Στον «κατήφορο» οι ευρωαγορές εν μέσω πιέσεων από ΗΠΑ και Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «κατήφορο» οι ευρωαγορές εν μέσω πιέσεων από ΗΠΑ και Κίνα
Πτωτικές τάσεις αποτυπώνονται στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το κλίμα φαίνεται να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες αβεβαιότητας. 

Τελευταία ενημέρωση 16:00

Πτωτικές τάσεις αποτυπώνονται στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το κλίμα φαίνεται να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες αβεβαιότητας, παρά τις θετικές εξελίξεις γύρω από την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,21% στις 455 μονάδες, με τον κλάδο του αυτοκινήτου να χάνει 1,3%. Επίσης, μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων είναι και τα είδη πολυτελείας.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώνεται 0,11% χαμηλότερα στις 7.513 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,37% φθάνοντας στις 15.849 μονάδες.

Σημειωτέον ότι η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου, ο οποίος γνώρισε σημαντική υποχώρηση και έφθασε το 6,3%.

Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι ο CAC 40 «διολισθαίνει» στις 7.172 μονάδες, -0,52% κάτω, παρά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γαλλίας που αποκλιμακώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμενόταν, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,35% στις 26.483 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,08% στις 9.160 μονάδες.

Σε μια ακόμα ανακοίνωση μάκρο, η ιταλική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη άνω των προσδοκιών στο α’ τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 1,9% από το 1,8%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ και παραμένουν μάλλον επιφυλακτικοί μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, καθώς πρέπει να λάβει και το «πράσινο φως» του Κογκρέσου.

Επιστρέφοντας στα της Ευρώπης, έκθεση της ΕΚΤ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες γύρω από τον τραπεζικό τομέα, καθώς επεσήμανε ότι παραμένουν εύθραυστες οι προοπτικές της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς οι πιο «σφιχτές» οικονομικές συνθήκες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της αγοράς ακινήτων.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα που γνώρισε νέα «βουτιά» τον Μάιο, απομακρύνοντας τους επενδυτές από τις μετοχές.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 48,8 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Κίνας. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2022.

Στον απόηχο των παραπάνω στοιχείων, οι αγορές στην Ασία κατέγραψαν απώλειες, με τον Shanghai να χάνει 0,68% και τον Shenzhen 1%.

Την ίδια ώρα, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε από τα υψηλά 33 ετών, σημειώνοντας πτώση 1,41%, με τον Topix να διαμορφώνεται 1,32% χαμηλότερα.

Παράλληλα, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκο «κατρακύλησε» 2,75% σε νέα χαμηλά για το 2023 και εισήλθε σε bear market.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο το rebalancing - Παραμένει πάνω από τις 1.220 μονάδες ο ΓΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider