Χρηματιστήριο: Πιο κοντά στα ιστορικά υψηλά με ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Πιο κοντά στα ιστορικά υψηλά με ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ
Διεύρυνε το ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο. Μίνι ράλι για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και τη μετοχή του ΟΠΑΠ που σπάει τα κοντέρ.

Το «τσουνάμι» αναλύσεων από τους διεθνείς οίκους που εκθειάζουν την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές μετοχές έδωσαν και σήμερα το πάνω χέρι στους αγοραστές, που έσπρωξαν την αγορά πιο κοντά προς το υψηλό των 1.140,96 μονάδες.

Πρώτη η Fitch Ratings όπου μέσω συνέντευξής της στο insider.gr παραθέτει όλους τους παράγοντες που μπορούν να μεταβάλλουν προς το θετικό τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, βασικό «γρανάζι» για την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί η πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους και η βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Federico Barriga, Director του οίκου Fitch και βασικό αναλυτή για την Ελλάδα.

Επιπλέον, τη «bullish» διάθεσή της προς όλα τα πεδία της εγχώριας οικονομίας και αγοράς εξέφρασε η Morgan Stanley, αναμένοντας μία ακόμη δυνατή χρονιά για εφέτος, με φόντο και την τάση επιστροφής προς το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο σκέλος της εγχώριας αγοράς, ο ισχυρός αμερικανικός οίκος εκφράζει την προτίμησή του για το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ξεχωρίζει μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών, διατηρώντας έτσι και την «overweight» σύσταση. Όπως σημειώνουν, η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι της Ευρωζώνης, με τους οικονομόλογους να αναμένουν μια συνέχεια σε αυτή την ανοδική κίνηση τόσο το 2023 όσο και το 2024. Επιπλέον, οι περιπτώσεις οικονομιών που αναβαθμίστηκαν σε «investment grade» από το πλαίσιο των αναδυόμενων, δείχνουν ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδα κατά τους επόμενους μήνες μπορεί να υποστηρίξει την τρέχουσα δυναμική. Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το «ράλι» των μετοχών έφτανε κατά μέσο όρο στο 22% σε σύγκριση με την πορεία του MSCI EM κατά τους οκτώ μήνες προτού επέλθει η πρώτη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Τέλος, η θετική δυναμική της κερδοφορίας και οι φθηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική θέση του οίκου για τις ελληνικές μετοχές.

Στο ταμπλό του ΧΑ και στη σημερινή συνεδρίαση το επιλεκτικό αλλά «επιθετικό» ενδιαφέρον των αγοραστών σε δεικτοβαρείς τίτλους διεύρυναν το ανοδικό σερί με τον ΓΔ κάνει το 7x7.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,71% στις 1.131,22 μονάδες και με τον τζίρο να φτάνει τα 85,901 εκατ. ευρώ. Με άνοδο 0,98% έκλεισε ο FTSE 25 ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 876,46 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υπεραπέδωσε με άνοδο 1,51%, η ΕΤΕ έκλεισε με άνοδο 0,61%, η Eurobank συνέχισε στο ανοδικό τέμπο με κέρδη 1,58%, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 1,53% στα 2,32 ευρώ.

Ωστόσο, από το χέρι έπιασαν την αγορά τόσο ο ΟΠΑΠ που έκλεισε με ράλι 2,75% στα 16,44 ευρώ και νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ με κέρδη 2,36%.

Ράλι επίσης για τη ΔΕΗ στο 3,32%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν, ΜΟΗ, ΕΕΕ, Intrakat, και Titan. Αυτοί ήταν οι τίτλοι που πρόσφεραν τα απαιτούμενα καύσιμα για την αγορά στο να κινηθεί υψηλότερα. Φυσικά αυτές οι κινήσεις έρχονται κατά κύριο λόγο ως απόρροια ενός ευρύτερου rotation.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα»: 7+1 συμβουλές για την καλύτερη επιλογή μοντέλου

Fitch: Τα κρίσιμα μέτωπα που θα κρίνουν την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Morgan Stanley: «Ταύρος» για οικονομία και Χρηματιστήριο - Ξεχωρίζει Πειραιώς, Eurobank

gazzetta
gazzetta reader insider insider