Ανέκτησε τις 1.400 μονάδες το Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για ΜΟΗ, Titan

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανέκτησε τις 1.400 μονάδες το Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για ΜΟΗ, Titan
Ανέκτησε τις 1.400 μονάδες το ΧΑ, με τη Jumbo τον ΟΤΕ, τη ΜΟΗ και την ΕΤΕ να επιστρέφουν δυναμικά. 2/2 για το ΔΑΑ.

Με δυνάμεις από τη Jumbo, τον ΟΤΕ, τη ΜΟΗ, την Εθνική αλλά και τη σταδιακή επιστροφή της ΔΕΗ (εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας) το Χρηματιστήριο επέστρεψε πάνω από τις 1.400 μονάδες, με τον τζίρο να διατηρείται υψηλός.

Το ΧΑ φαίνεται να στοχεύει σε πρώτο βαθμό στις 1.430 και 1.452 μονάδες, έχοντας σημαντικούς καταλύτες μπροστά του όπως είναι τα αποτελέσματα των τραπεζών και το placement της Πειραιώς. Το Χρηματιστήριο προς το παρόν δε δείχνει καμία διάθεση για μια μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση. Αντιθέτως δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς, κόντρα σε πολλούς καταστροφολόγους και παράγοντες που βλέπουν «σενάρια συνωμοσίας και εγκλωβισμού» χάνοντας το δάσος και την άνοδο. Μάλιστα, το μοτίβο των κινήσεων αυτών παίρνει κυρίως ενδοσυνεδριακά χαρακτηριστικά, εν μέσω του «θορύβου» που δημιουργούν οι traders και με τα ξένα μεγάλα σπίτια να τραβούν την προσφορά με την πρώτη ευκαιρία που θα συναντήσουν, βλέποντας σημαντικές υψηλότερες τιμές αποτίμησης.

Παράλληλα, η ένταξη του ΔΑΑ, μιας εταιρείες με κεφαλαιοποίηση πλέον στα 2,76 δισ. ευρώ, έχει οδηγήσει σε μια μεταβλητότητα και μια νευρικότητα, καθώς η αγορά όφειλε να «χωνέψει» ένα νέο μεγάλο παίκτη που αυξάνει σημαντικά την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Πέραν αυτού και σε τεχνικό σκέλος, το gap με το οποίο άνοιξε το ΧΑ την Παρασκευή, δε καλύφθηκε και αυτό είναι ιδιαιτέρως θετικό, κόντρα στα διάφορα που αναφέρονται ότι τα gap πρέπει να κλείνουν. Όσο αυτά τα χάσματα παραμένουν ανοιχτά η αγορά βγάζει μεγάλη δύναμη. Να σημειωθεί πως η μετοχή του Ελ. Βενιζέλος έκανε το 2/2 με ήπια άνοδο 0,4% στα 9,20 ευρώ και τζίρο που αρχίζει να αποκλιμακώνεται (στα 20 εκατ. ευρώ περίπου) μετά τις τελευταίες πωλήσεις από τους γρήγορους.

Βέβαια αρκετοί fast money investors προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, όπως και κάποιοι διστακτικοί και φοβισμένοι, αφήνοντας το «παιχνίδι» για τα μεγάλα πορτοφόλια, καθώς το ΧΑ αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, σύμφωνα με το παλαιό τύπο της αναρρίχησης του «τοίχου της ανησυχίας» (Wall of Worry), με τον S&P 500 να «βλέπει» τις 5.000 μονάδες.

Εθνική Χρηματιστηριακή: Οι ελληνικές μετοχές επιστρέφουν στο «ραντάρ» των επενδυτών - Οι κορυφαίες επιλογές

Παράλληλα, στη Jumbo εγκρίθηκε η διανομή ειδικού μερίσματος 0,60 ευρώ (ημερομηνίας αποκοπής 19 Μαρτίου), ενώ η διοίκηση έδωσε guidance για αύξηση πωλήσεων 8%-10% το 2024, περίπου 4% υψηλότερα από το consensus. Το 2024 ξεκίνησε με μια καλή πορεία, με τις μηνιαίες πωλήσεις να αυξάνονται κατά 4% εν μέσω και του σκληρού ανταγωνισμού. Η μετοχή κατέγραψε άνοδο 2,9% στα 27,70 ευρώ, στοχεύοντας πλέον στα 30 ευρώ σε μηνιαίο γράφημα.

Ως προς τα διεθνή, η τιμολόγηση γύρω από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed έχει αλλάξει ελάχιστα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δίνουν πέριξ του 20% πιθανότητες μείωσης μέχρι τον Μάρτιο και 80% περίπου μέχρι τη συνεδρίαση του Μαΐου. Για τον Μάιο, η τιμολόγηση μειώθηκε από το σχεδόν 90% στις αρχές της συνεδρίασης της Τετάρτης, όταν οι φόβοι για τις περιφερειακές τράπεζες ήταν στο αποκορύφωμά τους, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από το ενδοημερήσιο χαμηλό του 69% της Δευτέρα, λίγο μετά την ανακοίνωση του δείκτη υπηρεσιών ISM. Αντιθέτως στην Ευρώπη, οι επενδυτές συνέχισαν να περιορίζουν την πιθανότητα επικείμενων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, με την πιθανότητα μείωσης στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου να φτάνει πέριξ του 10%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 1.404,88 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται πέριξ των 140 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,45%, ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 1.231,32 μονάδες. Ράλι ωστόσο στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με τον δείκτη στο 1,7% και τις 2.400,56 μονάδες.

ΑΒΑΞ (6,64%), Intralot (5,45%), Πλαστικά Θράκης (1,98%) και Intracom (3,93%) ξεχώρισαν στα mid caps.

Στα βαριά χαρτιά ανοδική εκτόνωση κατέγραψε ο ΟΤΕ με κέρδη 3,26% και τζίρο που ξεπέρασε τα 17 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η Jumbo στο 2,9% και τα 27,70 ευρώ με τη ΜΟΗ να τρέχει ράλι 16,16% από τις αρχές του έτους και 2,37% σήμερα φτάνοντας στα 27,60 ευρώ.

Στις τράπεζες, σε υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της ΕΤΕ στο 1,35% και τα 7,21 ευρώ, με τη Eurobank στο 0,73% και τα 1,9295 ευρώ και την Πειραιώς να λυγίζει στο τέλος, κλείνοντας στο 0,16% και τα 3,808 ευρώ, βλέποντας μέχρι και τα 3,87 ευρώ. Πληφοροφίες ωστόσο αναφέρουν πως ο Χ. Μεγάλου της Πειραιώς ετοιμάζει πολύ ευχάριστες εκπλήξεις εν αναμονή των αποτελεσμάτων, βγάζοντας νοκ άουτ πιθανώς τους αναλυτές! Ήπιο profit taking σε ΑΛΦΑ στο -0,73% και τα 1,71 ευρώ.

Ξεχώρισαν επίσης η Τιτάν με νέα άνοδο 1,41% στα 25,25 ευρώ και νέο υψηλό, με την ΟΤΟΕΛ στο 2,06%, τη Lamda πάνω από τα 7,24 ευρώ και την ΕΧΑΕ στα 5,79 ευρώ.

Ήπια κίνηση για τη ΔΕΗ στα 12,04 ευρώ, με την ΕΕΕ να γονατίζει και σήμερα, υποχωρώντας κατά 2,56% στα 25,93 ευρώ. Ήπιες απώλειες για ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ και Optima.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Χρηματιστηριακή: Οι ελληνικές μετοχές επιστρέφουν στο «ραντάρ» των επενδυτών - Οι κορυφαίες επιλογές

Intralot: «Κλειδώνει» το retail bond – Τι «παίζει» στο χρηματιστηριακό ταμπλό

«Εύσημα» από Standard & Poor's σε Ελλάδα, Κύπρο και Πορτογαλία - Ηγούνται της μείωσης του χρέους στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider