Χρηματιστήριο: Συνέχισε ανοδικά με την Alpha σε θέση «οδηγού» - Έκρηξη τζίρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνέχισε ανοδικά με την Alpha σε θέση «οδηγού» - Έκρηξη τζίρου
Συνέχισε ανοδικά το Χρηματιστήριο. Ξεπέρασε τα 180 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Υψηλότερα τράπεζες, ΕΧΑΕ. Πάτησε τα 10 ευρώ η ΔΕΗ.

Με την Alpha Bank να δείχνει από το άνοιγμα της διαθέσεις της, η αγορά συνέχισε ανοδικά, παρότι έκλεισε χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, εν μέσω μια κατοχύρωσης κερδών σε τράπεζες.

Η αγορά ξεκίνησε με το δεξί τη συνεδρίαση δείχνοντας από σήμερα ικανή να προσεγγίζει και να διασπάσει τις 1.260 μονάδες. Ωστόσο τα υψηλά έφεραν κάποια πωλήσεις από επενδυτές που κατοχύρωσαν κέρδη στο πολύμηνο ράλι, μπαίνοντας εκ νέου από ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Απόλυτη πρωταγωνίστρια η Alpha Bank καθώς πέρα από την ανοδική ορμή, η μετοχή συγκέντρωσε ένα πολύ υψηλό ενδιαφέρον στη βάση και του Investor Day, προσφέροντας ώθηση και στις υπόλοιπες τρεις. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 3,96% φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά τριετίας, στα 1,536 ευρώ, με τζίρο που «ζαλίζει» ύψους 53,47 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός ξεπέρασε τα 180 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε η Eurobank με άνοδο 1,67% στα 1,5245 ευρώ, και η ΕΤΕ στο 1,19% και τα 6,112 ευρώ. Κέρδη 0,97% για την Πειραιώς που σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό στα 2,91 ευρώ.

Μετά τη διόρθωση έβγαλε δύναμη και η μετοχή της ΕΧΑΕ με κέρδη 3,93% στα 5,02 ευρώ και τζίρο στα 9,02 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει Γ.Σ την Πέμπτη και να ετοιμάζεται για τη διανομή μερίσματος ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Υψηλές πτήσεις επίσης για την Ελλάκτωρ (4,82%), και την ΕΥΔΑΠ (2,58%), ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκε και η ΔΕΗ που έπσασε το φράγμα των 10 ευρώ (10,06 ευρώ).

Θετικά Viohalco αλλά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά όπως και η Cenergy, η Τιτάν και ο ΟΤΕ που στοχεύει στην υπέρβαση των 15 ευρώ.

Στο «πράσινο» η μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Alumil να γράφει άλλο ένα ράλι κλείνοντας στο 7,47% και τα 2,59 ευρω. Ισχυρή άνοδο για την ΕΥΑΘ στο 3,21%, τη Fourlis στο 2,67% και την Τεχνική Ολυμπιακή στο 1,81% και τα 2,25 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 1.250,61 μονάδες με τον τζίρο στα 180,96 εκατ. ευρώ και πακέτα μόλις 17,47 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 0,57% στις 3.044,71 μονάδες, με τον τραπεζικό στο 2,015 και τις 1.020,13 μονάδες.

Φυσικά, κάτι οι ξένες ισχυρές επενδυτικές τράπεζες που αναβαθμίζουν συνεχώς τις εκτιμήσεις τους για οικονομία και τράπεζες, κάτι η πλούσια και εποικοδομητική ατζέντα μέχρι τις εκλογές, δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας και μια δύναμη στην αγορά, εξαλείφοντας κάθε αμφιβολία πως τα καλύτερα είναι μπροστά.

Μετά τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, ακολούθησε σήμερα και η JP Morgan, τονίζοντας πως αποτελεί εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, βλέποντας την επενδυτική βαθμίδα από τον Σεπτέμβριο.

Η Goldman Sachs επανέλαβε τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές στόχους στα 1,95 (από 1,70 ευρώ) στα 6,90 ευρώ (από 6,20 ευρώ) και στα 3,35 ευρώ (από 2,75 ευρώ) αντίστοιχα. Από την άλλη, διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Eurobank με τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ πλέον, από 1,55 ευρώ προηγουμένως. Να σημειωθεί πως οι αναλυτές του οίκου διατηρούν σταθερό το κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) στο 16% και για τις τέσσερις.

Η HSBC επανήλθε δυναμικά για τις μετοχές της Jumbo και του ΟΠΑΠ αναβαθμίζοντας τις τιμές στόχους και διατηρώντας στο ακέραιο τη σύσταση «buy». Επιπλέον, «ταύρος» για την Ελλάδα συνεχίζει να δηλώνει η Morgan Stanley, αναμένοντας μια ισχυρή ανάπτυξη στη διετία και τοποθετώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλους του 2023 - αρχές του 2024.

Παράλληλα, ανάπτυξη 2,1% πέτυχε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, αναθεωρήσεις προς τα «κάτω» καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ και για το 2022: Tο τελευταίο τρίμηνο πλέον υπολογίζεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 4,8% έναντι 5,2% ανόδου που αναφερόταν στην προηγούμενη ανακοίνωση και οδηγούσε σε συνολική άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022. Ανάλογες αναθεωρήσεις υπάρχουν και στα προηγούμενα τρίμηνα: Tο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2% το 3ο τρίμηνο (έναντι ανόδου κατά 4,4% που υπολογιζόταν πριν) και κατά 7,8% το 1ο τρίμηνο του 2022 (από 7,5% που υπολογιζόταν προηγουμένως).

Περνώντας στα επιχειρηματικά, ανάπτυξη σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης, συνέχεια στο επενδυτικο πλάνο παρά τις όποιες προκλήσεις και ισχυροποίηση όλων των νέων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το όραμά του Ομίλου να γίνει ένας πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών, περιλαμβάνει η στρατηγική του ομίλου ΟΤΕ για την συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Μιχάλης Τσαμάζ στο πλαίσιο της 71ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα υβριδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας - Επενδυτική βαθμίδα από Σεπτέμβριο

HSBC: Γιατί Jumbo και ΟΠΑΠ αποτελούν δύο ισχυρά μακροπρόθεσμα «plays» - Νέες τιμές στόχοι

Τσαμάζ: Συνεχίζουμε σταθερά τις επενδύσεις παρά τις προκλήσεις - Τα σχέδια για τη συνέχεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider