Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι αγοραστές - Κόντρα σε αποκοπές μερισμάτων και κλείσιμο εξαμήνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι αγοραστές - Κόντρα σε αποκοπές μερισμάτων και κλείσιμο εξαμήνου
Προσπαθεί να βρει βηματισμό το Χρηματιστήριο, μετά το ξεπούλημα της Δευτέρας.

Τελευταία ενημέρωση 11:43

Προσπάθησε να βρει βηματισμό το Χρηματιστήριο, μετά το ξεπούλημα της Δευτέρας, με τις τράπεζες και τον ΟΤΕ να μπαίνουν σε θέση οδηγού ενώ το κλίμα δε βοηθά προς ώρας και οι συνεχείς αποκοπές μερισμάτων.

Από την άλλη, οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που ολοκληρώνονται από τα χαρτοφυλάκια κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλουν κίνηση στις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ και το μίνι ράλι που καταγράφηκε χθες στη Wall Street πιθανώς να δίνει πάτημα στους αγοραστές να αντιμετωπίσουν τις όποιες κινήσεις profit taking.

Η ανάληψη πρόσθετου ρίσκου στις αγορές και κυρίως στις ΗΠΑ, υποβοηθήκε από μια σειρά ανακοινώσεις για διάφορα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, που περιόρισε σημαντικά τους φόβους για μια επικείμενη ύφεση. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατέγραψαν άνοδο 12,2% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 763.000.

Και κάπου εδώ ξαναχτύπησε ο Τζο Μπάιντεν...! Η WSJ ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης των εξαγωγών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Η Nvidia, η οποία πραγματοποιεί το 20% των εσόδων της στην Κίνα, έχει παράγει τσιπ χαμηλότερης ποιότητας που δεν απαιτούν εξωτερική άδεια εξαγωγής. Ωστόσο, το άρθρο προτείνει ότι ακόμη και αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν στο μέλλον. Η Nvidia και η AMD φαίνεται να τραβούν ελαφρώς προς τα κάτω την αμερικανική αγορά (με βάση τα futures), με τις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα να πέφτουν περισσότερο. Να σημειωθεί πως τα βλέμματα στρέφονται και στις τοποθετήσεις των Λαγκάρντ - Πάουελ στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΚΤ, στην Σίντρα της Πορτογαλίας.

Από την άλλη το Χρηματιστήριο κινείται με τους επενδυτές να αναμένουν την επενδυτική βαθμίδα. Μετά τις Moody's - Standard & Poor's που θεωρούν ως «credit positive» τη νέα κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη αλλά και την τήρηση στο έπακρο της γραμμής των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του χρέους, σήμερα έδωσε ένα σετ εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες και η Fitch Ratings.

Συγκεκριμένα, ελαφρώς υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» των δανείων σε καθυστέρηση των ελληνικών τραπεζών η Fitch Ratings, αναμένοντας πως θα φτάσουν στο 5,5% - 6% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι περίπου 5% που ανέμενε προηγουμένως. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ωστόσο, πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα καλό δρόμο στο να συνεχίζουν να μειώνουν το συνολικό «στοκ» των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans).

Παράλληλα, άλλο ένα διεθνής οίκος αναλύσεων έρχεται να καλύψει την εγχώρια αγορά μετοχών και να στείλει ισχυρό αγοραστικό σήμα προς τα funds. Με την ύφεση να έχει βγει οριστικά από το κάδρο, είναι καιρός για τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά μετοχών, όπως τονίζει η Alpine Macro, καθώς οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει ένα ισχυρό «ράλι» βγαίνοντας αποφασιστικά από το στενό «trading range» του 2015.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «σήμα» ότι η ελληνική οικονομία, βαλτωμένη εδώ και καιρό από την κρίση δημόσιου χρέους και στάσιμη για περισσότερα από δέκα χρόνια, βρίσκεται και πάλι σε μια σταθερή ανοδική «τροχιά». Παρά την ισχυρή ανάκαμψη από τον περσινό «πυθμένα», οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά φθηνές, τόσο σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους όσο και σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των αναδυόμενων αγορών και της παγκόσμιας αγοράς.

Επιμέρους, στο επίκεντρο θα βρεθεί η μετοχή της Πειραιώς αλλά και ευρύτερα ο κλάδος, μετά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις του α΄ εξαμήνου ως προς την επίτευξη των στόχων της τράπεζας νωρίτερα έναντι του αναθεωρημένου επιχειρηματικού πλάνου 2023-2025, που ανέφερε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας. Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή δωρεάν μετοχών σε στελέχη και υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, αλλά και την απόκτηση ιδίων μετοχών της εταιρείας (Share buy-back Programme).

Επιπλέον, μέχρι 500 εκατ. αναμένεται να τραβήξει από τις αγορές η Mytilineos από τη νέα ομολογιακή έκδοση επταετούς διάρκειας, η οποία μάλιστα θα εισαχθεί στο ΧΑ.

Αποκοπές μερισμάτων σε Τιτάν (0,6 ευρώ ανά μετοχή), ΕΛΠΕ (0,50 ευρώ ανά μετοχή) και Fourlis (0,11 ευρώ ανά μετοχή).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,47% στις 1.241,13 μονάδες με τον τζίρο περιξ των 18 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,68% στις 3.000,80 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,82% στις 968,91 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 2,05% στα 2,784 ευρώ, η ΕΤΕ στο 1,59%, η Alpha Bank στο 1,02% και η Eurobank υποχωρεί κατά 0,69%.

Ξεχωρίζουν θετικά ο ΟΤΕ με κέρδη 1,46% στα 15,32 ευρώ, αλλά και η ΔΕΗ στο 1,62% με την Aegean στο 1,78% και τα 10,30 ευρώ πλέον.

Πλήθος εντολών σε Jumbo που πατάει γκάζι στο 2,5% και τα 23,74 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο επίσης για ΕΧΑΕ, Intrakat και ηπιότερα για Fourlis, Profile και Alumil.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σηκωμένα μανίκια - Σκληρό ροκ με τους καταναλωτές - Ο Τραπεζικός Δείκτης και το «χιλιάρικο»

Τι θα βρει ο Χρ. Σταϊκούρας στις Υποδομές – Η «κληρονομιά» και οι εκκρεμότητες

Συστήνεται Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους - Τι σηματοδοτεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider