Ιαπωνία: Σε χαμηλό 34 ετών το γιεν - Η κυβέρνηση προειδοποιεί για «ισχυρή παρέμβαση»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιαπωνία: Σε χαμηλό 34 ετών το γιεν - Η κυβέρνηση προειδοποιεί για «ισχυρή παρέμβαση»
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει «αποφασιστικά βήματα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας την Τετάρτη όσον αφορά την αδυναμία του γιεν καθώς υποχώρησε σε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει «αποφασιστικά βήματα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας την Τετάρτη όσον αφορά την αδυναμία του γιεν καθώς υποχώρησε σε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου.

Ο Shunichi Suzuki εξέδωσε την ισχυρότερη προειδοποίησή του μέχρι σήμερα, θυμίζοντας μάλιστα το φθινόπωρο του 2022 όταν χρησιμοποίησε ξανά τη φράση «αποφασιστικά βήματα». Ήταν η εποχή όταν η Ιαπωνία παρενέβη για τελευταία φορά στην αγορά για να ανακόψει την αδυναμία του νομίσματός της. Ο Suzuki έκανε την συγκεκριμένη αναφορά την Τετάρτη λίγο μετά την εκτίναξη του δολαρίου με βάση τα ισχυρά στοιχεία των ΗΠΑ, που ώθησαν το ιαπωνικό γιεν σε χαμηλό 34 ετών και στη ζώνη που προκάλεσε επίσημη παρέμβαση στην αγορά πριν από ενάμιση χρόνο, όπως αναφέρει το Reuters.

Το γιεν διαπραγματεύτηκε στα 151,97 ανά δολάριο στη συνεδρίαση της Ασίας, μειωμένα κατά περίπου 0,2% και χαμηλότερα από το 151,94 όταν οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν τον Οκτώβριο του 2022. Έφτασε στο πιο αδύναμο επίπεδο από τα μέσα του 1990, περίπου την εποχή που έσκασε η φούσκα περιουσιακών στοιχείων της Ιαπωνίας, η οποία ακολουθήθηκε από δεκαετίες οικονομικής στασιμότητας.

«Οι αγορές υποθέτω ότι δοκιμάζουν επισταμένως για να δουν πού είναι το όριο για το Τόκιο», δήλωσε ο Christopher Wong, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στο OCBC στη Σιγκαπούρη.

«Πιστεύω ότι ο κίνδυνος παρέμβασης είναι αρκετά υψηλός, επειδή πρόκειται για ένα νέο υψηλό κύκλο. Και δεδομένων των προειδοποιήσεων μέχρι στιγμής, νομίζω ότι εάν το Τόκιο (δεν) ενεργήσει, απλώς θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πιέσουν δολάριο και γιεν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τις επόμενες μέρες».

Ο Suzuki δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της αγοράς με μεγάλη αίσθηση επείγοντος μετά την πτώση του γιεν.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί επίσης στενά τις νομισματικές κινήσεις και τον αντίκτυπό τους στις οικονομικές εξελίξεις και τις εξελίξεις των τιμών.

«Οι νομισματικές κινήσεις είναι μεταξύ των παραγόντων που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και τις τιμές», είπε ο Ουέντα στο κοινοβούλιο, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες απότομες υποχωρήσεις του γιεν.

Το ασθενέστερο γιεν κάνει τις εισαγωγές πιο ακριβές, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και καθιστά φθηνότερες τις εξαγωγές από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Visa και Mastercard μειώνουν τις χρεώσεις πιστωτικών καρτών - Συμφωνία ορόσημο με τους εμπόρους

ΗΠΑ: Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών

Πετρέλαιο: Ήπιες απώλειες με την προσοχή στραμμένη στα ρωσικά διυλιστήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider