BoE: Διατηρεί σταθερά τα επιτόκια στο 5,25%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Διατηρεί σταθερά τα επιτόκια στο 5,25%
Με ψήφους 8 - 1 η Επιτροπή της Νομισματικής Πολιτικής της BoE αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 5,25% αλλά «δεν αποκλείει» μελλοντικές μειώσεις όσο ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Με ψήφους 8 - 1 η Επιτροπή της Νομισματικής Πολιτικής της Tράπεζας της Αγγλίας (BoE) αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 5,25% -ακολουθώντας κατά πόδας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την Πέμπτη διατήρησε για πέμπτη συνεχόμενη φορά αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια. Ωστόσο, η BoE «δεν αποκλείει» μελλοντικές μειώσεις όσο ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά κανένα μέλος δεν ψήφισε για περαιτέρω αύξηση, ενώ ένα μέλος πρότεινε μείωση κατά 25 μονάδες βάσεις στο 5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκλιμακώθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας αναμένει τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιστρέψει στο 2% κατά το 2ο τρίμηνο, καθώς αναμένεται μείωση στις τιμές των τιμών ενέργειας των νοικοκυριών τον Απρίλιο.

«Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή συνεχίζει να μειώνεται με ραγδαίο ρυθμό κάτι που οφείλεται στην επίδραση της βάσης και τις εξωτερικές επιπτώσεις από τις τιμές της ενέργειας και των αγαθών», ανέφερε σε έκθεση μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η περιοριστική νομισματική πολιτική επιβαρύνει την δραστηριότητα της οικονομίας, οδηγεί σε χαλαρότερη αγορά εργασίας και πιέζει καθοδικά τον πληθωρισμό. Παρ' όλα αυτά οι κύριοι δείκτες του πληθωρισμού επιμένουν σε υψηλά επίπεδα».

Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να «παρακολουθεί τις ενδείξεις που επιμένουν να υποστηρίζουν τον πληθωρισμό και την ανθεκτικότητα της οικονομίας στο σύνολο της», συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών στην αγορά εργασίας, τις αυξήσεις των μισθών και τον πληθωρισμό υπηρεσιών.

Μετά την ανακοίνωση της BoE, η λίρα καταγράφει απώλειες 0,4% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,273 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη το 2023 διαπιστώνει η ΕΚΤ

Τουρκία: Στο 50% τα επιτόκια για αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας: Διατηρεί σταθερά τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider