Γιατί θα συνεχίσει να ανεβαίνει ο χρυσός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί θα συνεχίσει να ανεβαίνει ο χρυσός
Οι προβλέψεις θέλουν την τιμή της ουγκιάς να φτάνει ακόμα και τα 2.300 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Το ράλι του χρυσού συνεχίζεται με τις τιμές να αγγίζουν νέο ιστορικό υψηλό την Πέμπτη, ενώ υπάρχει περιθώριο να δούμε και συνέχεια καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο σε ποσότητες ρεκόρ.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ειδικά εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο ίδιο διάστημα θα μειώσει τα επιτόκια της, δήλωσε στο CNBC ο Aakash Doshi, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική της Citi. Ο χρυσός το πρωί της Πέμπτης διαπραγματεύεται στα 2.204 δολάρια.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να κινούνται σε αντίθετα σε σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος - όπως τα ομόλογα - τα οποία θα είχαν χαμηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Η συμβουλευτική επενδύσεων Macquarie, έχει επίσης προβλέψει ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αν και αναγνώρισαν ότι οι άμεσες αγορές χρυσού έχουν αυξήσει τις τιμές, οι αναλυτές της Macquarie απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο των 100 δολαρίων στις τιμές σε «σημαντικές αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης».

«Οι κεντρικές τράπεζες, που αγόρασαν ιστορικά επίπεδα χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουν να είναι ισχυροί αγοραστές και το 2024», εξηγεί ο Shaokai Fan, επικεφαλής του τμήματος κεντρικών τραπεζών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Όπως αναφέρει το CNBC, αυτές οι αγορές ενίσχυσαν τις τιμές του χρυσού παρά τα υψηλά επιτόκια και το ισχυρό δολάριο.

Η ισχυρή φυσική ζήτηση για χρυσό τροφοδοτείται επίσης από την ελκυστικότητά του ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. «Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές. Ωστόσο, οι αγορές των κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί», δήλωσε ο Doshi.

Κορυφαίος αγοραστής η κεντρική τράπεζα της Κίνας

Η Κίνα είναι η βασική κινητήρια δύναμη, τόσο της καταναλωτικής ζήτησης όσο και της αγοράς χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα και η χώρα δεν αναμένεται να φρενάρει.

Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η People's Bank of China (η κινεζική κεντρική τράπεζα) ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023, με 230 τόνους. Η αδύναμη οικονομία της Κίνας και ο ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων οδήγησαν επίσης περισσότερους επενδυτές προς το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, με τις μεμονωμένες επενδύσεις σε χρυσό να παραμένουν ισχυρές, δήλωσε η WGC.

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού, καθώς απόκτησε 130 τόνους του ευγενούς μετάλλου το 2023.

Οι προκλήσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας «ακριβώς δίπλα από την πόρτα της» οδηγούν την επιθυμία της Πολωνίας για σταθερότητα, δήλωσε ο CEO της Wheaton Precious Metals, Randy Smallwood.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας Adam Glapiński το 2021 είχε ανακοινώσει σχέδια για αγορά 100 τόνων χρυσού, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ασφάλεια της χώρας.

Η Σιγκαπούρη κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη αγορά χρυσού το 2023, λόγω των αγορών της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης (MAS), η οποία αγόρασε 76,51 τόνους.

Οι αγορές λιανικής

Οι ισχυρότερες τιμές του χρυσού οδηγήθηκαν επίσης από τις λιανικές αγορές κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων.

Εκτός από το ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αγόρασε τον περισσότερο χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η χώρα κατέγραψε επίσης το υψηλότερο ποσό αγορών χρυσού στον τομέα της λιανικής.

«Σε επίπεδο καταναλωτών λιανικής, η Κίνα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ισχυρή ζήτηση για χρυσό πέρυσι, καθώς τα άτομα στράφηκαν προς τον χρυσό για να διαφοροποιηθούν από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», είπε ο Fan.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο το 2023. Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 603 τόνους χρυσών κοσμημάτων πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 10% από το 2022.

Παράλληλα με την Κίνα, η καταναλωτική ζήτηση για χρυσό στην Ινδία είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, είπε ο Smallwood, ειδικά κατά τη διάρκεια της γαμήλιας περιόδου της Ινδίας, η οποία διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ενώ η ζήτηση κοσμημάτων της Ινδίας θα συνεχίσει να είναι σημαντική, ο ακριβότερος χρυσός θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις δαπάνες, είπε η WGC. Η ζήτηση κατανάλωσης χρυσών κοσμημάτων στην Ινδία μειώθηκε κατά 6% σε 562,3 τόνους το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Εκτός από την Κίνα και την Ινδία, η ζήτηση χρυσού της Τουρκίας πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε εκείνη του 2022, σύμφωνα με τα αρχεία της WGC. Ο αμείλικτος πληθωρισμός, οι περιορισμένες διαθέσιμες εναλλακτικές επενδύσεις και η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα κατά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους ώθησαν τη ζήτηση της Τουρκίας για το κίτρινο μέταλλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Έρχονται εκατοντάδες περικοπές θέσεων εργασίας στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής

Οι αγορές πήραν την επιβεβαίωση που ήθελαν από την Fed - Τα μηνύματα που έστειλε ο Πάουελ

gazzetta
gazzetta reader insider insider