Τουρκική λίρα: Η Goldman Sachs περίμενε βουτιά σε 3 μήνες, αλλά ήρθε σε 3 μέρες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκική λίρα: Η Goldman Sachs περίμενε βουτιά σε 3 μήνες, αλλά ήρθε σε 3 μέρες
Η τουρκική λίρα, συνεχίζοντας τη μετεκλογική «ελεύθερη πτώση» της αυτήν την εβδομάδα, έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις της Goldman Sachs για σημαντική υποχώρηση το επόμενο 12μηνο. Με άλλα λόγα, το τουρκικό νόμισμα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες βρέθηκε στο σημείο, όπου το «έβλεπε» η Goldman Sachs σε 3 μήνες από σήμερα. 

Η τουρκική λίρα, συνεχίζοντας τη μετεκλογική «ελεύθερη πτώση» της αυτήν την εβδομάδα, έχει ήδη ξεπεράσει τις προβλέψεις της Goldman Sachs για σημαντική υποχώρηση το επόμενο 12μηνο. Με άλλα λόγα, το τουρκικό νόμισμα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες βρέθηκε στο σημείο, όπου το «έβλεπε» η Goldman Sachs σε 3 μήνες από σήμερα.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προέβλεπε ότι η τουρκική λίρα έχει ακόμα «περιθώρια» για περαιτέρω πτώση. Όπως εκτιμούσε, το τουρκικό νόμισμα μπορεί να διαμορφωθεί στις 23 λίρες ανά δολάριο, έναντι του δολαρίου, τους επόμενους τρεις μήνες, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις της ότι η τουρκική λίρα θα φθάσει στο 19 έναντι του δολαρίου.

«Αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για την ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας στο 23, 25 και 28 για τους επόμενους 3,6 και 12 μήνες (έναντι 19,21 και 22 που προβλέπαμε προηγουμένως)» ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Εν τω μεταξύ από τη στιγμή δημοσίευσης των εκτιμήσεων της τράπεζας (3/6), η τουρκική λίρα διαμορφώθηκε λίγο πιο πάνω από τις 20 λίρες ανά δολάριο, ενώ εν συνεχεία αποδυναμώθηκε σημαντικά, «πιάνοντας» την εκτίμηση της Goldman Sachs μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Χθες, η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν στα ιστορικά χαμηλά των 23,29 έναντι του δολαρίου.

Σε νέα της έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, η Goldman Sachs επεσήμανε ότι η 12μηνη πρόβλεψή της θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα νωρίτερα.

Και αυτό, παρά τον διορισμό του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, σε ένα ισχυρό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο αποδεκτό στην επενδυτική κοινότητα αφού θεωρείται πιθανό να εφαρμόσει πολιτικές πιο φιλικές προς τις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πούλησαν χρέος 27 δισ. ευρώ - Η πιο «φορτωμένη» εβδομάδα από το 2020

Ακροδεξιό «καμπανάκι» για τη γερμανική οικονομία ενόψει του εκλογικού crash test το 2024

Κομισιόν: Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει για να αντεπεξέλθει στις μελλοντικές προκλήσεις η ευρωπαϊκή αγορά – Οι 4 άξονες

gazzetta
gazzetta reader insider insider