Γαλλία: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο βασικός πληθωρισμός «επιμένει» και οι υπηρεσίες πιθανότατα θα γίνουν η κυρίαρχη κινητήρια δύναμη των τιμών.

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, ενισχύοντας όσους ισχυρίζονται πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα σταματήσουν σύντομα.

Το επίπεδο των μεταβολών του δείκτη τιμών καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Μια πιο απότομη επιβράδυνση από την άνοδο 6,4% που προέλβεπαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Το αποτέλεσμα προέκυψε χάρη στην άμβλυνση των τιμών σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο πληθωρισμός των μεταποιημένων αγαθών και υπηρεσιών, τον οποίο παρακολουθούν έντονα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, μετριάστηκε επίσης στο 4,1% και στο 3%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Τα στοιχεία ακολουθούν μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του ισπανικού πληθωρισμού τον Μάιο και αποτελούν μέρος μιας σειράς ανακοινώσεων από τις κορυφαίες οικονομίες της περιοχής. Η Γερμανία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για αυτόν τον μήνα αργότερα την Τετάρτη, με τα πρώτα περιφερειακά στοιχεία να δείχνουν παρόμοια υποχώρηση στις ανόδους των τιμών.

Οι επενδυτές στις χρηματαγορές περιόρισαν τα στοιχήματα τους υπέρ των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων και δεν τιμολογούν πλέον πλήρως άλλες 50 μονάδες βάσης αυξήσεων για φέτος. Τα γερμανικά ομόλογα σημείωσαν ράλι, με τις αποδόσεις δύο και πέντε ετών να υποχωρούν έως και 10 μονάδες βάσης. Το ευρώ διατήρησε τις απώλειες του, διαπραγματεύοντας κοντά στο χαμηλό δύο μηνών των 1,0673 δολαρίων που άγγιξε την Τρίτη.

Ενώ η υποχώρηση της αύξησης των ονομαστικών τιμών θα γίνει ευπρόσδεκτη τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη γαλλική κυβέρνηση, οι υποκείμενες πιέσεις δεν υποχωρούν τόσο γρήγορα και συνεχίζουν να αποτελούν πονοκέφαλο και για τις δύο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο βασικός πληθωρισμός «επιμένει» και οι υπηρεσίες πιθανότατα θα γίνουν η κυρίαρχη κινητήρια δύναμη των τιμών.

Μιλώντας νωρίτερα την Τετάρτη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Madis Muller είπε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες από μία αύξηση των επιτοκίων στο τρίμηνο, προειδοποιώντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός «δυστυχώς δεν δείχνει ακόμη σημάδια επιβράδυνσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: «Βουτιά» στη μεταποίηση τον Μάιο - Έπεσε σε χαμηλό 6μήνου

Tα μεγάλα ρίσκα της Κίνας από τη στροφή της Ρωσίας προς το γουάν

Ρεύμα: Τα ψιλά γράμματα σε εκπτώσεις συνέπειας και προϊόντα «κράχτες» - Πώς θα αποφύγουν τις παγίδες οι καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider