Σε νέο υψηλό έτους το πετρέλαιο - 3η συναπτή εβδομάδα κερδών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε νέο υψηλό έτους το πετρέλαιο - 3η συναπτή εβδομάδα κερδών
Εβδομαδιαία κέρδη 3,7% για το αργό που σκαρφάλωσε σε ακόμη ένα υψηλό έτους, στην τρίτη διαδοχική του «πράσινη» εβδομάδα.

Το πετρέλαιο κατέγραψε νέα κέρδη την Παρασκευή, με το αμερικανικό WTI να σκαρφαλώνει σε ακόμη ένα υψηλό έτους, στην τρίτη διαδοχική του «πράσινη» εβδομάδα.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΟΕ και του ΟΠΕΚ+ για «δυνητικό έλλειμμα στην αγορά», συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού», εκτιμά ο Χαν Ταν, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity Group. «Αν και οι τιμές του αργού μπορεί να υποχωρήσουν οριακά βραχυπρόθεσμα, το "φλερτ" με το ορόσημο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι στην παγκόσμια δυναμική προσφοράς - ζήτησης, προσφέρει σημαντικά στηρίγματα» πρόσθεσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε 0,7%, για να διαμορφωθεί στα 90,77 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, που συνιστά υψηλό από τις 7 Νοεμβρίου με +3,7% στην εβδομάδα. Το αργό Brent παράδοσης Νοεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,3%, στα 93,93 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, με εβδομαδιαία άνοδο 3,6%. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου, διαμορφώθηκε στα 2,71 δολάρια το γαλόνι, με απώλειες 1,3% την Παρασκευή αλλά κέρδη 2,1% στην εβδομάδα. Το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου απώλεσε 2,8% για να φτάσει τα 3,38 δολάρια το γαλόνι, με εβδομαδιαία κέρδη 2,6%. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Οκτωβρίου διολίσθησε 2,4% στα 2,64 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,5% για την εβδομάδα.

«Εκτόξευση» του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι «πριν το 2024»

Όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, διεθνείς αναλυτές «βλέπουν» την τιμή του «μαύρου χρυσού» να επιστρέφει στα 100 δολάρια το βαρέλι πριν το 2024.

Tο ράλι τιμών έρχεται στον απόηχο της επέκτασης των περικοπών στην παραγωγή μέχρι τα τέλη του έτους που ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου Ριάντ και Μόσχα. Η Σαουδική Αραβία, «βασίλισσα» του ΟΠΕΚ, διεμήνυσε ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους, με την Ρωσία να δεσμεύεται να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα έως τις αρχές του 2024.

Οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν σύντομα να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια. «Εάν ο ΟΠΕΚ+ συνεχίσει τις περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους με φόντο το θετικό περιβάλλον ζήτησης της Ασίας, πιστεύουμε ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από 100 δολάρια/βαρέλι πριν από το 2024». Παράλληλα, η πετρελαϊκή PVM «βλέπει» πως ένα άλμα προς το ορόσημο των 100 δολαρίων ήταν «εύλογο», επικαλούμενη τους περιορισμούς στην παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αλλά και τη ελλείψεις ντίζελ στην Ευρώπη με φόντο τη διεθνή αύξηση των επιτοκίων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι περιορισμοί παραγωγής πιθανότατα θα οδηγήσουν σε «σημαντικό έλλειμμα της αγοράς» μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η JPMorgan, υπολογίζει ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαπραγματευτεί σε ένα εύρος από 80 έως 100 δολάρια βραχυπρόθεσμα. «Καθώς μπαίνουμε στο επόμενο έτος, θα εξαρτηθεί πολύ από το πώς θα κινηθεί η Κίνα… τι κάνουν οι ΗΠΑ;» διερωτήθηκε αναλυτής της JPMorgan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ράλι στις ευρωαγορές στην «σκιά» ΕΚΤ και Λαγκάρντ

«Άλμα» 2% και «έκρηξη» τζίρου στο Χρηματιστήριο με «οδηγό» τράπεζες και Μυτιληναίο

Χρυσός: Τα κέρδη της Παρασκευής έσωσαν το πρόσημο στην εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider