Η χειρότερη εβδομάδα του 2023 για τη Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χειρότερη εβδομάδα του 2023 για τη Wall Street
Των απωλειών ηγήθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq που έχασε σχεδόν 200 μονάδες ενώ Dow Jones και S&P 500 «κοκκίνισαν» επίσης με -1% τουλάχιστον.

Η τρέχουσα εβδομάδα δεν θα μπορούσε να είναι πιο «κόκκινη» για τη Wall Street, καθώς αποτελεί τη χειρότερη για το 2023 με ένα «μπαράζ» απωλειών.

Αφορμή για την αρνητική επίδοση αποτέλεσε η είδηση πως ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο -και προσωπικά «αγαπημένος» της Fed- έδειξε ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών.

Η έκθεση ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταστείλει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε η επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ και ο μέλος του Δ.Σ. Λορέτα Μέστερ επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε για λίγο ακόμα τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς βλέπουμε πως ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως το εύρος των επιτοκίων της Fed πρέπει να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 5% έναντι του 4,5% - 4,75% που είναι σήμερα, ενώ υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις των αγορών για τις επόμενες κινήσεις της Fed είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με την πολιτική της τράπεζας συγκριτικά με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Το μήνυμα ότι «χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά» για να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό, απέστειλε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, παραπέμποντας σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed.

Η ίδια, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G20, επανέλαβε την εκτίμηση ότι είναι πιθανή μία «ομαλή προσγείωση» χωρίς ύφεση, για την αμερικανική οικονομία, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας. «Ο πληθωρισμός μειώνεται σε 12μηνη βάση, αλλά και πάλι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος πιστεύω ότι θα μειωθεί περαιτέρω, μάλλον παραμένει υψηλός, παρά ευθυγραμμίζεται με το 2%» τόνισε η Γέλεν. Η ίδια επεσήμανε ακόμα ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι «κατά βάση σε καλή κατάσταση». «Η απασχόληση συνεχίζει να ενδυναμώνεται. Τα νοικοκυριά είναι σε καλή κατάσταση. Δεν έχουμε προβλήματα ισολογισμού, όπως αυτά που είχαμε πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση (2008-2009)» υπογράμμισε η Γέλεν, αναφερόμενη στα υψηλά επίπεδα χρέους και στην πτώση των τιμών κατοικιών που καταγράφονταν στη διάρκεια της κρίσης.

Η ανθεκτική αγορά εργασίας μπορεί να δυσκολέψει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τον πληθωρισμό, όπως δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του ΔΣ της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον. «Η συνεχιζόμενη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με το μεγάλο μερίδιο του κόστους στον τομέα των υπηρεσιών υποδηλώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί μόνο αργά», υπογράμμισε ο Τζέφερσον σε ομιλία του σε συνέδριο του Πανεπιστημίου του Σικάγο Booth School of Business. Ο Τζέφερσον επεσήμανε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών άρχισε να επιβραδύνεται κάπως το περασμένο έτος, αλλά οι μισθοί εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί και ο πληθωρισμός δεν μπορεί να επιστρέψει «έγκαιρα και βιώσιμα» στο στόχο του 2% της Fed.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού διήρκησε περισσότερο από το αναμενόμενο για να πραγματοποιηθεί, αλλά φαίνεται πως πλέον «είμαστε σε καλό σημείο» εκτιμά η πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς. «Υπάρχει βελτίωση στην πλευρά της προσφοράς - τόσο όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού όσο και, σε κάποιο βαθμό, στην αγορά εργασίας- και βλέπουμε τώρα αρχικά σημάδια επιβράδυνσης στον πληθωρισμό τιμών σε αγαθά και μισθούς», δήλωσε η Κόλινς σε μια διάσκεψη στη Νέα Υόρκη. «Αυτές οι βελτιώσεις χρειάστηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο για να υλοποιηθούν, αλλά φαίνεται ότι παρέχουν μια κάποια ανακούφιση στον πληθωρισμό», πρόσθεσε. Παράλληλα, επεσήμανε πως ο πληθωρισμός «παραμένει πολύ υψηλός» και προκειμένου να υποχωρεήσει απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για «κάποιο, ίσως παρατεταμένο, χρονικό διάστημα». Τέλος, επανέλαβε την πεποίθησή της ότι η Fed μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει σημαντική ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones διολίσθησε 1,02% στις 32.816 μονάδες
  • Ο S&P 500 αποδυναμώθηκε 1,05% στις 3.970 μονάδες
  • Ο Nasdaq υποχώρησε 1,69% στις 11.394 μονάδες

Στα ταμπλό, η μετοχή της Boeing βρέθηκε στο «κόκκινο» με απώλειες 4,71%, μετά την προσωρινή παύση των παραδόσεων των 787 Dreamliners. Oι μετοχές των Microsoft και Home Depot υποχώρησαν 2,15% και 0,89%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 έχασε 2,7% στη χειρότερη εβδομάδα του από τις 9 Δεκεμβρίου. Ο Dow υποχώρησε 3% και οδηγήθηκε στην τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών. Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq είναι στο -3,3% και έφτασε τη δεύτερη «κόκκινη» εβδομάδα σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός.

Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές και μετρητά, «ευνοώντας» τα ομόλογα, καθώς η Fed παραμένει σε ρότα αύξησης των επιτοκίων, όπως παρατηρούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America (BofA), προβλέποντας μάλιστα «βουτιά» για την Wall Street το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την BofA, τα μετοχικά κεφάλαια παγκοσμίως εμφάνισαν εκροές ύψους 7 δισ. δολ. την εβδομάδα έως τις 22 Φεβρουαρίου, ενώ «φτερά» έκαναν και 3,8 δισ. δολ. σε μετρητά. Την ίδια ώρα, τα ομόλογα συγκέντρωσαν 4,9 δισ. δολ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Michael Hartnett της BofA προειδοποιεί ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 3.800 μονάδες έως τις 8 Μαρτίου, σημειώνοντας δηλαδή πτώση πάνω από 5% από το τελευταίο κλείσιμο του δείκτη.

Mάκρο

Ο PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,4% από 5% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PCE διαμορφώθηκε στο 0,6%^ από 0,1% τον Δεκέμβριο και έναντι 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,7% από 4,4% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,3%. Ο δομικός PCE σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,6% από 0,3% τον Δεκέμβριο και έναντι 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Άλμα 1,8% σημείωσαν εξάλλου τον Ιανουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες, στη μεγαλύτερη αύξηση σε σχεδόν δύο χρόνια, αν και η άνοδος προήλθε από ασυνήθιστα ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων και είναι απίθανο να διαρκέσει, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει άνοδο 1,4%. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση σε τρεις μήνες στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες υποχώρησαν προς το τέλος του περασμένου έτους λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξήσεων των επιτοκίων. Παράλληλα, τα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο περισσότερο από το ανέμεναν οι αναλυτές, στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι πωλήσεις νεόδμητων αυξήθηκαν κατά 7,2% στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 670.000 από 625.000 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 620.000.

Τέλος, σε υψηλό 13 μηνών ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενώ οριακή πτώση κατέγραψαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κλίματος καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Φεβρουάριο σκαρφάλωσε στις 67 μονάδες από τις 66,4 που έδειξε η προκαταρκτική μέτρηση και τις 64,9 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών αυξήθηκε στις 70,7 μονάδες τον Φεβρουάριο που αποτελεί επίσης την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 13 μηνών. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν για τους επόμενους έξι μήνες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, και συγκεκριμένα στις 64,7 μονάδες έναντι 62,3 που έδειξε η προκαταρκτική μέτρηση νωρίτερα τον Φεβρουάριο. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν ελαφρώς για το επόμενο δωδεκάμηνο στο 4,1%, από 4,2%, ενώ σε προοπτική πέντε ετών παρέμειναν σταθερές στο 2,9%, επίδοση ωστόσο που παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Δυνητικές ζημιές από νομικές διαμάχες ως και 2,3 δισ. δολάρια αναμένει η Goldman Sachs, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός. Σύμφωνα με το Reuters, το ποσό που δυνητικά θα κληθεί να καταβάλει η τράπεζα ξεπερνά τα αποθεματικά που είχαν προβλεφθεί από την διοίκηση της Goldman Sachs το περασμένο έτος. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Goldman Sachs έχει ανοιχτά αρκετά νομικά ζητήματα που αφορούν τόσο στον ρόλο της τράπεζας στην υπόθεση του κρατικού ταμείου επενδύσεων 1MDB της Μαλαισίας όσο και στην κατάρρευση της Archegos Capital Management το 2021, ενώ αργότερα μέσα στο 2023 αναμένεται η έναρξη δίκης για υποθέσεις διακρίσεων λόγω φύλου.

Eμπορεύματα

Ο χρυσός κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο του 2023 την Παρασκευή αφού o PCE του Ιανουαρίου έδειξε ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των τιμών, μία ένδειξη ότι η Fed πιθανότατα θα συνεχίσει την επιθετική αύξηση επιτοκίων και την συσταλτική νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 0,5%, για να διαμορφωθεί στα 1.817,10 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Αυτός ήταν ο χαμηλότερος διακανονισμός από τις 28 Δεκεμβρίου. Το πιο ενεργό συμβόλαιο έκλεισε επίσης την εβδομάδα με απώλειες 1,8% ενώ και την προηγούμενη εβδομάδα έχασε 1,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet κάνοντας το αρνητικό «4x4» σε επίπεδο εβδομάδας. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε 2,3%, για να κλείσει στα 20,81 δολάρια η ουγγιά, με τις τιμές να υποχωρούν 4,2% για την εβδομάδα. Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου βούτηξε 4%, για να διαμορφωθεί στα 907,90 δολάρια η ουγγιά, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,5%, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου αποδυναμώθηκε 3,6%, στα 1.377,30 δολάρια η ουγγιά, με εβδομαδιαία πτώση 7,6%. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου έχασε 2,6%, κλείνοντας στα 3,953 δολάρια η λίβρα ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο σημείωσε εβδομαδιαία απώλεια 3,8%.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκε το πετρέλαιο την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις προοπτικές για την προσφορά από τη Ρωσία ενόψει των περικοπών της παραγωγής, ενώ ζύγισαν και τις προοπτικές για την κινεζική ζήτηση. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 1,2%, φθάνοντας στα 76,32 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά από μια σειρά απωλειών επτά ημερών έως τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 0,3%. Τo Brent παράδοσης Απριλίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 1,2%, για να κλείσει στα 83,16 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, με εβδομαδιαία άνοδο 0,2%. Το Brent παράδοσης Μαΐου, το συμβόλαιο με τις περισσότερες συναλλαγές, ενισχύθηκε 1,1%, φθάνοντας στα 82,82 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 0,9% στα 2,359 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου έκανε άλμα 3,3% στα 2,796 $ το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου εκτινάχθηκε 5,9% στα 2,451 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με εβδομαδιαίο κέρδος 7,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αγοράζει... ελληνικά ομόλογα

Ευρωαγορές: Κλείσιμο εβδομάδας με απώλειες, υπό το βάρος των μάκρο

Elton: Δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕ για την αγορά ακινήτων στα Οινόφυτα

gazzetta
gazzetta reader insider insider