Νέο «άλμα» στο Χρηματιστήριο με «απουσία» ξένων και τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «άλμα» στο Χρηματιστήριο με «απουσία» ξένων και τραπεζών
Ισχυρό ράλι για Aegean, MOH, ΕΛΠΕ. Κοντά στα 10 ευρώ η ΔΕΗ. Κέρδη για ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο.

Παρά την απουσία της Wall Street (Memorial Day) και του Λονδίνου και με τους ξένους να απέχουν μερικώς λόγω της αργίας, το ΧΑ δεν έδειξε σημάδια κόπωσης και οπισθοχώρησης, και με τα ισχυρά θεμελιώδη και τις προοπτικές που ανοίγονται σε όλα τα μέτωπα έφτασε ακόμη πιο κοντά προς την αντίσταση των 1.260 μονάδων.

Με «άλμα» 18 μονάδων ο Γενικός Δείκτης έφτασε προς τις 1.240 μονάδες και μάλιστα με απούσες τις τράπεζες. Motor Oil, Aegean, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ υπερκάλυψαν το κενό που άφησαν πίσω τους οι τράπεζες που έμειναν γενικώς στάσιμες, ενώ υπήρξαν σημαντικές βοήθειες και από άλλους τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Προς το μέσο της συνεδρίασης υπήρξε μια χαμηλότερη κίνηση εν μέσω ενός profit taking αλλά της υποχώρησης των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά η προσφορά καλύψθηκε άμεσα από επενδυτές που είχαν μείνει εκτός με συνεχή κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών από τους αγοραστές. Πέραν αυτών ο τζίρος για τα δεδομένα ήταν άκρως ικανοποιητικός (ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ) κάτι που αποτυπώνει την αλλαγή της ευρύτερης δυναμικής της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως ανέφερε το insider.gr όταν οι ισχυρές αποδόσεις των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών συνοδεύονται από ένα πλαίσιο σταθερών και, κλιμακούμενα, υψηλών χρηματικών διανομών, σε ένα βάθος δεκαετίας, τότε οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.

Τα μερίσματα, οι επιστροφές κεφαλαίου, οι διανομές από κέρδη παλαιότερων χρήσεων και από ειδικό αποθεματικό, αποτέλεσαν τη βάση τροφοδότησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και «πρόσδεσης» πολλών χαρτοφυλακίων με το Χρηματιστήριο Αθηνών, λειτουργώντας παράλληλα ως παθητικό εισόδημα αλλά και ως «ανάχωμα» στις αρκετές βίαιες μεταπτώσεις της ρηχής εγχώριας αγοράς.

Επιπλέον, τα επιχειρηματικά deals και τα ισχυρά θεμελιώdη υποστηρίζουν στο έπακρο τη θετική δυναμική της αγοράς. Σε ένα από αυτά, το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΥΝΑΓΚΙ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, απέκτησε η Motor Oil μέσω της θυγατρικής της Motor Oil Renewable Energy.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, η δυναμική της οικονομίας και των διάφορων κλάδων και οι επερχόμενες αναβαθμίσεις της Ελλάδας και του ΧΑ, έχουν αποτελέσει τους κύριους παράγοντες αυτονόμησης της αγοράς και της εισόδου σε ένα μακροπρόθεσμο bull market. Πολλοί αναλυτές τονίζουν πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη, αλλά σίγουρα απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις και τοποθετήσεις καθώς η παγκοσμιοποίηση και η έννοια του απρόβλεπτου ενδέχεται να διαψεύσει τους τόσο αισιόδοξους.

Όπως σημείωνε η Beta Χρηματιστηριακή, «αν και η αγορά χρωστάει μια διόρθωση μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο αναμένοντας τοπικές αδυναμίες περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο. Είναι ενδεικτικό ότι το κλείσιμο της εβδομάδας γίνεται στο απόγειο της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη αντικατοπτρίζοντας την δυναμική που έχει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο. Ακόμα, η αγορά έδειξε να μην συγκινείται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο εξωτερικό βάζοντας ένα στοιχείο θετικής αυτονόμησης σε βραχυπρόθεσμο – τουλάχιστον – ορίζοντα. Ως εκ τούτου η αγορά μπορεί να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών την ερχόμενη εβδομάδα υποστηριζόμενη από την αισιοδοξία των συμμετεχόντων και τους αυξημένους τζίρους (και συμμετοχή κωδικών) που παρατηρούνται μετά τις εκλογές της Κυριακής».

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,25% στις 1.236,20 μονάδες, με τον τζίρο στα 96,85 εκατ. ευρώ. Ξεπέρασε τις 3.004 μονάδες ο FTSE 25 με άνοδο 0,92% στις 3.002 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε σήμερα κλείνοντας στο -0,56% στις 996,12 μονάδες.

Απόλυτοι πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Aegean που κατέγραψε νέο ράλι 5,69% στα 9,84 ευρώ, με τη Motor Oil να ακολουθεί κατά πόδας με «άλμα» 5,25% στα 24,04 ευρώ, την ΕΧΑΕ στο 4,55% και τα 5,29 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στο 3,91% και τα 7,98 ευρώ και τη ΔΕΗ στο 2,15% και μια ανάσα από τα 10 ευρώ.

Φυσικά δυνάμεις υπήρξαν και από άλλες μετοχές όπως η Ελλάκτωρ (3,41%), η Μυτιληναίος (1,31%), ο ΟΤΕ στο 2,07%, ο ΟΠΑΠ στο 1,43% και η Intrakat στο 2,89% και τα 1,8520 ευρώ.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 0,35% παρά το ενδοσυνεδριακό υψηλό που ξεπέρασε το 1%, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 0,20% στα 6,11 ευρώ, η Πειραιώς κατά 0,57% και η Eurobank στο -1,04% και στα 1,5235 ευρώ.

Ήπια κατοχύρωση κερδών σε ΕΕΕ, ΒΙΟ, Cenergy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Οι αποπληρωμές δανείων μηδένισαν την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων – Θετική η καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ εξάμηνο

Γιατί οι κατασκευαστικές θέλουν να... «ανέβουν στο κύμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού – Δέλεαρ τα μεγάλα έργα

Ποια «βαριά» χαρτιά της αγοράς «χρύσωσαν» τους επενδυτές σε βάθος δεκαετίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider