Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Στόχος του Συμφώνου Σταθερότητας η μείωση ελλειμμάτων και χρέους στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Στόχος του Συμφώνου Σταθερότητας η μείωση ελλειμμάτων και χρέους στην ΕΕ
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού, είναι κοινός παρονομαστής, όχι όμως και η αναγκαία μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στην ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και το Σύμφωνο Σταθερότητας αναφέρθηκε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, που υπέβαλλε στο Μπούντεσταγκ το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, με το οποίο η χώρα επιστρέφει στην πολιτική λιτότητας, με συνέπειες για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης.

Συνέπεια για την Ευρώπη θα είναι το τέλος της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής από την επόμενη χρονιά. Προτεραιότητα έχει η καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. «Θα ήταν οικονομικά λάθος, εάν τα κράτη με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αντιστρατεύονταν την νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα διαρκούσε περισσότερο, η οικονομική ζημία θα ήταν μεγαλύτερη» σημειώνει ο Λίντνερ σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού, είναι κοινός παρονομαστής, όχι όμως και η αναγκαία μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Στόχος του μεταρρυθμισμένου Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να είναι ότι θα έχουμε ξανά δημοσιονομική σταθερότητα και τα ελλείματα και το ποσοστό χρέους στην Ευρώπη, θα μειωθούν με ρεαλιστικό και αξιόπιστο τρόπο» εξηγεί ο Γερμανός υπουργός.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η Γερμανία δεν θα γίνει ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, εστιάζοντας στη δυναμική της οικονομίας της χώρας του: «Κανείς δεν πρέπει να πλανάται με την ιδέα ότι η Γερμανία βγαίνει σήμερα από την πανδημία και το σοκ των ενεργειακών τιμών με λιγότερο δυναμισμό. Αλλά ως εξαγωγική οικονομία, ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, είχαμε μία ιδιαίτερη αφετηρία. Αλλά αντιληφθήκαμε την κατάσταση και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6,4% τον Αύγουστο

Γερμανικός Τύπος: Μετά τους καύσωνες, οι πλημμύρες...

Γερμανία: Τρίτος σερί μήνας υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής ο Ιούλιος

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider