«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο οι τράπεζες - Νέες ισχυρές απώλειες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαρίδι» για το Χρηματιστήριο οι τράπεζες - Νέες ισχυρές απώλειες
Οι λόγοι πίσω από τη χθεσινή βίαιη πτώση εν αναμονή αντίδρασης.

Τελ. ενημέρωση 11:05

Νέες απώλειες καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αδυνατεί να βγάλει αντιδραση μετά τη χθεσινή απότομη και αρκετά βίαιη διορθωτική κίνηση, που έδειξε να προκαλεί φόβο σε αρκετούς επενδυτές.

Για όσους αναζητούν τα αίτια και δε κοιτάνε περισσότερο την επόμενη μέρα, το rebalancing σε MSCI, FTSE λόγω που placement στην Πειραιώς και της επακόλουθης αύξηση του free float που έφερε αύξηση και της στάθμισης στους δείκτες, προκάλεσε πιέσεις στα υπόλοιπα χαρτιά που επίσης έχουν μεγάλη βαρύτητα τόσο στους δείκτες MSCI, όσο και σε FTSE. Ουσιαστικά, δημιουργήθηκε χώρος από Mytilineos, ΔΕΗ, OTE, Εθνική, Eurobank κατά βάση για να υπάρξει αύξηση της στάθμισης της Πειραιώς στους δείκτες. Γιαυτό άλλωστε υπήρξαν και τέτοιες πιέσεις από τους passive επενδυτές στις δημοπρασίες με έκρηξη τζίρου στην Πειραιώς.

Τα κενά που άφησαν οι passive αναμένεται να καλυφθούν άμεσα από τους ενεργούς διαχειριστές που τους παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία, μετά από καιρό, από τη διόρθωση που έβγαλαν αρκετές μετοχές, (βλ. ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, τράπεζες κτλ). Φυσικά αυτή την ευκαιρία δε θα την αφήσουν ανεκμετάλλευτη, ειδικά όσα χαρτοφυλάκια περίμεναν καρτερικά μια σύντομη και απότομη διόρθωση για να επιβιβαστούν στο «τρένο» της ανόδου.

Εξάλλου το κλίμα και στις διεθνείς αγορές παραμένει θετικό, με τα futures σε Wall Street να δείχνουν περαιτέρω άνοδο, ενώ αντίδραση μετά από ένα σύντομο διάλλειμμα βγαίνει και σε Ευρώπη.

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα της Εθνικής, με το re-rating του κλάδου να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με την Aegean να ακολουθεί, όπως και την Trade Estates, ενώ την Παρασκευή αναμένεται και η τριπλή λήξη σε παράγωγα.

Στα διεθνή, άλλη μια κρίσιμη ημέρα για τον ΔΤΚ, η οποία τραβάει ακόμη περισσότερο την προσοχή των επενδυτών από ό,τι συνήθως μετά την έκπληξη του περασμένου μήνα και των ανοδικών περιθωρίων. Όσον αφορά το τι να περιμένουμε αυτή τη φορά, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι ο επίσημος ΔΤΚ θα είναι στο +0,41% σε μηνιαία βάση, το οποίο θα διατηρούσε στο συνολικό δείκτη στο +3,1% σε ετήσια βάση. Εν συνέχεια, για τον δομικό, αναμένουν ότι θα είναι στο +0,30%, φτάνοντας έτσι στο +3,7% σε ετήσια βάση.

Εάν αυτό επαληθευτεί, θα είναι επίσης ο 4ος συνεχόμενος μήνας που ο δομικός ΔΤΚ κινείται στο +0,3% ή +0,4%, το οποίο δε προκαλεί έναν εφησυχασμό στις τάξεις της Fed. Πράγματι, η έκπληξη του περασμένου μήνα είδε τους επενδυτές να απομακρύνονται από τον πιθανό χρόνο μείωσης των επιτοκίων και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κοιτάζουν όλο και περισσότερο προς τον Ιούνιο ως την πιο πιθανή ημερομηνία για μια πρώτη μείωση.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης όχι απλώς δε βγάζει αντίδραση αλλα βουλιάζει περαιτέρω υποχωρώντας στις 1.386 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 23 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,46% και ο τραπεζικός υποχωρεί κατά 1,86% στις 1.180,37 μονάδες.

Στις τράπεζες, νέες βαριές απώλειες καταγράφει η Πειραιώς στο -2,45% και τα 3,898 ευρώ, με τη Eurobank στο -2,55% και τα 1,7945 ευρώ και την Alpha στο -1,16% και τα 1,659 ευρώ. Στο -0,96% η ΕΤΕ και τα στα 6,838 ευρώ.

Νέες απώλειες για τη ΔΕΗ στο -0,71% και τα 11,22 ευρώ, με τη Jumbo να υποχωρεί όπως και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κατά 1,74% ενισχύεται η ΕΕΕ και 1,73% ο ΟΠΑΠ, ενώ ισχνή αντίδραση βγάζει η Μυτιληναιος. Απώλειες 2% για Cenergy, 1,12% για ΕΧΑΕ. Ήπια άνοδο για ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: «Ζεσταίνονται οι μπουλντόζες» στη ΣΔΙΤ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Intrakat

gazzetta
gazzetta reader insider insider