Fed: Διχογνωμία για την παύση του Ιουνίου - Νέες αυξήσεις αλλά με βραδύτερο ρυθμό, δείχνουν τα πρακτικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Διχογνωμία για την παύση του Ιουνίου - Νέες αυξήσεις αλλά με βραδύτερο ρυθμό, δείχνουν τα πρακτικά
Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον - με ηπιότερο όμως ρυθμό - «δείχνουν» τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, κατά την οποία οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να κάνουν ένα «διάλειμμα», χωρίς πάντως να λείψουν και οι διαφορετικές απόψεις. 

Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον - με ηπιότερο όμως ρυθμό - «δείχνουν» τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, κατά την οποία οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να κάνουν ένα «διάλειμμα», χωρίς πάντως να λείψουν και οι διαφορετικές απόψεις. Συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύουν τα πρακτικά, μερίδα των αξιωματούχων πίεσε για αύξηση και τον Ιούνιο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, σχεδόν όλα τα μέλη της Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, φάνηκαν να θεωρούν πιθανή την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων που εφαρμόστηκαν από τις αρχές του 2022.

Οι αξιωματούχοι, στην προηγούμενη συνεδρίαση, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων εν μέσω των ανησυχιών για την ανάπτυξη, αν και η πλειοψηφία των μελών της FOMC έκρινε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Επικαλούμενοι τον καθυστερημένο αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής, όπως και άλλες ανησυχίες, οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι υπάρχουν περιθώρια για μία «παράκαμψη», μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, θεώρησαν ότι έτσι θα είχαν «περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την πρόοδο της οικονομίας», αλλά και τις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, στα πρακτικά αντικατοπτρίζονται και κάποιες διαφωνίες μεταξύ των μελών της FOMC, καθώς όλοι εκτός από δύο εκ των 18 συμμετεχόντων εξέφρασαν την εκτίμηση ότι χρειάζεται τουλάχιστον ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων φέτος, ενώ οι 12 τάχθηκαν υπέρ δύο ή περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων.

«Ορισμένοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ της αύξησης (...) κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνάντηση ή ότι θα μπορούσαν να είχαν υποστηρίξει μια τέτοια πρόταση» σημειώνεται στα πρακτικά μάλιστα σχετικά με την απόφαση για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση της Fed.

«Οι συμμετέχοντες που τάσσονταν υπέρ της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης σημείωσαν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε πολύ σφιχτή, η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα και ότι υπήρχαν ελάχιστες σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2%» όπως αναφέρουν τα πρακτικά.

Σημειώνεται ότι μετά την απόφαση του Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της Fed επέμειναν στη ρητορική σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη απέναντι στον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, είχε δηλώσει ότι η Fed έχει ακόμα «μακρύ δρόμο να καλύψει», προκειμένου να επεναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, εκπέμποντας σήμα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan για Βρετανία: Τα επιτόκια μπορεί να φθάσουν στο 7% - Κίνδυνος «απότομης προσγείωσης»

Τουρκία: Μικρή κάμψη του πληθωρισμού, μετά την οικονομική «στροφή» του Ερντογάν

Η Citigroup υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider