Wall Street: Θετική υποδοχή στην ανακοίνωση για τα επιτόκια της Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Θετική υποδοχή στην ανακοίνωση για τα επιτόκια της Fed
Κέρδη 400 μονάδων για τον Dow Jones, στο +1% o Nasdaq.

Με ανοδική κίνηση αντιδρά η Wall Street στην ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed η οποία διατήρησε σταθερό, τόσο το ύψος των επιτοκίων, όσο και την πρόβλεψη για τρεις μειώσεις επιτοκίων έως τα τέλη του 2024.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,21% στις 39.191 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,15% στις 5.186 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται στο +0,33% και τις 16.219 μονάδες.

Σε μια απόφαση που ήταν ευρέως αναμενόμενη, η Fed διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλά δύο δεκαετιών, με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 5,25% - 5,5%, όπως είχε διαμορφωθεί από τον περασμένο Ιούλιο κατά τον τελευταίο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, η νομισματική αρχή αναβάθμισε, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, τις προβλέψεις της για το αμερικανικό ΑΕΠ το τρέχον έτος και το επόμενο, υποβάθμισε ελαφρώς την πρόβλεψη για το ποσοστό ανεργίας φέτος και ανέβασε την πρόβλεψη για τον δομικό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι της Fed προσανατολίζονται σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, όπως «μαρτυρά» το dot plot της Fed, που καταρτίζεται με βάση τους 19 αξιωματούχους που αποτελούν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. Ακολούθως, το 2025 αναμένονται ακόμα τρεις μειώσεις στα επιτόκια - μία λιγότερη συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση- και ακόμα τρεις μειώσεις το 2026. Στόχος το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 2,6%, γεγονός που απαιτεί ακόμα δύο μειώσεις μετά το 2026.

Μετά την ανακοίνωση οι μετοχές κατευθύνονται προς νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα εν μέσω αισιοδοξίας πως η χαλάρωση της πολιτικής θα βελτιώσει τις προοπτικές για την εταιρική Αμερική. Παράλληλα, η ανάκαμψη στα ομόλογα βάζει φρένο στο φετινό selloff που πυροδότησαν οι ανησυχίες για παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα περισσότερο του αναμενόμενου.

Οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν να εννοηθεί ότι παραμένουν σε τροχιά να μειώσουν τα επιτόκια φέτος, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, αλλά πλέον «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις το 2025 - από τέσσερις που ανέμεναν τον Δεκέμβριο. Η Fed εμμένει, επίσης, στην πρόθεσή της να συνεχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της κατά έως 95 δισ. δολάρια τον μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχεδόν δισεκατομμυριούχος θα γίνει ο νικητής του επόμενου Mega Millions jackpot

gazzetta
gazzetta reader insider insider