Fitch: Στο 5,5% - 6% τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα φέτος - Κανένα πρόβλημα από τις αποπληρωμές TLTRO

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Στο 5,5% - 6% τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα φέτος - Κανένα πρόβλημα από τις αποπληρωμές TLTRO
Ελαφρώς υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» των δανείων σε καθυστέρηση των ελληνικών τραπεζών η Fitch Ratings, αναμένοντας πως θα φτάσουν στο 5,5% - 6% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι περίπου 5% που ανέμενε προηγουμένως

Ελαφρώς υψηλότερα ανεβάζει τον «πήχη» των δανείων σε καθυστέρηση των ελληνικών τραπεζών η Fitch Ratings, αναμένοντας πως θα φτάσουν στο 5,5% - 6% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι περίπου 5% που ανέμενε προηγουμένως. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ωστόσο, πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα καλό δρόμο στο να συνεχίζουν να μειώνουν το συνολικό «στοκ» των δανείων σε καθυστέρηση (impaired loans).

Το κόστος απομείωσης δανείων (LIC) θα είναι επίσης χαμηλότερο από το αναμενόμενο, καθώς η επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων δεν έχει ακόμη επέλθει. Τα LIC θα είναι χαμηλότερα, από το αναμενόμενο, στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου πιθανότατα θα είναι περίπου ίδια με τα επίπεδα του 2022.

Από την άλλη, ο οίκος δεν προβαίνει σε αλλαγές των εκτιμήσεών του για το κόστος απομείωσης δανείων για την Πορτογαλία (περίπου 40 μονάδες βάσης), αλλά στην Ελλάδα αναμένει πως θα φτάσει στις 80 - 90 μονάδες βάσης, έναντι 60 μονάδων βάσης που ανέμενε προηγουμένως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν ορισμένες πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και είναι πιθανό να επωφεληθούν από την υψηλότερη κερδοφορία για να αυξήσουν τα επίπεδα κάλυψης των επισφαλών δανείων.

Ευρύτερα, στην ανάλυσή της για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, η Fitch επισημαίνει ότι τα έσοδα από τόκους έχουν αυξηθεί σημαντικά για αρκετές τράπεζες της περιοχής, φτάνοντας συχνά γύρω στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση και σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές του οίκου. Η τάση αντανακλά τη σημαντική αύξηση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (από -0,5% το 2021 στο 3,5% τον Ιούνιο του 2023), την ανατιμολόγηση των μεγάλων όγκων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και την περιορισμένη ανατιμολόγηση των καταθέσεων των πελατών.

Αυτό έχει επιταχύνει την ώθηση στα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη, ενισχύοντας την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού. Η Fitch αναμένει ότι τα κόκκινα σε καθυστέρηση θα αρχίσουν να αυξάνονται στη Νότια Ευρώπη, αν και οι αυξήσεις στα ποσοστά ανεργίας είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, με την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου να είναι σε γενικές γραμμές καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, υποστηρίζοντας τη δυναμική της ποιότητας ενεργητικού.

Επίσης, τα beta καταθέσεων παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, λόγω του υψηλού ποσοστού των καταθέσεων όψεως (κυρίως των νοικοκυριών), αλλά και του χαμηλού ανταγωνισμού γύρω από τα επιτόκια στις καταθέσεις, που οφείλεται στην πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών που συσσωρεύτηκε πριν μερικά χρόνια. Παράλληλα, η στροφή από τις καταθέσεις όψεως προς τις προθεσμιακές έχει περιοριστεί, με τις περισσότερες τράπεζες να διαθέτουν ένα ισχυρό δίκτυο στο σκέλος της λιανικής και των εταιρικών καταθέσεων, με τις ισχυρές τράπεζες που ορίζουν την τιμολόγηση στον κλάδο να μην έχουν αρχίσει ακόμα να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.

Γενικότερα, οι καταθέσεις μειώθηκαν τους πρώτους μήνες του τρέχοντος, εν μέρει λόγω της στροφής σε προϊόντα υψηλότερης απόδοσης, επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα και πρόωρες αποπληρωμές δανείων, υπό το «φως» των αυξανόμενων επιτοκίων. Ο αντίκτυπος των χαμηλότερων καταθέσεων στο προφίλ ρευστότητας των τραπεζών αντισταθμίζεται γενικά από την υποτονική αύξηση των δανείων, δεδομένου του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, όπως αναφέρει η Fitch.

Ως προς το σκέλος των «γραμμών» TLTROs της ΕΚΤ, οι αναλυτές σημειώνουν πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποπληρώσει το 45% της αρχικής χρηματοδότησης - δανείων TLTRO (στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), ενώ απομένουν 28 δισ. ευρώ. Καθώς οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν 42 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στην ΕΚΤ, η Fitch τονίζει πως τόσο για τις αυτές όσο και για τις υπόλοιπες της Νότιας Ευρώπης, οι αποπληρωμές του TLTRO αναμένεται να είναι διαχειρίσιμες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομικών 

gazzetta
gazzetta reader insider insider