«Με το δεξί» στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Με το δεξί» στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι ευρωαγορές
Αφού τα κατάφεραν την Παρασκευή (8/11) να ανακόψουν το πτωτικό σερί 7 ημερών, οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν με θετικά πρόσημα το πρωί της Δευτέρας, σε μία εβδομάδα που αναμένεται να είναι «φορτωμένη» από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων εταιρειών και χωρών.  

Τελευταία ενημέρωση 17:23

Αφού τα κατάφεραν την Παρασκευή (8/11) να ανακόψουν το πτωτικό σερί 7 ημερών, οι ευρωαγορές συνεχίζουν με θετικά πρόσημα το πρωί της Δευτέρας, σε μία εβδομάδα που αναμένεται να είναι «φορτωμένη» από ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων εταιρειών και χωρών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 που την Παρασκευή έσπασε το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον Φεβρουάριο του 2018, ισχυροποιείται 0,82% στις 455 μονάδες. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί οριακά στο -0,08% στις 7.472 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,23% στις 15.776 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,38%, στις 7.268 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX κινείται στο +0,40% και τις 9.402 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,70% στις 28.430.

Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο των Summer Forecast που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν, η οποία αναφέρει πως η ΕΕ συνεχίζει να αναπτύσσεται, αν και με μειωμένη δυναμική. Η πρόβλεψή της για την ΕΕ μειώθηκε στο 0,8% το 2023, από 1% που προβλεπόταν στις εαρινές προβλέψεις και σε 1,4% το 2024, από 1,7% προηγουμένως. Επίσης κρούει ηχηρό «καμπανάκι» σχετικά με τους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους που αντανακλούνται στις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, επιβαρύνοντας τις οικονομικές προοπτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω την ανάπτυξη της ΕΕ, αν και στα θετικά, προβλέπει επιβράδυνση του πληθωρισμού σε σχέση με τις προγενέστερες εκτιμήσεις της.

Επίσης, άπαντες περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της Πέμπτης (14/9), όπου μετά από εννιά συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, θα εξεταστεί η περίπτωση μίας παύσης, αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να πάρει σαφή θέση.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg το ΑΕΠ της Γερμανίας να μειωθεί κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή (8/9) ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, υπέβαλλε στο Μπούντεσταγκ το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, τονίζοντας πως η Γερμανία δεν θα γίνει ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, εστιάζοντας στη δυναμική της οικονομίας της χώρας του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities: «Μείνετε τοποθετημένοι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου» - Ο «καταλύτης» του investment grade είναι μπροστά

Χρηματιστήριο: «Καπνός» τα πρωινά κέρδη - Ενεργοποιούνται πωλητές

Σχοινάς: Νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης - Οι 3+1 άξονες στήριξης της ΕΕ για την κακοκαιρία Daniel

gazzetta
gazzetta reader insider insider