Άντεξε το Χρηματιστήριο στις διεθνείς πιέσεις - Ισορροπία πέριξ των 1.030 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άντεξε το Χρηματιστήριο στις διεθνείς πιέσεις - Ισορροπία πέριξ των 1.030 μονάδων
Στα small και στα mid caps στράφηκαν οι επενδυτές. Limit up για MIG. Ισχυρά κέρδη για Attica Group, Intracom με υψηλούς τζίρους σε Attica Bank.

Με την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου αλλά και κάποιες επιμέρους τοποθετήσεις σε μετοχές της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, το Χρηματιστήριο κατάφερε να αντέξει στις διεθνείς πιέσεις.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση στις 1048 -1040 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η οκταετής περιήγηση της αγοράς κάτω από τις 1.000 μονάδες. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υπέρβαση του εν λόγω επίπεδου, όχι γιατί είναι μια κορυφή αναφοράς για πολλές μετοχές αλλά επειδή τα επτά συνεχόμενα ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα έχουν οδηγήσει τους ταλαντωτές ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα «στα κόκκινα» των υπερτιμήσεων, όπως αναφέρει η Beta.

Παράλληλα, τα χαρτοφυλάκια φαίνεται να στρέφονται και σε μια αναδιάταξη θέσεων προσπαθώντας να βρουν τίτλους που έχουν μείνει πίσω στο ανοδικό ράλι και προσφέρουν υψηλά περιθώρια ανόδου ενόψει συνέχεια. Υπό αυτό το πρίσμα τόσο η μεσαία όσο και μικρή κεφαλαιοποίηση προσφέρουν ευκαιρίες για τοποθετήσεις με μέτρο, καθώς οι σκέψεις τυχόν εγκλωβισμών δε θα πρέπει να απομακρύνονται, ιδιαίτερα εάν οι διεθνείς αγορές αρχίζουν να χαμηλώνουν επικίνδυνα.

Όλο το σετ δεικτών τάσης είναι ανοδικό σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση ενώ ο κινητός μέσος των 200...μηνών είναι η μόνη χρονοσειρά τάσης που έχει μείνει αλώβητη από την άνοδο (1.215 μονάδες). Με αυτά ως δεδομένα η ερχόμενη εβδομάδα συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για ένα μικρό διορθωτικό πισωγύρισμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η διόρθωση θα έρθει με μια πλάγια κίνηση εκτόνωσης που θα εξομαλύνει και την καμπύλη της αγοράς η οποία κινείται με αφύσικη κλίση. Επίσης θα έχει ενδιαφέρον η ένταση της διόρθωσης καθώς οι χαμηλοί τζίροι θα υπονοήσουν μια μετριοπαθή στάση από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Ως προς τα επιχειρηματικά, έπεσαν οι υπογραφές για το περίφημο «Skyline» των 500 εκατ. ευρώ (αξίζει να σημειωθεί ότι αφορά καθαρά σε ακίνητα και όχι σε δάνεια) υπό την Alpha Bank και την κοινοπραξία των Dimand - Premia Properties ΑΕΕΑΠ, που έχει ανακηρυχθεί ήδη προτιμητέος επενδυτής για το real estate project.

Ανάμεσα στα assets του «πακέτου» περιλαμβάνονται το γραφειακό συγκρότημα στη γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους (πρώην κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας) περίπου 30.000 τ.μ., κτήριο 10.000. τ.μ. στην πλατεία Κοραή, ακίνητο στο Κολωνάκι στην οδό Μέρλιν αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην οδό Τσιμισκή κ.α.

Για τις εξελίξεις στο θέμα της MIG και την εμφάνιση της οικογένειας Ηλιόπουλου (Sea Jets) στο μετοχολόγιό της με πάνω του 5% ή για τους ελέγχους και τις διευκρινήσεις που ζητάει, τα γνωρίζετε από την περασμένη εβδομάδα (όπως και τον έτερο μέτοχο με 5%+). Και τα περί σημερινής Γ.Σ., όπου επρόκειτο να εγκριθεί το deal πώλησης της Attica Group, μάλλον για λίγο «δένουν κάβο» καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να ζητηθεί αναβολή. Αλλά θα δούμε. Βέβαια, «ο καυγάς για το πάπλωμα» αφορά στην ακτοπλοϊκή. Και στο σίριαλ εμπλέκονται οι Πειραιώς – STRIX (στην οποία θα περνούσε με βάση το deal η Attica, μέσω ανταλλαγής ομολογιακών δανείων και ακτοπλοϊκής) αλλά και η ΑΝΕΚ (μέσω απορρόφησής της).

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,04% στις 1.033,22 μονάδες με τον τζίρο στα 93,49 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,13% στις 2.511,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να κινηθεί υψηλότερα προσεγγίζοντας τα υψηλά των 808 μονάδων, με άνοδο 1,03% στις 802,05 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,4% στα 1,25 ευρώ, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,35% στα 4,439 ευρώ, η Εurobank ενισχύθηκε κατά 1,17% στα 1,3355 ευρώ και η Πειραιώς πάτησε γκάζι με κέρδη 2,95% στα 1,956 ευρώ.

Στο 30% κλείδωσε η μετοχή της MIG στα 0,098 ευρώ, με όγκο μάλιστα που ξεπέρασε τα 30 εκατ. τεμάχια! Ακολούθησε και η ANEK στο 7,3% και στα 0,1910 ευρώ, με την Attica Bank στο -3,3% και στα 0,1760 ευρώ με τζίρο κοντά στο 1 εκατ. Κέρδη 9,37% για την Attica Group στα 2,16 ευρώ.

Ακολούθησαν φυσικά και οι μετοχές της Intracom και της Intrakat, με την πρώτη να κλείνει στο 3,43% και στα 1,99 ευρώ και τη δεύτερη στο 1,2% και στα 1,686 ευρώ, με τζίρο άνω του 1 εκατ.

Διορθωτικές κινήσεις με κατοχύρωση κερδών σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ που κλιμακώθηκαν σε ΜΟΗ και Lamda. Συνεχίζει απτόητη το ράλι της η Aegean που σήμερα έκλεισε με κέρδη 2,5% στα 6,97 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για την Ελλάκτωρ, Jumbo και ΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απρίλιος με 5 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση

Από την Κύπρο στη Λεωφόρο Αθηνών - Ποιες εταιρείες δρομολογούν την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο

Αντικειμενικές αξίες: Πάνω από 125 δήμοι ζητούν «κούρεμα» στις τιμές ζώνης - Τέλος χρόνου για την υποβολή αιτημάτων στο ΥΠΟΙΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider