Με το βλέμμα σε πληθωρισμό και κεντρικές τράπεζες το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το βλέμμα σε πληθωρισμό και κεντρικές τράπεζες το Χρηματιστήριο
13 συνεδριάσεις πριν το φινάλε του έτους για το ΧΑ. «Κυνήγι» προς υψηλότερα επίπεδα. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 12:00

Ανασύνταξη δυνάμεων και υψηλότερα επίπεδα πριν το φινάλε του έτους, θα επιδιώξει το Χρηματιστήριο καθώς απέχουμε μόλις 13 συνεδριάσεις από το 2024.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «τεχνικά σε μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει κάτι. Σε ημερήσιο προβληματίζουν οι ταλαντωτές μας που ψάχνουν μία διόρθωση έστω και χρονικά. ΑΝ άμεσα η αγορά δεν καταφέρει να κινηθεί ανοδικά θα συνεχίσει την πλαγιο πτωτική κίνηση για να κερδίσει στην καλύτερη περίπτωση χρόνο για την συνέχεια. Ο Δεκέμβριος συνήθως είναι μήνας πακέτων και κλεισιμάτων με τους περισσότερους να προετοιμάζονται για το νέο έτος».

Η αγορά όλη την εβδομάδα προτίμησε την συσσώρευση δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς τίτλους της περιφέρειας αλλά και κάποιους τίτλους της μεσαίας να δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Το 1.270 επίπεδο προσπαθεί να συντηρηθεί και θα πρέπει άμεσα να δώσει μία ανοδική κίνηση προς το 1.300 αν δεν θέλει να δοκιμάσει κίνηση στην στήριξη του 1.245 μιας και οι ταλαντωτές μας εφιστούν την προσοχή μας.

Ο τζίρος ουσιαστικά έριξε ταχύτητες με τόσο μικρή διακύμανση με το Placement του 11% των πετρελαίων και συνήθη πακέτα του Δεκεμβρίου να συντηρούν τα νούμερα. Στα ΕΛΠΕ πολύ συγκεκριμένοι οι επενδυτές από το εξωτερικό θυμίζοντας ότι ακόμα μιλάμε για μία ημι δημόσια εταιρία. Φυσικά έχει τεράστιο potential παρόλα αυτά οι περισσότεροι επενδυτές αποφεύγουν το Ελληνικό δημόσιο. Από την άλλη ξεκινάει η διαδικασία πώλησης της Πειραιώς από το ΤΧΣ που δεν νομίζουμε να προλαβαίνει να γίνει μέσα στον μήνα και θα πάει προς το τέλος του α΄ τριμήνου. Το αν θα πουληθεί πακέτο το 27% ή με δόσεις όπως η περίπτωση της Εθνικής θα εξαρτηθεί και από τις αγορές.

Σήμερα, φορείς της κυβέρνησης και της εγχώρια επιχειρηματικής σκηνής θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο της Capital Link για συναντήσεις με επενδυτές με στόχο την προβολή και ενίσχυση του επενδυτικού στόρι.

Στα διεθνή, δεν θα υπάρχει χώρος ξεκούρασης για τις αγορές, καθώς μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και γεμάτη νέα δεδομένα εβδομάδα καθώς έχουμε τη του δημοπρασία για treasuries 3 και 10 ετών αλλά και την ερευνα των προσδοκιών των καταναλωτών της NY Fed. Αύριο, Τρίτη, ανακοινώνεται ο πολύ σημαντικός ΔΤΚ των ΗΠΑ και την Τετάρτη υπάρχει η συνεδρίαση της FOMC και αλλά και ο PPI των ΗΠΑ. Την Πέμπτη υπάρχουν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και οι αποφάσεις από την ΕΚΤ, την SNB και την BoE. Τέλος, η Παρασκευή ανακοινώνονται οι τελευταίοι παγκόσμιοι δείκτες flash PMI και τα μηνιαία δεδομένα από την Κίνα. Όλα συνδυαστικά είναι ικανά να κουνήσουν τις αγορές και να πυροδοτήσουν ένα νέο ράλι ή μια ισχυρή διορθωτική κίνηση, εάν απογοητεύσουν. Οι αναλυτές αναμένουν πάντως μια σταθεροποίηση στον πληθωρισμό. Το consensus βλέπει στο +0,3% σε μηνιαία βάση τον δομικό με τη Deutsche Bank στο +0,27% (τον προηγούμενο μήνα +0,23%). Αυτές οι εκτιμήσεις θα οδηγούσαν τον επίσημο πληθωρισμό στο 3,1% σε ετήσια βάση (-0,1 π.μ.) και τον δομικό στο 4% (σταθερός).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,11% 1.273,74 μονάδες, με τον τζίρο στα 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο FTSE 25 βρίσκεται στο -0,11% και στις 3,075,65 μονάδες. Ο τραπεζικός παραμένει στις 1.029,97 μονάδες.

Στις τράπεζες προσπάθειες επιστροφής πάνω από τα 6 ευρώ επιχειρεί η ΕΤΕ, με την Alpha Bank να σημειώνει ήπια άνοδο 0,4% και την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,28% στα 3,086 ευρώ. Στα 1,604 ευρώ η Eurobank.

Απώλειες για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται Μυτιληναίος, ΜΟΗ και Aegean με την Τιτάν να φλερτάρει με τα 20 ευρώ.

Κέρδη 2,24% για Βιοχάλκο και 1,29% για ΕΛΧΑ, ενώ στο 3,46% βρίσκεται η Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider