Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με Fed και πληθωρισμό στο επίκεντρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με Fed και πληθωρισμό στο επίκεντρο
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη.

Στο κόκκινο έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες την Τρίτη, αν και με μικρές απώλειες, με το ενδιαφέρον των επενδυτών στραμμένο στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και καθώς σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της FOMC η οποία θα καθορίσει και την συνέχεια της επιτοκιακής πολιτικής της Fed.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,23%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε απώλειες 0,10% στις 4.535 μονάδες, με τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου να υποχωρούν κατά 1,28%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAΧ υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στις 16.791 μονάδες, ανάλογες απώλειες κατέγραψε και ο βρετανικός FTSE 100 τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 7.534 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,11% στις 7543 μονάδες.

Στο κόκκινο έκλεισαν και οι δείκτες της ευρωπεριφέρειας με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,78% στις 10.118 μονάδες, τον ιταλικό FTSE MIB να καταγράφει απώλειες ύψους 0,28% στις 30.342 μονάδες και τον πορτογαλικό PSI να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες ύψους 1,23% στις 6.427 μονάδες.

Στο μεταξύ, θετική για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις μετοχές της περιοχής είναι η Goldman Sachs, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν στις μεγάλες οικονομίες.

Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν εκπλήξει με την καθοδική τάση τους, παρόλο που η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή φανέρωσε πιο ισχυρά στοιχεία από αυτό που αναμένονταν. Στη Ευρωζώνη, τόσο ο επίσημος όσο και ο δομικός πληθωρισμός του Νοεμβρίου ήταν επίσης πολύ χαμηλότερος από τις προσδοκίες, με τους οικονομολόγους τους οίκου να βλέπουν περιθώρια για σημαντικά ταχύτερο αποπληθωρισμό με την εκτίμηση για τον δομικό ΔΤΚ να φτάνει χαμηλότερα από τις ΗΠΑ για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο κατέγραψε ήπια επιβράδυνση σε ετήσια βάση, αν και σε μηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης ήταν πάνω από τις προβλέψεις, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν δίνοντας ελπίδα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι σε τροχιά καθόδου. Όπως δηλώνουν αρκετοί αναλυτές, τα στοιχεία είναι κάπου ανάμεσα στο καλό και στο κακό, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα συμπεράσματα της αγοράς.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας την Τρίτη, τον Νοέμβριο ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,1%, πάνω από τις προβλέψεις, σε δωδεκάμηνη βάση η άνοδος του δείκτη τιμών επιβραδύνθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο από 3,2% πριν.

Ανοδική είναι η αντίδραση της Wall Street στα στοιχεία του πληθωρισμού, ενώ κέρδη καταγράφηκαν σήμερα και στα ασιατικά ταμπλό, με το ινδικό χρηματιστήριο να ξεπερνά σε κεφαλαιοποίηση το αντίστοιχο του Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας την 7η καλύτερη επίδοση στον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετική η Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Η ΕΚΤ θα ανοίξει το «χορό» των μειώσεων των επιτοκίων

Δικαστική ήττα για τη Google και το Play store - Η Epic Games αλλάζει τα app stores

«Βουτιά» στην παγκόσμια ανάπτυξη του 2024, βλέπει η Fitch - Γλυτώνουν την ύφεση οι HΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider