Γιατί οι διαχειριστές παραμένουν «αρκούδες» για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Τι δείχνει η έρευνα της BofA

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι διαχειριστές παραμένουν «αρκούδες» για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Τι δείχνει η έρευνα της BofA
Παρότι οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση εξασθενούν, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη φαίνεται να παραμένουν στους διαχειριστές, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα που διενήργησε η Bank of America. Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω EPS και αποτιμήσεων αναμένουν οι επενδυτές. Ρίσκο η χαμηλή έκθεση σε ένα πιθανό «ράλι» των αγορών.

Από Ανδρέα Βελισσάριο

Παρότι οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση εξασθενούν, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη φαίνεται να παραμένουν στους διαχειριστές, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα που διενήργησε η Bank of America για το χρονικό διάστημα 4 - 10 Αυγούστου, ανάμεσα σε 247 διαχειριστές, hedge funds, αμοιβαία και trading desks με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 635 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έρευνα της BofA, ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 14% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα περάσει σε ύφεση τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 39% τον περασμένο μήνα και υψηλό της τάξεως του 77% τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι προσδοκίες για την ανάπτυξη παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, με λιγοστούς διαχειριστές να αναμένουν βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής στις πιο βασικές οικονομίες.

Το 53% εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ μπορεί να παραμείνει ανθεκτική βραχυπρόθεσμα, αλλά τελικώς αναμένεται να επιβραδυνθεί, ως απάντηση στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική, με ένα επιπλέον 45% να αναμένει άμεση μάλιστα, αποδυνάμωση. Επιπλέον, το 34% βλέπει την ανάπτυξη της Κίνας να συνεχίζει να υποχωρεί, με ένα επιπλέον 32% να προβλέπει σταθερή ανάπτυξη. Ως προς την Ευρώπη, το 78% προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση, με ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 61% να εξακολουθεί να αναμένει ύφεση.

Από την άλλη, η πλειοψηφία των επενδυτών (το 55%) αναμένει ότι η «καταστροφή» της ζήτησης ως απάντηση στην επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών θα αποτελέσει το βασικό μακροοικονομικό θέμα τους επόμενους μήνες, από 45% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 81% αναμένει υποχώρηση του παγκόσμιου πληθωρισμού τους επόμενους δώδεκα μήνες, που σε γενικές γραμμές παραμένει αμετάβλητο από τον Ιούλιο.

Επιπλέον, το 47% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Fed ολοκλήρωσε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ένα ποσοστό που εκτινάχθηκε από το 9% που ήταν τον περασμένο μήνα, ενώ ένα καθαρό ποσοστό των ερωτηθέντων, της τάξεως 60%, βλέπει τα επιτόκια να μειώνονται τους επόμενους δώδεκα μήνες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Ωστόσο, το 45% των διαχειρστών εξακολουθεί να βλέπει τον υψηλό πληθωρισμό και τους «επιθετικούς» χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών, ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές, με το 34% (καθαρό ποσοστό των ερωτηθέντων) να βλέπει την παγκόσμια δημοσιονομική πολιτική ως υπερβολικά υποστηρικτική, από το 23% που ήταν τον περασμένο μήνα.

Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω EPS και αποτιμήσεων

Ως προς τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της Bank of America, το 71% των ερωτηθέντων αναμένει διόρθωση τους επόμενους μήνες (από 66% τον περασμένο μήνα), με το 47% να συγκεκριμενοποιεί το χρονικό ορίζοντα αυτής, κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες (από 42%). Παράλληλα, το 89% αναμένει πτώση για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) των ευρωπαϊκών εταιρειών, ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και την εξασθένιση του πληθωρισμού, με το 82% να αναμένει μια ήπια καθοδική πορεία για τα EPS (από 61% τον προηγούμενο μήνα) και το 8% περίπου μια πιο σημαντική πτώση (από 21% τον προηγούμενο μήνα), τη στιγμή που ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 29% βλέπει τις ευρωπαϊκές μετοχές ως υπερτιμημένες, υψηλό τριετίας. Βέβαια, το 37% των επενδυτών θεωρεί την υπερβολική μείωση της έκθεσης σε μετοχές και την πιθανή απώλεια ενός «ράλι», ως τον βασικό κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκιά τους (από 18% τον προηγούμενο μήνα).

Παραμένει η προτιμώμενη επιλογή ο κλάδος της τεχνολογίας

Το 50% των ερωτηθέντων αναμένει μια καθοδική κίνηση για τους ευρωπαϊκούς «κυκλικούς» κλάδους έναντι των «αμυντικών», ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, ένα ποσοστό που ενισχύθηκε σημαντικά από το 32% του προηγούμενου μήνα. Ακόμα κι έτσι, η τεχνολογία δείχνει να ανακαταλαμβάνει τη πρώτη θέση, μεταξύ των κλάδων με «overweight» σύσταση από τους διαχειριστές στην Ευρώπη, έναντι των τραπεζών, που βρίσκονται πλέον στη τρίτη θέση, πίσω από τον κλάδο των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο κλάδος των χημικών έχει εξελιχθεί στο λιγότερο αγαπητό για τα funds που τοποθετούνται στην Ευρώπη, με το λιανεμπόριο να έπεται, ενώ η έκθεση στο real estate, που ήταν η πιο αρνητική μεταξύ όλων των κλάδων από τον Μάρτιο, έχει πλέον μετατοπιστεί σε μια πιο «ουδέτερη».

Να σημειωθεί, πως το ποσοστό των επενδυτών που αναμένει πως οι «high quality» μετοχές θα υπεραποδώσουν των «low - quality» κατά το επόμενο έτος υποχώρησε από 68% τον περασμένο μήνα στο 55% πλέον, ενώ έχει ενισχυθεί η θέση τους (από 34% σε 53% πλέον) πως οι μετοχές με υψηλό «beta» θα υποαποδώσουν έναντι αυτών με χαμηλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider