Προειδοποίηση JP Morgan για δημιουργία «φούσκας» στο AI - Υπερβολική η ευφορία των αγορών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποίηση JP Morgan για δημιουργία «φούσκας» στο AI - Υπερβολική η ευφορία των αγορών
Από «ταύρος» διαρκείας γύρω από τις προοπτικές των μετοχών, o κορυφαίος αναλυτής στρατηγικής της JP Morgan, Marko Kolanovic, εξελίσσεται σε μια συνεπή «αρκούδα» καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί μάλλον επικρατεί μια πλασματική ευφορία στις αγορές.

Από «ταύρος» διαρκείας γύρω από τις προοπτικές των μετοχών, o κορυφαίος αναλυτής στρατηγικής της JP Morgan, Marko Kolanovic, εξελίσσεται σε μια συνεπή «αρκούδα» της Wall Street, καθώς όπως αφήνει να εννοηθεί μάλλον επικρατεί μια πλασματική ευφορία στις αγορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «ράλι» που κατέγραψαν οι αγορές μετοχών κατά τους τελευταίους δύο μήνες στηρίζεται και συνεπάγεται ένα μακροοικονομικό σενάριο που δείχνει ακόμη πιο θετικό από το σενάριο μιας «ήπιας και ομαλής προσγείωσης» της οικονομίας.

Ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση της αγοράς αποτελεί σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα ενός μηχανικού «de - risking», εξαιτίας της υποχώρησης της μεταβλητότητας και της εμφάνισης του «ράλι» των mega - cap στη βάση της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Για παράδειγμα, το επίπεδο και η αύξηση της συγκέντρωσης των μετοχών του S&P 500 φτάνει πλέον σε υψηλά 60 ετών, κάτι που θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό μιας «φούσκας» που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Ενώ πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν και θα συνεχίσει να είναι μια τεχνολογία μετασχηματισμού (και την έχουμε ακολουθήσει και εφαρμόσει στην έρευνά μας για πάνω από μια δεκαετία), ο «ντόρος» και η ευρεία προώθηση «πυροδοτήθηκε» από την εκλαΐκευση των chatbots που συχνά αποτυγχάνουν σε βασικά ερωτήματα και περιστασιακά διαμορφώνουν λανθασμένες απαντήσεις σε πιο σύνθετα» αναφέρει ο Kolanovic.

Ο ίδιος συνεχίζει να εκτιμά ότι ο ετεροχρονισμένος αντίκτυπος του παγκόσμιου «σοκ» από τις αυξήσεις των επιτοκίων (ακίνητα, καταναλωτική πίστη, ποσοτική αυστηροποίηση και ρευστότητα), η σταθερή «διάβρωση» των αποταμιεύσεων και της συσσωρευμένης «εκρηκτικής» ζήτησης μετά την πανδημία του κορονοϊού και το βαθύτατα ανησυχητικό παγκόσμιο γεωπολιτικό πλαίσιο θα οδηγήσουν σε πτώση των αγορών και επανεμφάνιση της μεταβλητότητας.

Από την άλλη, ενώ ο αμερικανικός οίκος δε θέτει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο για το ξέσπασμα ενός ισχυρού «sell off», τονίζει πως δεν υπάρχουν δεδομένα και σημεία που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν τη θέση και τα συμπεράσματά του.

Έτσι, η JP Morgan διατηρεί μια «bullish» προοπτική σε μεσοπρόθεσμη βάση για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, με «long» θέση στο πενταετές Bund, με «hold» σε abitrary θέση «10s - 30s UST steepener» («long» για το αμερικανικό δεκαετές και «short» για το 30ετές) και επιπεδοποίηση της καμπύλης Euribor ως «bullish proxy».

Σύμφωνα με τον Kolanovic, η επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής και ο αποπληθωρισμός δημιουργούν ένα χώρο για τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ίδιος εντοπίζει παράλληλα, ένα άκρως ελκυστικό σημείο εισόδου στα εμπορεύματα έναντι των μετοχών - εν μέσω ενός ευρείας βάσης «ράλι» σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία - καθώς τα εν λόγω assets τιμολογούν μακράν τον υψηλότερο κίνδυνο ύφεσης και ξεχωρίζουν ως μια υποτιμημένη επιλογή που υποστηρίζεται ωστόσο τόσο από τα ευνοϊκά θεμελιώδη μεγέθη όσο και από τεχνικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider