Η ένταση στη Μέση Ανατολή έφερε νέα κέρδη στο πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ένταση στη Μέση Ανατολή έφερε νέα κέρδη στο πετρέλαιο
Ενισχύθηκε σήμερα το πετρέλαιο.

Την ανιούσα πήραν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου , καθώς οι επενδυτές στάθμισαν από τη μία την προσπάθεια διαπραγμάτευσης για εκεχειρία στη Γάζα κι από την άλλη την εξαγγελία των ΗΠΑ για κλιμάκωση των αντιποίνων στην «εύφλεκτη» Μέση Ανατολή.

Το αμερικάνικο αργό WTI παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 0,7% στα 73,31 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου Brent παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,8% στα 78,59 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το αμερικανικό αργό και το Brent έχουν σημειώσει άνοδο 2,32% και 2,01%, αντίστοιχα, για το έτος. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο κατά 0,4% στα 2,2 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Μαρτίου αναρριχήθηκε κατά 0,7% στα 2,74 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου άγγιξε τα 2,01 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με απώλειες 3,5%.

Σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Αίγυπτο, χθες βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία, όπου και συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Μπλίνκεν διαβουλεύεται με συμμάχους στην περιοχή σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί εκεχειρία στη Γάζα και να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου. Το ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή έρχεται μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν εκ νέου οι ΗΠΑ κατά ιρανικών δυνάμεων και συμμάχων μαχητών στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη το Σαββατοκύριακο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν , «περαιτέρω δράση» . Ο Tamas Varga, αναλυτής του χρηματιστή πετρελαίου PVM, δήλωσε ότι «μετά τη φημολογία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ακολούθησαν μεγάλες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία», έγραψε ο Varga σε σημείωμα της Τρίτης. «Η αυξημένη ένταση από την πλευρά της Δύσης αναμφίβολα θα προκαλέσει νέες εχθροπραξίες των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας πρόβλημα στις θαλάσσιες μεταφορές », σχολίασε ο ίδιος.

Οι αναλυτές της UBS, εν τω μεταξύ, σημείωσαν ότι οι εκτιμήσεις έδειξαν ότι η παραγωγή αργού από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών μειώθηκε κατά 410.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο.

Η μείωση οφείλεται στην περικοπή της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, καθώς και στο προσωρινό κλείσιμο του μεγαλύτερου πετρελαϊκού οικοπέδου της Λιβύης. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ανέφεραν.

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συνέντευξη της Διευθύνουσας Συμβούλου της Occidental Petroleum, Vicki Hollub στο CNBC, η οποία υποστήριξε πως η αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει έλλειψη προσφοράς μέχρι το τέλος του 2025, καθώς ο κόσμος δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει αρκετά γρήγορα τα σημερινά αποθέματα αργού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Rebound για τον χρυσό

Στα «πράσινα»... ντύθηκαν οι ευρωαγορές - Ράλι 5,5% για BP

Toyota: Ανακοίνωσε επένδυση 1,3 δισ. δολ. σε νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρονικών οχημάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider