Κέρδισε το πρόσημο στις δημοπρασίες το ΧΑ - Νέα υψηλά για Mytilineos - Πειραιώς

Newsroom
Μοιράσου το
Κέρδισε το πρόσημο στις δημοπρασίες το ΧΑ - Νέα υψηλά για Mytilineos - Πειραιώς
Κατάφερε να κλεισει με θετικό πρόσημο το ΧΑ με αρκετούς τίτλους να φτάνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως η Mytilineos, η Πειραιώς και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο, παρά τις ήπιες μεταβολές και το rotation που δημιουργήθηκε καθώς οι επενδυτές αναζητούν ελκυστικά σημεία εισόδου για να τοποθετηθούν, ενώ και όσοι προβαίνουν σε μερική κατοχύρωση κερδών το κάνουν δύσκολα καθώς δύσκολα θα βγουν σημεία για να επανατοποθετηθούν.

Ευρύτερα, η αγορά κινήθηκε σε στενό εύρος, καθώς μετά την τελευταία εκτόνωση των τραπεζών αναζητούνται νέοι καταλύτες μέχρι τις κάλπες. Παράλληλα, τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα και στην τάση των διεθνών αγορών, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed την επόμενη εβδομάδα αλλά και της ΕΚΤ.

Οι αναλυτές δυσκολεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό να δώσουν μια εκτίμηση για το εάν η Fed θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια ή θα διατηρήσει μια στάση αναμονής. Ωστόσο, η απόφαση της Τράπεζας του Καναδά (αύξηση των επιτοκίων) έφερε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κινηθούν προς την κατεύθυνση μια αύξησης των επιτοκίων με πιθανότητες 35%, από 19% την Τρίτη. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές έγιναν επίσης πιο δύσπιστοι ότι η Fed θα κατέληγε να μειώσει τα επιτόκια φέτος, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου σε υψηλό μετά την SVB στο 5,03%. Λάβετε υπόψη ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, το επιτόκιο που αναμενόταν τον Δεκέμβριο ήταν 4,18%. Έτσι, σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, είχαμε περίπου 85 μονάδες βάσης αναμενόμενων μειώσεων για φέτος που αφαιρέθηκαν από την τιμολόγηση των αγορών.

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, ο τζίρος παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στη βάση κυρίως των πακέτων και συγκεκριμένα σε αυτό της Epsilon Net ύψους 30,45 εκατ. σε τιμή 7,49 ευρώ που αφορά το 7,5% της εταιρείες που πέρασε και επίσημα στην Εθνική Τράπεζα, συμφωνία που είχε κλειστεί από τα τέλη του 2022.

Σε αρκετές μετοχές υπήρξε μια κατοχύρωση κερδών με την Aegean να ανοίγε με ένα υψηλό καθοδικό χάσμα στα 9,65 ευρώ που ενεργοποίησε πωλήσεις και υψηλότερα στα 9,77 ευρώ, ενώ η μετοχή έβγαλε ξανά σημαντική δύναμη απορροφώντας ολόκληρη την προσφορά και γυρνώντας ανοδικά στο 0,20% και στα 9,90 ευρώ.

Αξιοσημείωτη σταθερότητα παρουσιάζει και ο τίτλος της Πειραιώς που ναι μεν δε δημιουργεί σημεία εισόδου αλλά υπάρχουν επενδυτές και χέρια που αγοράζουν σε ακόμη υψηλότερες τιμές στέλνοντας τον τίτλο σε ιστορικά υψηλά, στα 2,95 ευρώ με άνοδο σήμερα κατά 1,37% και 105,15% από τις αρχές του έτους.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 1.258,17 μονάδες, με τον τζίρο στα 165,33 εκατ. ευρώ, με πακέτα ύψους 57,90 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,32% στις 3,054,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός παρά τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων άντεξε υποχωρώντας μόλις κατά 0,3% στις 1.017,07 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha σημείωσε άνοδο 0,26%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν ΕΤΕ (-0,36%) και Eurobank (-1,61%)

Νέα ιστορικά υψηλά για τη Mytilineos που πάτησε τα 30 ευρώ στα 30,38 ευρώ με άνοδο 2,15% σήμερα, ενώ υψηλά κινήθηκε και η Τέρνα Ενεργειακή στο 2,68% και τα 20,70 ευρώ, καθώς φαίνεται να ολοκληρώνεται η συμφωνία με την First Sentier.

Ξεμπλόκαρε και η Lamda με κέρδη 2,07% στα 6,40 ευρώ ενώ ανοδικά παρά την υψηλή μεταβλητότητα κινήθηκε η Ελλάκτωρ στο 1,67% και τα 2,43 ευρώ. Νέα άνοδος για την ΕΧΑΕ 1,99% στα 5,12 ευρώ αλλά και για Jumbo (1,18%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,71%), ΜΟΗ (1,37%) και ΔΕΗ (0,40%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Eurobank Equities με το report της για την Πλαστικά Θράκης και το fair value στο 8,50 ευρώ έδωσαν ώθηση στη μετοχή που εκτοξεύθηκε κατά 7,96% στα 4,545 ευρώ.

Υψηλές πτήσεις και για ΙΝΤΕΚ (3,11%), ΑΛΜΥ (2,7%), ΟΛΥΜΠ (5,33%).

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία για το ΑΕΠ και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η πιο άμεση αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας και η δυναμική παρουσία των εγχώριων εισηγμένων, αποτελούν τους λόγους που η αγορά έχει πάρει την ανιούσια.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, αναθεωρήσεις προς τα «κάτω» καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ και για το 2022: Tο τελευταίο τρίμηνο πλέον υπολογίζεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 4,8% έναντι 5,2% ανόδου που αναφερόταν στην προηγούμενη ανακοίνωση και οδηγούσε σε συνολική άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022. Ανάλογες αναθεωρήσεις υπάρχουν και στα προηγούμενα τρίμηνα: Tο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2% το 3ο τρίμηνο (έναντι ανόδου κατά 4,4% που υπολογιζόταν πριν) και κατά 7,8% το 1ο τρίμηνο του 2022 (από 7,5% που υπολογιζόταν προηγουμένως). Σε γενικές γραμμές η επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης ήταν αναμενόμενη και λόγω της υψηλής ανόδου το ανάλογο διάστημα του 2022, αλλά και λόγω των πιέσεων που υπάρχουν πλέον ανά την ΕΕ (άνοδος ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο κατά 1,2% στην ΕΕ και κατά 1,3% στην Ευρωζώνη), με τη Γερμανία σε οριακή ύφεση, και με κράτη όπως η Γαλλία να έχουν χαμηλή άνοδο του ΑΕΠ.

Παράλληλα, μετά τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, ακολούθησε και η JP Morgan, τονίζοντας πως αποτελεί εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας την επενδυτική βαθμίδα από τον Σεπτέμβριο και από την DBRS, προτού ακολουθήσει η S&P και η Fitch.

Βέβαια, τα βλέμματα από το ΑΕΠ έκλεψε το νέο στρατηγικό σχέδιο και οι στόχοι που παρουσίασε η Alpha Bank για το 2023 - 2025. Συγκεκριμένα, στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους με επιταχυνόμενους ρυθμούς, μέσα από την υιοθέτηση σειράς αλλαγών οι οποίες θα αυξήσουν την κερδοφορία σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες, προσβλέπει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank για την τριετία 2023 – 2025 που ανακοίνωσε χθες στους επενδυτές η Διοίκηση της Τράπεζας. Στο διάστημα αυτό, η Alpha Bank στοχεύει σε ετήσια αύξηση της κερδοφορίας της κατά 20%, αξιοποιώντας ποσό 1,4 δισ. ευρώ για τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Πώς θα δημιουργήσει υπεραξίες για πελάτες και μετόχους μέχρι το 2025 – Ποσό 1,4 δισ. ευρώ για μερίσματα στην τριετία

Helleniq Energy: «Είσοδος» και στην προμήθεια ρεύματος στην Κύπρο

Η Coffee Island επενδύει στην Coffe-Eco: Πώς τα υπολείμματα espresso γίνονται... χρυσός

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider