Εθνική Χρηματιστηριακή: Οι ελληνικές μετοχές επιστρέφουν στο «ραντάρ» των επενδυτών - Οι κορυφαίες επιλογές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Χρηματιστηριακή: Οι ελληνικές μετοχές επιστρέφουν στο «ραντάρ» των επενδυτών - Οι κορυφαίες επιλογές
Πάνω από τις 1.500 μονάδες αναμένεται να φτάσει το Χρηματιστήριο μέχρι τα τέλη του 2024. Οι κορυφαίες επιλογές της Εθνικής Χρηματιστηριακής. Έρχεται περαιτέρω re - rating, με τις ελληνικές μετοχές να παραμένουν ιδιαίτερα φθηνές.

Το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου του 2023 και η επακόλουθη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα διαμόρφωσαν το απαραίτητο σκηνικό ώστε η εγχώρια αγορά μετοχών να καταγράψει θετικές αποδόσεις κατά το περσινό έτος (39%), όπως αναφέρει στην ανάλυση στρατηγικής της για τη φετινή χρονιά η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Το Χρηματιστήριο συνέχισε σε ρυθμούς υπεραπόδοσης μπαίνοντας «με το δεξί» στο 2024, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και το 2024 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για εξίσου γενναιόδωρες αποδόσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα επανέρχεται στο «ραντάρ» των επενδυτών μετά από μια δεκαετία κίνησης σε ένα στενό «trade range» και λειψυδρίας.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Εθνικής Χρηματιστηριακής, υπάρχουν ότι πολλοί «καταλύτες» για ένα περαιτέρω re - rating των ελληνικών μετοχών, όπως η πολιτική σταθερότητα που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με «αιχμή» την ανάπτυξη, η πρόσφατη υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας), η επιτάχυνση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας με υπεραπόδοσης έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (που ενισχύεται από την επενδυτική δραστηριότητα, τις ισχυρές συνθήκες στην αγορά εργασίας και την αύξηση των δαπανών μέσω των πόρων του RRF, σε συνδυασμό με μια πρόσθετη ώθηση από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη), η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών (8 δισ. ευρώ σε προσφορές ή 12 φορές υπερκάλυψη για την IPO του ΔΑΑ των περίπου 0,8 δισ. ευρώ), η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση και της στήριξης των αποτιμήσεων, τόσο σε απόλυτη, όσο και σε σχετική βάση (ο δείκτης EV/EBITDA της εγχώριας αγοράς για το 2024 φτάνει στο 5,7x και αντιπροσωπεύει ένα discount άνω του 50% έναντι των ομοειδών της).

Από την άλλη, τα εταιρικά κέρδη αποτελούν έναν «μπαλαντέρ», με τις εκτιμήσεις να δείχνουν μια ελαφρώς χαμηλότερη συνολική αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) για την εγχώρια αγορά φέτος (χαμηλότερα κατά 4% περίπου). Συνολικά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προαναφερθέντες «καταλύτες», σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα, λόγω των αυξημένων ροών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και της τοποθέτησης ενόψει της επικείμενης αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς (αποτελεί περισσότερο ένα «story» για το 2025), θα μπορούσαν να προφερουν στήριξη σε περιόδους ακραίας μεταβλητότητας και πιέσεων από το εξωτερικό.

Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει κάποιο νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό «σοκ», οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, κλείνοντας το 2024 υψηλότερα από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, με τη μεταβλητότητα και το «stock picking» να αποτελούν βασικά ζητήματα. Οι συνολικές εποικοδομητικές προοπτικές μας για το 2024 εξακολουθούν να περιβάλλονται από μια μακροοικονομική αβεβαιότητα και γεωπολιτικούς κινδύνους, με τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο να μπαίνουν σταδιακά στο παιχνίδι και να ενισχύουν τη μεταβλητότητα σε όλες τις αγορές παγκοσμίως, όπως αναφέρει η Εθνική Χρηματιστηριακή.

Οι κορυφαίες επιλογές των αναλυτών για φέτος περιλαμβάνουν μετοχές μεγάλων εταιρειών, με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη, ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές, βιώσιμα μερίσματα και ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεις, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά αξίας και ανάπτυξης. Υπό αυτό το πρίσμα εντάσσουν (για άλλη μια φορά) τους «πρωταθλητές» της αγοράς: τη Mytilineos με τιμή στόχο στα 50 ευρώ, που προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό κλάδο, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ, την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο στα 4,50 ευρώ, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς βλέπουν ένα άκρως ελκυστικό «risk reward» μετά την ισχυρή πρόοδο που έχει καταγράψει η τράπεζα στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών μεγεθών, ενώ η νέα μετοχή που προσθέτει είναι αυτή της Titan με τιμή στόχο στα 26,50 ευρώ, η οποία επανήλθε δριμύτερη από την περιόδο της πανδημίας, με μια στρατηγική που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου στις αγορές που δραστηριοποιείται, οδηγώντας παράλληλα την κερδοφορία σε νέα υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider