Νέο «καμπανάκι» για την AI: «Υπερβολική η σιγουριά αγορών και επενδυτών»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «καμπανάκι» για την AI: «Υπερβολική η σιγουριά αγορών και επενδυτών»
Κάλεσμα στους επενδυτές να εξετάσουν μετοχές που είναι σε θέση να σταθούν όρθιες σε ένα ενδεχόμενο ύφεσης και είναι προετοιμασμένες «για ένα κακό σενάριο», σε συνδυασμό με ομόλογα, τα οποία είναι πολύ πιο ελκυστικά από ό,τι πριν από 18 μήνες.

Οι επενδυτές στην αγορά είναι «υπερβολικά σίγουροι» για την ικανότητά τους να προβλέψουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Mάικ Κουπ, επικεφαλής επενδύσεων στη Morningstar Investment Management.

Η αισιοδοξία σχετικά με τις δυνατότητες της ΑΙ και τα μελλοντικά κέρδη έχoυν στηρίξει τον τεχνολογικό Nasdaq που ενισχύεται περισσότερο από 31% μέχρι σήμερα, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο άνω του16%. «Αν κοιτάξετε πίσω από αυτό που συνέβη τον τελευταίο χρόνο, μπορείτε να δείτε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Είχαμε την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο, είχαμε ανακοινώσεις για μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη από μεγάλες εταιρείες, είχαμε την τρομακτική ενίσχυση της Nvidia» διεμήνυσε ο Κουπ μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Παρασκευή.

«Η ΑΙ έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του κοινού και έχουμε δει αυτό το απίστευτο κύμα» τόνισε και πρόσθεσε πως το τρέχον ράλι βασίζεται σε εταιρείες που είναι στο επίκεντρο αυτής της φρενίτιδας και δεν είναι τυχαίες αλλά «εδραιωμένοι γίγαντες με σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν είναι προβλέψιμα και χαρακτήρισε την καμπή που διανύουμε ως «επικίνδυνο σημείο για τους επενδυτές», καλώντας τους να εξετάσουν μετοχές που είναι σε θέση να σταθούν όρθιες σε ένα ενδεχόμενο ύφεσης και είναι προετοιμασμένες «για ένα κακό σενάριο», σε συνδυασμό με ομόλογα, τα οποία είναι πολύ πιο ελκυστικά από ό,τι πριν από 18 μήνες.

«Να έχετε επίγνωση για το πόσο υψηλό τίμημα διακυβεύεται στην υπόσχεση του τι μπορεί να προσφέρει ή όχι η τεχνητή νοημοσύνη για μεμονωμένες εταιρείες», κατέληξε. Ο CEO της Stability AI, Εμάντ Μοστάκ, ανέφερε πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμα στα πρώιμα της στάδια και συμπλήρωσε ότι δεν είναι έτοιμη για την υιοθέτηση της σε μαζικό επίπεδο, όπως στο τραπεζικό σύστημα. «Το χαρακτηρίζω ως τη φούσκα "dot AI" και αυτή δεν έχει αρχίσει καν ακόμα» ανέφερε ο Μοστάκ.

Προειδοποίηση JP Morgan για δημιουργία «φούσκας» στο AI - Υπερβολική η ευφορία των αγορών

Από «ταύρος» διαρκείας γύρω από τις προοπτικές των μετοχών, o κορυφαίος αναλυτής στρατηγικής της JP Morgan, Marko Kolanovic, εξελίσσεται σε μια συνεπή «αρκούδα» της Wall Street, καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί μάλλον επικρατεί μια πλασματική ευφορία στις αγορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «ράλι» που κατέγραψαν οι αγορές μετοχών κατά τους τελευταίους δύο μήνες στηρίζεται και συνεπάγεται ένα μακροοικονομικό σενάριο που δείχνει ακόμη πιο θετικό από το σενάριο μιας «ήπιας και ομαλής προσγείωσης» της οικονομίας.

Ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση της αγοράς αποτελεί σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα ενός μηχανικού «de - risking», εξαιτίας της υποχώρησης της μεταβλητότητας και της εμφάνισης του «ράλι» των mega - cap στη βάση της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Για παράδειγμα, το επίπεδο και η αύξηση της συγκέντρωσης των μετοχών του S&P 500 φτάνει πλέον σε υψηλά 60 ετών, κάτι που θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό μιας «φούσκας» που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Ενώ πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν και θα συνεχίσει να είναι μια τεχνολογία μετασχηματισμού (και την έχουμε ακολουθήσει και εφαρμόσει στην έρευνά μας για πάνω από μια δεκαετία), ο «ντόρος» και η ευρεία προώθηση «πυροδοτήθηκε» από την εκλαΐκευση των chatbots που συχνά αποτυγχάνουν σε βασικά ερωτήματα και περιστασιακά διαμορφώνουν λανθασμένες απαντήσεις σε πιο σύνθετα» αναφέρει ο Kolanovic.

Ο ίδιος συνεχίζει να εκτιμά ότι ο ετεροχρονισμένος αντίκτυπος του παγκόσμιου «σοκ» από τις αυξήσεις των επιτοκίων (ακίνητα, καταναλωτική πίστη, ποσοτική αυστηροποίηση και ρευστότητα), η σταθερή «διάβρωση» των αποταμιεύσεων και της συσσωρευμένης «εκρηκτικής» ζήτησης μετά την πανδημία του κορονοϊού και το βαθύτατα ανησυχητικό παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο θα οδηγήσουν σε πτώση των αγορών και επανεμφάνιση της μεταβλητότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κλείσιμο της εβδομάδας στο «κόκκινο» για τις ευρωαγορές - «Άλμα» 4,7% για την UBS

Ισχυρή διόρθωση και «κόκκινος» Αύγουστος στο Χρηματιστήριο

Μίλια μπροστά από τα ρεκόρ του 2019 κινείται η κρουαζιέρα το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider