Στις κορυφαίες αγορές στον «χάρτη» των αναδυόμενων της BofA το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ξεχωρίζει η Mytilineos

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις κορυφαίες αγορές στον «χάρτη» των αναδυόμενων της BofA το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ξεχωρίζει η Mytilineos
Βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των έντεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας δύο θέσεις από την κατάταξη του Νοεμβρίου και καταλαμβάνοντας πλέον την τρίτη θέση πίσω από την αγορά της Τουρκίας και του Κουβέϊτ.

Βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των έντεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας δύο θέσεις από την κατάταξη του Νοεμβρίου και καταλαμβάνοντας πλέον την τρίτη θέση πίσω από την αγορά της Τουρκίας και του Κουβέϊτ.

Έτσι, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, τη στιγμή που τοποθετείται σχετικά υψηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων (70/100), σε όρους αύξησης των κερδών άνω του 20% (70/100) και στην ενότητα τιμής προς ΕPS (κέρδη ανά μετοχή) momentum (100/100). Σχετικά χαμηλά κατατάσσεται σε όρους αποτιμήσεων έναντι της ιστορικής βάσης (30/100) και των τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων GEM Funds (50/100) αλλά από την άλλη, βρίσκεται στη δεύτερη πιο υψηλή θέση ανάμεσα στις έντεκα αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων (90/100), με πρώτη το Κουβέϊτ, σύμφωνα με τη ΒofA Securities.

Το equity risk premium, όπως το υπολογίζει η ΒofA, διαμορφώνεται στο 14,5% και είναι σχετικά υψηλά στη λίστα του οίκου, τη στιγμή που η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 5,6% και το 6,1% για το 2022 και το 2023, με την απόδοση των κερδών να φτάνει στο 9,4% και στο 10,3% για το 2022 - 2023. Παράλληλα ο δείκτης λογιστικής αξίας (P/BV) είναι στο 1,6x με οριακό discount έναντι του ιστορικού μέσου και ο δείκτης EV/EBITDΑ στο 5,7x εξίσου με οριακό discount έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, τη στιγμή που ο δείκτης EV/Sales κινείται στο 1,4x.

Παράλληλα, στη «bottom up» ανάλυση του οίκου και συγκεκριμένα στις κορυφαίες επιλογές στους ανωτέρω όρους βρίσκεται η μετοχή της Mytilineos (χωρίς σύσταση) και πιο συγκεκριμένα στην όγδοη θέση (συνολική βαθμολογία 73,9/100) μετά τις τουρκικές μετοχές των Anadolu Efes, Tofas, Sabanci Holding αλλά και άλλων. Η μετοχή της Mytilineos βρίσκεται υψηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων (91/100) αλλά χαμηλά σε σύγκριση με τις ιστορικές αποτιμήσεις (51/100). Υψηλά τοποθετείται σε όρους αύξησης κερδών (87/100), τιμής/ΕPS momentum (99/100) μερισματικής απόδοσης (76/100) και σχετικά χαμηλά ως προς το επίπεδο των τοποθετήσεων από τους διαχειριστές (28/100).

Στη λίστα και στην ταξινόμηση του οίκου με τη χειρότερα περιθώρια τοποθέτησης (Worst positioning - Most Overweight / Owned - διαφορά μεταξύ της τελευταίας θέσης OW/UW και του μέσου όρου OW/UW από το 2006) από τη πλευρά των funds βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ και της Alpha Bank (αδυναμία προσέλκυσης νέων ξένων διαχειριστών - υπάρχουν ήδη τοποθετήσεις), ενώ στη λίστα με τις είκοσι κορυφαίες επιλογές σε όρους υψηλής ανάπτυξης βρίσκεται και πάλι η Mytilineos (trailing EPS στο δωδεκάμηνο 100% - ενίσχυση των EPS κατά το επόμενο δωδεκάμηνο κατά 15%).

Ευρύτερα από την άλλη, οι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούν κεφάλαια σε μετοχές της ζώνης EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) παρά τις όποιες αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις παγκόσμιες προοπτικές. Οι εισροές συνεχίστηκαν σχεδόν χωρίς διακοπή από την αρχή του έτους και επιταχύνθηκαν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό υποστηρίζει τη θετική εκτίμηση της BofA για τις μετοχές της περιοχής για εφέτος, όντας ο καλύτερος τρόπος τοποθέτησης στο ενδεχόμενο turnaround των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fast track και εξ αποστάσεως η νέα αξιολόγηση της χώρας από τους Θεσμούς

Market Pass: Σε δύο δόσεις οι πληρωμές 2,3 εκατ. δικαιούχων

Πού θα «κάτσει η μπίλια» με την ΑΚΤΩΡ

gazzetta
gazzetta reader insider insider