Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές μετά το ρεκόρ - Νέο υψηλό για τον ιαπωνικό Nikkei

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές μετά το ρεκόρ - Νέο υψηλό για τον ιαπωνικό Nikkei
Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές - Οι επενδυτές προχωρούν σε profit taking (κατοχύρωση κερδών) μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό.

Τελευταία ενημέρωση 13:20

Ήπιες μεταβολές σημειώνονται την Παρασκευή στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε profit taking (κατοχύρωση κερδών) μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό που προέκυψε μετά τον «χορό» των επιτοκιακών μειώσεων που έσυρε πρώτη η ελβετική κεντρική τράπεζα, ανοίγοντας το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλα διεθνή ισχυρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,02% στις 509,86 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 διολισθαίνει 0,43% στις 5.030 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,78% στις 7.944 μονάδες, ενώ στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη βρίσκεται στις 18.193 μονάδες με οριακή άνοδο 0,08%, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 αποδυναμώνεται 0,15% στις 8.167 μονάδες. Ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ανεβαίνει 0,07% στις 34.356 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,48% στις 10.919 μονάδες.

Ορμώμενη από το χθεσινό ρεκόρ, η Citi προχώρησε σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου της κατά περίπου 6% σε 540 από 510 μονάδες για τον Stoxx 600 για το τέλος του 2024. Αναλυτικότερα, ο λόγος για επί τα βελτίω αναθεώρηση οφείλεται στη μεγαλύτερη σαφήνεια που υπάρχει πλέον για την πορεία των επιτοκίων της Fed σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη αδυναμία του δολαρίου των ΗΠΑ. «Οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να διαπραγματεύονται ανοδικά στις περιόδους κύκλων μειώσεων επιτοκίων» τονίζει παράλληλα η Citi, συμπληρώνοντας ότι «η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα περιορίζει ορισμένους από τους κίνδυνους για υψηλότερα επιτόκια επί μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος (higher for longer), με τις μειώσεις να παραμένουν σταθερά στο τραπέζι». Ταυτόχρονα, ελέω μίας αποδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου το β' τρίμηνο του 2024, οι διεθνείς μετοχές θα δουν οφέλη. Υπό αυτό το πρίσμα, η Citi αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για το 2024 για τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο 6% από 3%, λόγω της πιθανής βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι αγορές «τρέχουν με χίλια» στοιχηματίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν το κόστος δανεισμού, με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας να παίρνουν σειρά, αν και αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εάν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ταυτόχρονα κίνηση τον Ιούνιο. Οι χρηματαγορές δίδουν μία πιθανότητα 90% για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τον Ιούνιο από λιγότερο από 80% που ίσχυε την Τετάρτη, ενώ για την Τράπεζα της Αγγλίας οι πιθανότητες κυμαίνονται τώρα στο 70% για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς διατήρησε στη χθεσινή της συνεδρίαση το επιτόκιό της αμετάβλητο στο 5,25%.

Η Fed επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση της Τετάρτης ότι θα κάνει τρεις επιτοκιακές μειώσεις φέτος, όπως ακριβώς είχε προβλέψει το Δεκέμβριο, όμως για το 2025 προβλέπει επιτοκιακές μειώσεις 75 μονάδων βάσης αντί για τις 100 που περίμενε το Δεκέμβριο και αυτό υποδηλώνει ότι η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων θα πάρει περισσότερο χρόνο. Άλλωστε και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ εμφανίστηκε επιφυλακτικός υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ότι η πρόοδος σε ό,τι αφορά στη μείωσή του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια με εξαίρεση την Ιαπωνία - Νέο ιστορικό υψηλό ο Nikkei

Πάνω από τις 41.000 μονάδες και σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε πρόσκαιρα ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας, με τους επενδυτές να βλέπουν ότι ο πληθωρισμός της χώρας επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο. Ο Nikkei υποχώρησε ελαφρώς για να κλείσει λίγο κάτω από το όριο των 41.000 μονάδων, τερματίζοντας με άνοδο 0,18% στις 40.888,43 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε βουτιά έως και 3%, παρασυρμένος από τις μετοχές των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά αντιστάθμισε τις απώλειες και υποχώρησε κατά 1,88%. Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 1,01% και έκλεισε στις 3.545 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng Tech υποχώρησε κατά 3,18%, με τις μετοχές της Li Auto να σημειώνουν βουτιά 10,44%, αφού ο κατασκευαστής EV μείωσε τις προβλέψεις για τις παραδόσεις του πρώτου τριμήνου. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με πτώση 0,23% στις 2.748,56 μονάδες μετά την ισχυρή άνοδο της Πέμπτης, ενώ ο Kosdaq, μικρής κεφαλαιοποίησης, έκλεισε με πτώση 0,03% στις 903,98 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διολίσθησε κατά 0,15% στις 7.770,6 μονάδες, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν διαπραγματεύτηκε με οριακές διακυμάνσεις μετά την αύξηση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Με rotation συντηρείται πέριξ των 1.430 μονάδων

Bloomberg για Ελλάδα: Στη «μάχη» για τη στεγαστική κρίση οι αλλαγές στην Golden Visa

ΗΠΑ: Hyundai και ΚΙΑ ανακαλούν 147.100 οχήματα λόγω βλάβης στη μονάδα φόρτισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider