Επιστροφή στα «κόκκινα» για την Wall Street: Τέλος στο κερδοφόρο σερί των 5 εβδομάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στα «κόκκινα» για την Wall Street: Τέλος στο κερδοφόρο σερί των 5 εβδομάδων
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,37% στις 38.627 μονάδες, ο S&P 500 να αποδυναμώθηκε 0,48% στις 5.005 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,82% στις 15.775 μονάδες.

Η Wall Street δεν μπόρεσε να προβάλλει αντιστάσεις στα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που έριξαν βαριά τη σκιά τους στα χρηματιστηριακό ταμπλό, με αποτέλεσμα να «κοκκινίσουν», σε συνδυασμό με νέες δηλώσεις από αξιωματούχους της Fed που επιβεβαίωσαν εκ νέου τη λίαν επιφυλακτική διάθεσή τους απέναντι στην προοπτική έναρξης του ελάφρυνσης του κόστους δανεισμού με περικοπές επιτοκίων.

«Χρειάζεται να αντισταθούμε στον πειρασμό να δράσουμε γρήγορα, όταν απαιτείται υπομονή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ευελιξία όσο τα οικονομικά στοιχεία εξελίσσονται» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Μέρι Ντάλι. Βέβαια, το «περιστέρι» του συμβουλίου επανέλαβε πως εξακολουθεί να «βλέπει» αλλαγή πολιτικής και μάλιστα τρεις περικοπές επιτοκίων μέσα στη χρονιά, όμως οι προσδοκίες των traders ήταν πιο αισιόδοξες.

Αντιστοίχως, ο πρόεδρος της Fed της Ατλαντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, ως αυθεντικό «γεράκι» απλά επανέλαβε την άποψη που έχει ήδη εκφράσει πως περιμένει αυξήσεις των επιτοκίων από το καλοκαίρι. Επανεπιβεβαίωσε το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας για δύο περικοπές μέσα στη χρονιά και αυτό βεβαίως εφόσον τα στοιχεία το επιτρέψουν.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στο πεδίο του κόστους χονδρικής, του ΡΡΙ και των ενάρξεων κατοικιών, που όλοι συνιστούν δείκτες που παρακολουθεί στενά η Fed και διαμορφώνει την χάραξη της νομισματικής της πολιτικής, καθώς οι αξιωματούχοι της FOMC παραμένουν εξαρτώμενοι από τα οικονομικά δεδομένα, με αποτέλεσμα οι 3 κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες να αποχαιρετήσουν το ανοδικό σερί των 5 εβδομάδων που μετρούσαν.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,37% στις 38.627 μονάδες, ο S&P 500 να αποδυναμώθηκε 0,48% στις 5.005 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,82% στις 15.775 μονάδες. Για το σύνολο της εβδομάδας, ο Dow και ο S&P απώλεσαν αντιστοίχως κατά 0,11% και 0,42%, ενώ μεγαλύτερη πτώση μέτρησε ο Nasdaq με -1,34%.

Μάκρο

Από το μέτωπο των «μάκρο» σημειώθηκε άνοδος στο κόστος χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, πιθανώς ως άλλο ένα σημάδι ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιβραδυνθεί προς τον στόχο του 2% της Fed τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, σύμφωνα με το Marketwatch. O ρυθμός αύξησης 0,3% στον δείκτη τιμών παραγωγού τον περασμένο μήνα ήταν μεγαλύτερος από την πρόβλεψη 0,1% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ωστόσο, η αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής τους τελευταίους 12 μήνες υποχώρησε στο 0,9% από 1%.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα, την ενέργεια και τα εμπορικά περιθώρια κέρδους, αυξήθηκαν κατά ακόμη πιο 0,6% τον Ιανουάριο. Ο δωδεκάμηνος ρυθμός του δομικού πληθωρισμού χονδρικής παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6%. Σε άλλα στοιχεία, η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 14,8% τον Ιανουάριο, με τον ρυθμό οικοδόμησης νέων σπιτιών να κατρακυλά σε χαμηλό σχεδόν 4 ετών. Οι ενάρξεις νέων κατοικιών διολίσθησαν αισθητά εν μέσω του χειμωνιάτικου σκηνικού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σε 1,33 εκατ. από 1,56 εκατ. τον Δεκέμβριο.

Επιχειρηματικά νέα

«Άλμα» 15% σημειώνουν οι μετοχές της Coinbase σημείωσε άνοδο 12% την Παρασκευή αφού η εταιρεία ανακοίνωσε τα πρώτα της κέρδη σε δύο χρόνια. Η Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν συνολικά σε 273 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία παρουσιάζει θετικά καθαρά κέρδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Η Coinbase ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της Πέμπτης ότι τα καθαρά της έσοδα ήταν 905 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αυξημένα κατά σχεδόν 50% από 605 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Eμπορεύματα

Με άνοδο έκλεισε σήμερα ο χρυσός, είναι όμως η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης για το πολύτιμο μέταλλο μιας και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό μείωσαν δραστικά τις προοπτικές πρόωρης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,52% στα 2.014,60 δολάρια η ουγγιά, αλλά στην εβδομάδα απώλεσε άνω του 1%. Τα futures για τον χρυσό ενισχύθηκαν σήμερα κατά 0,59% στα 2.026,70 δολάρια η ουγγιά. Την βδομάδα αυτή το δολάριο ήταν ενισχυμένο και η ελκυστική απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, κατέστησαν τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό. Παρόλο που ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμιση του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια «εξασθενίζουν» την ελκυστικότητα του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο την Παρασκευή σημείωσαν άνοδο για την εβδομάδα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδo που έχει φτάσει ο «μαύρος χρυσός» από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή επισκίασε τον επίμονο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις θολές προοπτικές της ζήτησης αργού για το έτος. Το αμερικανικό αργό WTI για παράδοση Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,16 δολάρια ή 1,5%, για να διαμορφωθεί στα 79,19 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Στην εβδομάδα το WTI κατέγραψε εβδομαδιαίο κέρδος 3,1%. Το αργό πετρελαίου Brent για παράδοση Απριλίου σκαρφάλωσε 61 σεντς ή 0,7% στα 83,47 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Οι τιμές έκλεισαν 1,6% υψηλότερα για την εβδομάδα και κατέγραψαν το υψηλότερο φινάλε από τις 26 Ιανουαρίου. Η βενζίνη Μαρτίου έχασε 0,8% στα 2,24 δολάρια το γαλόνι, διαμορφώνοντας σχεδόν 0,2% χαμηλότερα για την εβδομάδα. Το πετρέλαιο θέρμανσης Μαρτίου έχασε 0,6% στα 2,81 δολάρια το γαλόνι, για εβδομαδιαίες απώλειες 5,3%. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1,61 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,8%, αφού έκλεισε την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Διαμορφώθηκε 12,9% χαμηλότερα για την εβδομάδα. «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή σου δίνει την αίσθηση ότι ρίχνουν τα ζάρια περιμένοντας ότι κάτι θα συμβεί» σχολίασε ο Bob Yawger, διευθύνων σύμβουλος και στρατηγικός αναλυτής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Mizuho America.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλή μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο - Μάζεψαν στις δημοπρασίες οι τράπεζες

«Πράσινο 3x3» για τις ευρωαγορές

Ντόναλντ Τραμπ: Πρόστιμο 364 εκατ. δολαρίων για απάτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider