Η Nomura «βλέπει» μεγάλη ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου: Έως και +21% το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Nomura «βλέπει» μεγάλη ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου: Έως και +21% το 2023
«Οι πιθανότητες να αλλάξουν οι ισορροπίες αυξάνονται καθώς συνεχίζουμε να προχωράμε φέτος».

Το γιεν θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του 2023 λόγω αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ).

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως η ισοτιμία θα διαμορφωθεί στα 125 γεν ανά δολάριο μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και 120 γιεν ανά δολάριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», υπογράμμισε ο Κρεγκ Τσαν, επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος στρατηγικής συναλλάγματος της Nomura.

«Εκτιμούμε ότι η Fed έφτασε στην κορύφωση των επιτοκίων της. Αλλά νομίζω ότι αφορά και την ιστορία σε εθνικό επίπεδο. Σίγουρα, κατά την άποψή μας, στην Ιαπωνία, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος προσαρμογής γύρω από την πολιτική της BOJ», πρόσθεσε.

Ο νέος διοικητής της BOJ, Καζούο Ουέντα, εξέφρασε την πρόθεσή του να «διατηρήσει αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές» για την επίτευξη του στόχου της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%, επισημαίνοντας πως είναι «κατάλληλο» να διατηρηθεί ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης (YCC) και η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με το YCC της Ιαπωνίας, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο -0,1% και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 0,5% και συχνά ταλαντεύεται πάνω ή κάτω από το μηδέν.

Στην πιο πρόσφατη διαπραγμάτευση, η σχετική ισοτιμία διαμορφώνεται σε 133 γιεν ανά δολάριο, με την πρόβλεψη για 120 γιεν ανά δολάριο να συνεπάγεται πως το ιαπωνικό νόμισμα θα ενισχυθεί περίπου κατά 21% από το «ταβάνι» της 20ής Οκτωβρίου και τα 151,94.

«Οι πιθανότητες να αλλάξουν οι ισορροπίες αυξάνονται καθώς συνεχίζουμε να προχωράμε φέτος» συμπλήρωσε ο Τσαν. Ομοίως, o Ντίβια Ντεβές της Standard Chartered Bank's εκτίμησε την Τρίτη ότι οι αγορές θα μπορούσαν να δουν το δολάριο στα 120 γιεν αργότερα φέτος.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι αναμένουμε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας να καταργήσει ουσιαστικά το YCC της στη συνεδρίαση του Ιουνίου. .. στο σύνολό του. Από την πλευρά της Τράπεζας της Ιαπωνίας, είναι ίσως πιο εύκολο να καταργηθεί το YCC» κατέληξε, σύμφωνα με το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αξία της Airbus και πάλι στα 100 δισ. ευρώ - Πρώτη φορά εδώ και 3 χρόνια

UBS: Προσέλαβε την JP Morgan για να εξετάσει το «σπάσιμο» της Credit Suisse

Imperial Brands: «Ουδέτερα» τα έσοδα για το α' εξάμηνο μετά από την αποχώρηση από τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider