Ευρωαγορές: Ανακάμπτουν οι δείκτες μετά από άτονη εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ανακάμπτουν οι δείκτες μετά από άτονη εβδομάδα
Θετική πορεία ξεκινούν να χαράσσουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά από ένα άτονο σερί που αρχίζει να ανατρέπεται.

Τελευταία ενημέρωση 17.42

Σταθερά σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά από ένα άτονο σερί που αρχίζει να ανατρέπεται. Στην τελευταία συνεδρίαση ο STOXX 600 διεύρυνε τα ιστορικά του υψηλά, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του.

Την τελευταία μέρα αυτής της αγοραστικής εβδομάδας, καθώς αύριο είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,28% μονάδων και διαμορφώνεται στις 513.16 μονάδες. Αντίστοιχα κινείται και ο Euro Stoxx 50 με άνοδο 0,11%, στις 5.087 μονάδες. Στον τομέα των υπηρεσιών, ο τουρισμός σημειώνει άνοδο 1,4% ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος απώλειες 0,5%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,43%, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κινείται με κέρδη 0,13%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 κερδίζει 0,09%. Στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,23% ενώ ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο βρίσκεται στις 34.776 μονάδες με 0,05% άνοδο.

Μάκρο

Αισιόδοξο μήνυμα δίνουν τα στοιχεία για την Γερμανική οικονομία που δείχνουν νέα αύξηση στις προσλήψεις. Ο αριθμός των εργαζομένων τον Φεβρουάριο στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκε κατά 14.000 σε σχέση με τον Ιανουάριο, με την ετήσια αύξηση να ανέρχεται σε ποσοστό 0,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία Destatis.

Παρ' όλα αυτά, αναπάντεχη μείωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Πιο αναλυτικά, οι λιανικές πωλήσεις τον προηγούμενο μήνα υποχώρησαν κατά 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Από την άλλη και η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) βρίσκεται από το δεύτερο μισό του προηγούμενου χρόνου σε ύφεση. Το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους, ενώ στο γ' τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%, γεγονός που με τεχνικούς όρους σηματοδοτεί πως η εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε υφεσιακό έδαφος.

Στην Ιταλία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε ελαφρά τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε στατιστική υπηρεσία Istat, ανατρέποντας την ευρύτερη τάση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος που εμφανίζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η ιταλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης και των κατασκευών.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Ιταλία ανέρχεται σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο 2,6% της ευρωζώνης, και βρέθηκε στο 0,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Ασία

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν με ανάμεικτα πρόσημα με τον Ιαπωνικό Nikkei 225 να κλείνει με απώλειες 1,46% στις 40.168 μονάδες και τον Topix να χάνει 1,73% στις 2.750 μονάδες.. Η ισοτιμία γιεν - δολαρίου βρέθηκε στα 151,41 γιεν για πρώτη φορά εδώ και 34 χρόνια.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,91%, ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με πτώση 0,34%, και ο Shanghai με κέρδη 0,59%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,99% στις 7.896 μονάδες σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό ρεκόρ 7.901 μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Τα καθαρά κέρδη της BYD αυξήθηκαν άνω του 80% κατά το 2023

Γερμανία: Τα ινστιτούτα αναθεωρούν πτωτικά την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

gazzetta
gazzetta reader insider insider