Τα μηνύματα από την εξόρμηση της Wood & Co στην Αθήνα και το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων για το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μηνύματα από την εξόρμηση της Wood & Co στην Αθήνα και το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων για το Χρηματιστήριο
Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων για τοποθετήσεις αλλά και για μια περαιτέρω ισχυροποίηση των όποιων υφιστάμενων θέσεών τους στις εγχώριες εισηγμένες εταιρείες, όπως αποτυπώθηκε από το διήμερο συνέδριο της Wood & Co («Greek Retreat») που συνδιοργανώθηκε με το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Καβούρι. Η θέση για τις τράπεζες και ποιοι τρεις ξεχώρισαν.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων για τοποθετήσεις αλλά και για μια περαιτέρω ισχυροποίηση των όποιων υφιστάμενων θέσεών τους στις εγχώριες εισηγμένες εταιρείες, όπως αποτυπώθηκε στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποίησε η Wood & Co («Greek Retreat») σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο Καβούρι.

Τα δεδομένα της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας αγοράς έναντι των οικονομιών της Ευρωζώνης και των διεθνών αγορών αντίστοιχα, της θετικής πορείας των μακροοικονομικών και των θεμελιωδών μεγεθών και της προσπάθειας ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σε ένα εύλογο χρονικό εύρος, επανατοποθετούν σταδιακά, την εγχώρια αγορά στο «ραντάρ» των διεθνών funds, και μάλιστα, ως προς αυτά που διαθέτουν έναν πιο μακρύ ορίζοντα τοποθετήσεων.

Υπό αυτές τις βάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, 23 εταιρείες βρέθηκαν στο ετήσιο συνέδριο «Greek Retreat», με τη συμμετοχή να είναι ιδιαίτερα υψηλή από αγγλικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά χαρτοφυλάκια, τη στιγμή μάλιστα, που δεν έλειψαν και οι ισχυρές παρουσίες όπως αυτές των Pictet, Lazard, Allianz, Fiera Capital και East Capital. Από τους συνολικά 50 επενδυτές που έδωσαν το παρών, η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε ξένα funds (40 στο σύνολο) ενώ και δέκα εγχώριοι θεσμικοί πελάτες της Wood φάνηκε να ενδιαφέρονται για τις προοπτικές των εγχώριων εισηγμένων και της αγοράς, ευρύτερα.

Ιδιαιτέρως θετικό ήταν το κλίμα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τις διοικήσεις των οποίων πραγματοποιήθηκαν και οι περισσότερες συναντήσεις (είτε σε γκρουπ είτε σε «κλειστές» συναντήσεις) με ξένους, και μη, διαχειριστές, με τους τελευταίους να εστιάζουν στα καθαρά έσοδα από τόκους, στο κόστος καταθέσεων, στην πιστωτική επέκταση αλλά και στις προοπτικές διανομής μερίσματος. Κάπως έτσι, αποτυπώθηκε μια μεταστροφή του ενδιαφέροντος προς τις θετικές πτυχές του αφηγήματος και τη δυναμική επιστροφή των τεσσάρων συστημικών, εν αντιθέσει με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, όπου τίθονταν ένα σενάριο χαμηλής αναπτυξιακής δυναμικής, σημαντικής αύξησης των NPEs ή και μιας περιορισμένης δυνατότητας διανομής μερίσματος.

Όπως σημειώνει στέλεχος της East Capital, «η εμπιστοσύνη δύσκολα ξαναχτίζεται και ανακτάται, αλλά οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν όλα τα απαραίτητα και σωστά βήματα μέχρι στιγμής για την αποκατάσταση αυτής, ενώ και η εμπειρία του παρελθόντος συμβάλει και προσδίδει μια ανθεκτικότητα. Εάν συνεχίσουν έτσι, είναι θέμα χρόνου να βρεθούν στο «ραντάρ» μιας πιο διευρυμένης επενδυτικής κοινότητας, που θα το εκτιμήσει ανάλογως». Επιπλέον, όπως συμπληρώνει, «η Ελλάδα, διαθέτει κορυφαίες εταιρείες - ηγέτες, στο χώρο της ενεργειακής μετάβασης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με άκρως φιλόδοξους σχεδιασμούς και πλάνα. Οι μη απαιτητικές αποτιμήσεις συνεπάγονται, ότι οι ελληνικές εταιρείες αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο έκθεσης στο σκέλος της ενεργειακής μετάβασης». Άλλωστε, οι επιλογές που έχει κάνει μετοχικά το fund στην Ελλάδα (υψηλή έκθεση και βάρος στη μετοχή της Mytilineos και στις τράπεζες), αποτελούν το βασικό «μοχλό» διαφοροποίησης και υψηλών αποδόσεων του «East Capital Balkans» στη Σουηδία για πάνω από ένα χρόνο.

Όλα αυτά, αποτυπώθηκαν και στον αριθμό των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των διαχειριστών και των διοικήσεων των εταιρειών που καλύπτουν το «πράσινο» φάσμα με ένα ισχυρό σετ θεμελιωδών μεγεθών, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως πέρα από τις τράπεζες (πάνω από 20 συναντήσεις), πρωταγωνιστές ήταν και οι Mytilineos, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Από την άλλη, ως προς τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ένα ισχυρό emerging market fund (εστιάζει σε τίτλους των αναδυόμενων αγορών) και δύο επενδυτές με θέση στην ΕΧΑΕ χαμηλότερη του 5%, ενδιαφέρθηκαν κυρίως για τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας, την αντιστροφή της τάσης της χαμηλής ρευστότητας και των δημόσιων προτάσεων, την ενδυνάμωσης του κλίματος για νέες εισαγωγές και dual listing και τη χρονική απόσταση για την εκ νέου επιστροφή της εγχώριας αγοράς στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών αφότου ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα (Πώς θα γίνει και τι θα επιφέρει το «πέρασμα» του Χρηματιστηρίου στον «χάρτη» των ανεπτυγμένων αγορών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mediobanca: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες αλλά παραμένει «ουδέτερη» για Alpha Bank, Πειραιώς

Η κρυφή αξία του «case study» της Morgan Stanley για το Χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Το «make or break» της Νέας Δημοκρατίας, η θέση του ΠΑΣΟΚ και στο «βάθος» επενδυτική βαθμίδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider