψε η μετοχή της Tesla, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Έλον Μάσκ ότι το ρομποταξί της εταιρείας θα είναι διαθέσιμο τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά έκλεισαν με την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους μέσα στο 2024, εν μέσω ανησυχιών για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου αλλά και των «θολών» της προθέσεων της Fed αναφορικά με την πιστή εφαρμογή του χρονδιαγράμματος μείωσης των επιτοκίων. Ο Dow Jones έχασε 2,3% στην εβδομάδα, ενώ οι S&P και Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,95% και 0,8% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένονται τα νέα στοιχεία που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα για τους δείκτες τιμών καταναλωτή (Τετάρτη) και παραγωγού (Πέμπτη), τα οποία θα επιβεβαιώσουν αν η «μάχη» της Fed απέναντι στον πληθωρισμό ήταν πράγματι αποτελεσματική και εν πολλοίς θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων και την στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε δημοσκόπηση του Dow Jones οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι αναμένουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) να έχει αύξηση 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, και 3,5% σε ετήσια βάση.

«Η Fed δε φαίνεται να «συγκινείται» από τα ισχυρά κέρδη της απασχόλησης... Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερο ζήτημα και είναι επιτακτική ανάγκη τα δεδομένα τιμών του Μαρτίου -δείκτης τιμών καταναλωτή, παραγωγού, και προσωπικών καταναλωτικών δαπανών- (CPI, PPI, PCE) να δείξουν ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού επανέρχεται σε τροχιά», δήλωσε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μάζεψε» τις απώλειες το πετρέλαιο - Παραμένει η ανησυχία για τη Μ. Ανατολή

Η Γέλεν καλεί την Κίνα να αλλάξει πολιτική σε οικονομία και βιομηχανία

Φλερτ με τα 72.000 δολάρια το Bitcoin: Ράλι 4% - Αισιοδοξία για το halving

gazzetta
gazzetta reader insider insider