Τα αμοιβαία κεφάλαια που μοίρασαν χρήμα στο πεντάμηνο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα αμοιβαία κεφάλαια που μοίρασαν χρήμα στο πεντάμηνο
Με υψηλές αποδόσεις και κέρδη αποχαιρέτησε η πλειονότητα των διάφορων αμοιβαίων κεφαλαίων (μετοχικά, μεικτά, ομολογιακά) το φετινό πεντάμηνο, με αυτά που έχουν ένα προσανατολισμό προς τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία να υπεραποδίδουν σημαντικά. Το τρίπτυχο που στρέφει κεφάλαια και προς τα Α/Κ, πέρα από τις μετοχές και τα ομόλογα. Αλλάζει σταδιακά η τάση στα εγχώρια μετοχικά ως προς το σκέλος των εισροών - εκροών.

Με υψηλές αποδόσεις και κέρδη προς τους μεριδιούχους, αποχαιρέτησε η πλειονότητα των διάφορων αμοιβαίων κεφαλαίων (μετοχικά, μεικτά, ομολογιακά) το φετινό πεντάμηνο, με αυτά που έχουν ένα μεγαλύτερο προσανατολισμό προς τα εγχώρια assets, να υπεραποδίδουν σημαντικά.

Η «άνθιση», κυρίως της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, το «ράλι» των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων και η θετική δυναμική της οικονομίας, φαίνεται να αποτελεί το τρίπτυχο που έχει οδηγήσει σε μια περαιτέρω κινητοποίηση των χαρτοφυλακίων και προς την πλευρά της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων για εφέτος. Την ίδια στιγμή, η περαιτέρω ανάκαμψη και δυναμική των διεθνών αγορών, από το δύσκολο, περσινό έτος, βοήθησε στο να επανέλθουν σε θετικό «έδαφος» τα περισσότερα διεθνή ομολογιακά, μεικτά, αλλά και στρατηγικές με συνδυασμούς Α/Κ.

Φυσικά, με το Χρηματιστήριο να «σπάει τα κοντέρ» και να βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία των κορυφαίων assets που εξετάζει η Deutsche Bank, τόσο το Μάιο, όσο και από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα εγχώρια μετοχικά αμοιβαία κατέγραψαν πολύ υψηλές αποδόσεις, υπεραποδίδοντας έναντι των αντίστοιχων του εξωτερικού. Την ίδια στιγμή, οι ρευστοποιήσεις και οι εκροές που καταγράφονταν, στη συγκεκριμένη κατηγορία, από τις αρχές του έτους έχουν περιοριστεί δραστικά (στα 17,48 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους), καθώς από τον Απρίλιο εισέρχονται σημαντικά κεφάλαια που φτάνουν σωρευτικά στους δύο μήνες (Απρίλιο και Μάιο) τα 47,62 εκατ. ευρώ περίπου, κάτι που αποτυπώνει μια σταδιακή αλλαγή τάσης και μια νέα δυναμική στη βάση των παραπάνω.

Παράλληλα, ως επί το πλείστον, οι περισσότεροι επενδυτές που κατευθύνονται προς τα αμοιβαία κεφάλαια, εστιάζουν περισσότερο σε άλλες κατηγορίες - κυρίως στα ομολογιακά - μιας και ως προς τις μετοχές, ενδέχεται να τοποθετούνται απευθείας στην εγχώρια αγορά, ώστε να έχουν μια μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, άμεσης αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής τους και αναδιάταξης θέσεων.

Επιπλέον, η διαμόρφωση νέων επενδυτικών προϊόντων από τις τράπεζες, όπως τα ομολογιακά Α/Κ πενταετούς διάρκειας, με ετήσια διανομή μερίσματος πέριξ του 3%, συγκεντρώνουν ένα υψηλό ενδιαφέρον από μερίδα επενδυτών που τα προτιμά, έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων.

- Επιμέρους, στο σύνολό τους, (42 μετοχικά Α/Κ εσωτερικού) τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού έχουν προσφέρει θετικές αποδόσεις (όλα ξεπερνούν το 20%) με κάποια μάλιστα να ξεπερνούν και την πορεία του Γενικού Δείκτη. Τα Allianz Επιθετικής Στρατηγικής Εσωτερικού (εκροές 259 χιλ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο) και Allianz Μετοχών Εσωτερικού (εκροές 34 χιλ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο) βρίσκονται στην κορυφή με απόδοση +34,21% και +33,18% αντίστοιχα, έχοντας σημαντική θέση επί του ενεργητικού τους, στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και στη Mytilineos και τη Motor Oil. Ακολούθως, το Triton Αναπτυξιακό Μετοχών Εσωτερικού (εισροές 6,244 εκατ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο) έχει προσφέρει απόδοση 31,92% στους μεριδιούχους, το Athos High Peaks Ελληνικό Μετοχικό (Κατηγορία I) (εισροές 180 χιλ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο) κινείται στο +30,53% και το Alpha Trust Hellenic Equity Fund - I (εισροές 467 χιλ. ευρώ στο τελευταίο δίμηνο) στο +30,43%.

- Θετικές αποδόσεις, αλλά συγκριτικά χαμηλότερες από αυτά του εσωτερικού, εξαιτίας της υπεραπόδοσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφουν και τα διεθνή μετοχικά και αυτά με έκθεση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Στην κατηγορία των διεθνών ξεχωρίζουν το Piraeus Private Banking Megatrends Global Equity Fund (I) με απόδοση +15,41%, το Piraeus Private Banking Megatrends Global Equity Fund (P) στο +14,83%, το Μετοχικό Διεθνές Θεσμικών Επενδυτών της 3K με απόδοση +14,6% και το Μετοχικό Διεθνές με απόδοση +14,18%, ενώ στην κατηγορία των μετοχικών της Ευρωζώνης στην κορυφή βρίσκεται το NBG International Funds Sicav/European All Stars B με απόδοση 10,74%, έχοντας υψηλή διαφοροποίηση και στάθμιση στις μετοχές των TotalEnergies, SAP, Siemens, Allianz και Banco Santander.

- Ως προς τα ομολογιακά Α/Κ εσωτερικού το Alpha Ελληνικό Ομολογιακό Institutional έχει ξεχωρίσει (+7,4%) έχοντας μια σημαντική έκθεση στα εγχώρια κρατικά ομόλογα, ενώ και το Eurobank I (LF) Greek Government Bond Fund πλησιάζει το +7% σε απόδοση, από τις αρχές του έτους. Ευρύτερα, οι καθαρές αξίες των ομολογιακών εσωτερικού ενισχύθηκαν σημαντικά το τελευταίο δίμηνο, στη βάση φυσικά, της πορείας των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων, με τις εισροές να ξεπερνούν τα 113,85 εκατ. ευρώ.

- Ως προς τα διεθνή ομολογιακά στην κορυφή βρίσκεται το Allianz Ομολογιών Ευρώ Περιφέρειας (+6,58%), Δήλος Extra Income 5ετές Ομολογιακό (+3,97%) και το Thetis Ευρωπαϊκών Ομολόγων (της Athos +3,86%) να διαμορφώνουν την πρώτη τριάδα θετικών αποδόσεων. Επιπλέον, οι συνολικές καθαρές εισροές προσεγγίζουν τα 576,99 εκατ. ευρώ (από τις αρχές του έτους), με το μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων να κατευθύνεται στο Πειραιώς ΑΚ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό (397,56 εκατ. ευρώ) επενδύει κυρίως σε ομόλογα ανεξαρτήτως πιστοληπτικής διαβάθμισης σε ευρώ (κρατικά, εταιρικά), καθώς και σε μετατρέψιμα ομόλογα.

- Στην κατηγορία των Funds of Funds Μετοχικά ξεχωρίζουν αυτά της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και πιο συγκεκριμένα τα Πειραιώς Fund of Funds Μετοχικό I και R με αποδόσεις 8,22% και 7,76%, ενώ ακολουθεί το Alpha Fund of Fund Cosmos Stars Europe ESG Μετοχικό Institutional με απόδοση 5,77%. Επιπλέον, οι συνολικές εκροές σε αυτή τη κατηγορία διαμορφώνονται στα 1,02 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

- Από την άλλη, στα Μεικτά Funds of Funds, δηλαδή σε multi asset, με ευρύτερη γεωγραφική κατανομή, ηγείται το Eurobank I (LF) FoF Life Cycle 2047 με απόδοση +4,91% και με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα επένδυσης. Το Α/Κ υιοθετεί ένα σχετικά υψηλού κινδύνου προφίλ στην αρχή της επενδυτικής περιόδου, όπου η «ημερομηνία στόχος» ακόμα απέχει πολύ. Στη συνέχεια και σταδιακά, αυξάνει την κατανομή του σε επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου, καθώς η «ημερομηνία στόχος» πλησιάζει και όταν φτάσει, αναμένεται να είναι επενδυμένο κυρίως σε ομολογιακά χρεόγραφα ή - και σε μετρητά. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Πειραιώς Διεθνές FoF Μεικτό R, με απόδοση +4,2% ενώ ακολουθεί το Eurobank (LF) FoF - Balanced Blend US στο +3,89%.

Ανδρέας Βελισσάριος, [email protected]

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια «βαριά» χαρτιά της αγοράς «χρύσωσαν» τους επενδυτές σε βάθος δεκαετίας

BofA: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει έναντι της Ευρωζώνης - Τι θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα - Οι τρεις «καταλύτες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider