Τα πρακτικά της Fed «κοκκίνισαν» τη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πρακτικά της Fed «κοκκίνισαν» τη Wall Street
O Dow Jones διολίσθησε 0,38% στις 34.288 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 0,20% στις 4.446 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 0,18% στις 13.791 μονάδες.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης στη Wall Street καθώς από τα πρακτικά της Fed φάνηκε ότι σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι πιέζουν για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

O Dow Jones διολίσθησε 0,38% στις 34.288 μονάδες, χάνοντας το τριήμερο θετικό σερί, ο S&P 500 απώλεσε 0,20% στις 4.446 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 0,18% στις 13.791 μονάδες.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed κατά την οποία οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να κάνουν ένα «διάλειμμα», δείχνουν πως υπήρξε διχογνωμία μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής ενώ μια μερίδα των αξιωματούχων πίεσε για αύξηση και τον Ιούνιο.

Οι αξιωματούχοι, στην προηγούμενη συνεδρίαση, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων εν μέσω των ανησυχιών για την ανάπτυξη, αν και η πλειοψηφία των μελών της FOMC έκρινε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Επικαλούμενοι τον καθυστερημένο αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής, όπως και άλλες ανησυχίες, οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι υπάρχουν περιθώρια για μία «παράκαμψη», μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, θεώρησαν ότι έτσι θα είχαν «περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την πρόοδο της οικονομίας», αλλά και τις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Fed συνεχίζει να οδηγεί τις σκέψεις των επενδυτών σε αρνητικά μονοπάτια και κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους», δήλωσε ο Κρεγκ Μπασούκ, Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments. «Αυτή η συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική γύρω από τα σχέδιά τους για τους επόμενους μήνες... έκανε τους επενδυτές να "σκοτεινιάσουν"» πρόσθεσε.

Πάντως, το αμερικανικό χρηματιστήριο μπήκε με το «δεξί» στο γ' τρίμηνο του έτους, ενώ υπενθυμίζεται πως στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο σχεδόν 32%, επίδοση που συνιστά την κορυφαία εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ ο S&P ενισχύθηκε κατά 16%, ολοκληρώνοντας το καλύτερο εξάμηνό του από το 2019, παρά το γεγονός πως η αμερικανική αγορά διανύει μία περίοδο αβεβαιότητας εξαιτίας των διαδοχικών επιτοκιακών αυξήσεων.

Εμπορεύματα

Οριακές απώλειες κατέγραψε την Τετάρτη ο χρυσός, ενώ στις μετασυνεδριακές συναλλαγές το «κόκκινο» έγινε πιο «βαθύ» μετά από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έχασε 0,1% και διαμορφώθηκε στα 1.927,10 δολάρια η ουγγιά στο Comex ενώ το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,3%, στα 23,402 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε 2,5%, στα 1.257,90 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 1%, στα 925 δολάρια η ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Σεπτεμβρίου διολίσθησε 0,7%, στα 3,7685 δολάρια ανά λίβρα.

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο την Τετάρτη καθώς οι σαουβαραδικές δηλώσεις σε συνέδριο του ΟΠΕΚ αύξησαν τις πιθανότητες για μειωμένες προμήθειες αργού. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξουν την αγορά πετρελαίο. Υπό αυτό το πρίσμα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε 2,9%, στα 71,79 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Μάκρο

Αύξηση γνώρισαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Μάιο, ήτοι για πέμπτη φορά το τελευταίο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάιο, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των Μεταφορών, όπου και σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος. Σημειωτέον ότι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,6%. Παράλληλα, οι εργοστασιακές παραγγελίες εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών, γνώρισαν πτώση 0,5%. Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες των διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ενώ των μη διαρκών, υποχώρησαν κατά 1,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Φόβοι για νέα άνοδο στις τιμές παρά τις συντηρητικές κινήσεις στην ελληνική αγορά

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές στη σκιά του PMI

Meta: Η εφαρμογή Threads δεν θα κυκλοφορήσει στην ΕΕ «προς το παρόν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider