Wall Street: Θετικό γύρισμα μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Θετικό γύρισμα μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ
Οι δείκτες οδεύουν για τις πρώτες απώλειες εδώ και 6 εβδομάδες.

Τελευταία ενημέρωση 22.39

Με οριακές διακυμάνσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναλύσουν τα νέα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο που δεν δείχνουν σημάδια κάμψης, κάτι που από την μία αυτό δημιουργεί ελπίδες για μία ανθεκτική οικονομία και από την άλλη γεννά προσδοκίες πως η Fed θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων τη νέα χρονιά.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,48% στις 36.292 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,51% στις 4.609 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στο +0,52% στις 14.414 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες έχουν δοκιμαστεί αυτή την εβδομάδα, με τον Dow να χάνει 0,4% και τον S&P 500 να υποχωρεί 0,3%. Και οι δύο είναι καθοδόν για να χαλάσουν ένα κερδοφόρο σερί πέντε εβδομάδων. Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,1%.

Στο ταμπλό η μετοχή της Carrier Global καταγράφει άνοδο σχεδόν 7% μετά τα νέα πως προχωρά στην πώληση ενός business unit στην Honeywell, σε ένα deal ύψους 4,9 δισ. δολαρίων.

Μάκρο

Η ανεργία διολίσθησε στο 3,7% από 3,9% τον περασμένο μήνα με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν πως το ποσοστό θα παραμείνει αμετάβλητο. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 199.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο από 150.000 τον Οκτώβριο και 262.000 τον Σεπτέμβριο ενώ οι αναλυτές περίμεναν 180.000.

Στην αρχή τα στοιχεία έγειραν ανησυχίες ότι η «υπερθέρμανση» της οικονομίας ήταν αρκετά μεγάλη για να μπορέσει ο πληθωρισμός να επιβραδυνθεί τόσο ώστε να πείσει την Fed να υπαναχωρήσει από την πολιτική υψηλών επιτοκίων. Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν πως η Fed θα ξεκινήσει μειώνει τα επιτόκια το νωρίτερο κατά τον Μάρτιο.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας μπορούν να υποστηρίξουν την αίσθηση πως η Fed οδηγεί την αμερικανικήκ οικονομία σε μία ομαλή προσγείωση, μία σταθερή οικονομική ανάκαμψη εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, που αποτελούν κύριο δείκτη για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν στο αναμενόμενο τον Νοέμβριο, καθώς η οικονομία πρόσθεσε περισσότερες δουλειές από τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυξήθηκε μετά από μία προκαταρκτική ανάγνωση του Δεκεμβρίου, φτάνοντας τις 69,4 μονάδες, το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο, από τις 61,3 μονάδες του περασμένου μήνα, που ήταν χαμηλό έξι μηνών. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανάμεναν σε σχετική δημοσκόπηση 62,4 μονάδες.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό την επόμενη χρονιά, υποχώρησαν σε χαμηλό δύο ετών. Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως το 2024 ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 3,1%, μειωμένο από το 4,5% του προηγούμενου μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Google κάνει έφοδο στην τεχνητή νοημοσύνη με το Gemini -Θα καταφέρει να κυριαρχήσει;

Binance: Αποσύρεται απ' τη διεκδίκηση άδειας στο Άμπου Ντάμπι

gazzetta
gazzetta reader insider insider