Στα «πράσινα» για 6η σερί εβδομάδα η Wall Street - Νέα υψηλά έτους για τον S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «πράσινα» για 6η σερί εβδομάδα η Wall Street - Νέα υψηλά έτους για τον S&P 500
Ο S&P 500 βρίσκεται υψηλότερα κατά 20% μέσα στο 2023 και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2022.

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς η επενδυτική ψυχολογία αναπτερώθηκε από τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία ενισχύουν την πεποίθηση πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη οδεύει προς μία «ομαλή προσγείωση» μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η εκτόξευση των πληθωριστικών πιέσεων και ο συνακόλουθος κύκλος νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο διευρυμένος S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή στα επίπεδα των 4.604 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο 0,41%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 36.247 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,36%. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nasdaq να κλείνει με άνοδο 0,45% στις 14.403 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές του έτους, ο S&P 500 βρίσκεται υψηλότερα κατά 20%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε 0,3%, επεκτείνοντας το ανοδικό σερί για έκτη διαδοχική εβδομάδα, στο μεγαλύτερο σερί από το 2019. Ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά κατά 0,2%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,7%.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, σε νέα υψηλά έτους έκλεισαν οι μετοχές των Boeing, FedEx και Costco, ενώ «άλμα» άνω του 10% σημείωσε ο τίτλος της Paramount μετά τις αναφορές για εξαγορά της National Amusements -η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία παραγωγής- από τις Skydance and RedBird Capital

Η ανθεκτική εικόνα που εμφανίζει η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των τιμών αλλά και η πεποίθηση πως η Fed σύντομα θα ξεκινήσει τις μειώσεις στα επιτόκια τροφοδοτούν την επενδυτική αισιοδοξία, επιτρέποντας στους δείκτες να επανέλθουν σε νέα υψηλά για το 2023.

Μάκρο

Η ανεργία διολίσθησε στο 3,7% από 3,9% τον περασμένο μήνα με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν πως το ποσοστό θα παρέμενε αμετάβλητο. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δημιουργήθηκαν 199.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο από 150.000 τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 180.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε μετά από μία προκαταρκτική ανάγνωση του Δεκεμβρίου, φτάνοντας τις 69,4 μονάδες, το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο, από τις 61,3 μονάδες του περασμένου μήνα. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανάμεναν 62,4 μονάδες σε σχετική δημοσκόπηση

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό την επόμενη χρονιά, υποχώρησαν σε χαμηλό δύο ετών. Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως το 2024 ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 3,1%, μειωμένο από το 4,5% του προηγούμενου μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών από το 2018

Εβδομαδιαίες απώλειες 3,6% για τον χρυσό

Ευρωαγορές: Επεκτάθηκε για 4η εβδομάδα το ανοδικό σερί - «Βουτιά» 19% της Anglo American

gazzetta
gazzetta reader insider insider