Mytilineos: Ο «δρόμος» προς το 1 δισ. ευρώ EBITDA, οι ισχυρές προοπτικές και η νέα τιμή στόχος της Eurobank Equities - Top pick

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Ο «δρόμος» προς το 1 δισ. ευρώ EBITDA, οι ισχυρές προοπτικές και η νέα τιμή στόχος της Eurobank Equities - Top pick
Στο υψηλό πλαίσιο αναπτυξιακής δυναμικής της Mytilineos αλλά και στις περαιτέρω προοπτικές που διευρύνονται στον εισηγμένο όμιλο μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε, εστιάζει η Eurobank Equities.

Στο πλαίσιο υψηλής αναπτυξιακής δυναμικής της Mytilineos αλλά και στις περαιτέρω προοπτικές που διευρύνονται για τον εισηγμένο όμιλο μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε, εστιάζει η Eurobank Equities.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, η Mytilineos ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ, με τα EBITDA για το σύνολο του περασμένου έτους να ενισχύονται στα 823 εκατ. ευρώ (αύξηση 129% σε ετήσια βάση) στη βάση της ισχυρής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Παρόλο που η μετοχή κινήθηκε παράλληλα με τα θεμελιώδη μεγέθη (ράλι κατά 80% από τον Σεπτέμβριο του 2022), η Eurobank Equities υπολογίζει πως δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί πλήρως οι δυνατότητες του ομίλου, με περαιτέρω περιθώρια ανόδου για τον τίτλο, καθώς οι δείκτες αποτίμησης παραμένουν σε εξαιρετικά ελκυστικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA για το επόμενο δωδεκάμηνο (αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη) σε επίπεδα χαμηλότερα του 5,5x και πιο συγκεκριμένα με discount 25% - 30% έναντι του συνόλου των αντίστοιχων εταιρειών στον χώρο που δραστηριοποιείται η Mytilineos, παρά τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης (διψήφια αύξηση κερδοφορίας) και την ανάδειξή του ως έναν βασικό «παίκτη» στο χώρο των ΑΠΕ, αποτελώντας ένα «play αξίας - ανάπτυξης στον ευρύ χώρο της ενέργειας και της βιομηχανίας. Παράλληλα, το επενδυτικό «story» του ισχυρού ομίλου υποστηρίζεται περαιτέρω από την υψηλή και ελκυστική μερισματική απόδοση της τάξεως του 5% - 6% (έναντι 3% που προσφέρουν οι υπόλοιπες αντίστοιχες εταιρείες).

Στο conference call που διοργανώθηκε για τα αποτελέσματα του 2022, ο πρόεδρος Ε. Μυτιληναίος ανέβασε υψηλότερα τον «πήχη» για τα EBITDA, εκτιμώντας πως θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ το 2023, γεγονός που θα σήμαινε μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 20% και άνω σε ετήσια βάση. Παρόλο που ο στόχος που ετέθει μπορεί να στηρίζεται και να έχει μια πιο «bullish» χροιά και προοπτικά, υπάρχουν αξιόπιστοι «πυλώνες» που στηρίζουν την περαιτέρω αναβάθμιση, όπως είναι 1) η αύξηση του όγκου εισαγωγών φυσικού αερίου (με τα αντίστοιχα EBITDA στα 110 - 120 εκατ. ευρώ), 2) η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT, 826 MW) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, 3) η ταχεία εκτέλεση της έργων ΑΠΕ και 4) η αποδοτικότητα κόστους του τομέα μετάλλων, που παραμένει στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης του κόστους αλουμινίου.

Υπό το πρίσμα της κερδοφορίας που έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης της Mytilineos και της επικράτησης έναντι των εκτιμήσεων της Eurobank Equities αλλά και ευρύτερα της αγοράς, η Χρηματιστηριακή προχώρησε σε σημαντικές επί τα βελτίω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών της (26% υψηλότερα για τα EBITDA για το 2023 - 2024).

Στο σκέλος της Μεταλλουργίας, η Mytilineos αναμένει να διατηρήσει τα αυξημένα επίπεδα κερδοφορίας (250 - 300 εκατ ευρώ) λόγω της ευνοϊκής δυναμικής του αλουμινίου, του ενεργού και αποτελεσματικού hedging και του μειωμένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβάνεται το κόστος για τα δικαιώματα εκπομπής CO2) από το 2024, ηλεκτροδοτώντας το τμήμα της μεταλλουργείας μέσω των «πράσινων» PPAs (διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας).

Όσον αφορά την Ενέργεια, η Eurobank Equities αναμένει ότι η εμπορική λειτουργία του νέου CCGT θα συνεισφέρει σταδιακά μια διαφορά μεταξύ του λειτουργικού κόστους της μονάδας αερίου από τα επίπεδα της χονδρεμπορικής αγοράς της τάξεως των 15 ευρώ ανά MWh, ενώ η ταχύτερη σταδιακή εισαγωγή της δυναμικότητας των ΑΠΕ (με ταχύτερη ανάπτυξη του ανεκτέλεστου) θα προσαυξήσει κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ τα EBITDA στις εκτιμήσεις της. Συνολικά, έχει επαναπροσδιορίσει τις εκτιμήσεις της, υπολογίζοντας πως τα EBITDA θα φτάσουν τα 907 εκατ. το 2023 και άνω του 1 δισ. ευρώ έως το 2024 (δηλαδή ένα έτος μετά τo guidance της Διοίκησης), διατηρώντας μια πιο προσεκτική στάση στην τρέχουσα συγκυρία, τη στιγμή που ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαψευστεί εκ νέου από τον εισηγμένο όμιλο μετά και από την τελευταία εντυπωσιακή εκτέλεση του business plan και των στόχων που είχαν τεθεί. Ο ισχυρός ισολογισμός, με το καθαρό χρέος προς τα EBITDA να υποχωρεί χαμηλότερα από 1x το 2022, και η επαναπροσδιορισμένη κερδοφορία θα επιτρέψουν στον όμιλο να εφαρμόσει άνετα το ενισχυμένο επενδυτικό του πρόγραμμα αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Eurobank Equities υπολογίζει την τρέχουσα διαφορά του λειτουργικού κόστους της μονάδας αερίου από τα επίπεδα της χονδρεμπορικής αγοράς στα 20 ευρώ ανά MWh περίπου (περίπου 30% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της), το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τον τομέα της Μταλλουργίας σε επίπεδα υψηλότερα κατά 40% από τα τρέχοντα, ενώ δεν αποδίδει καμία αξία στη σκέλος της εμπορίας φυσικού αερίου, χωρίς να αναγνωρίζει την πρόσθετη αξία από την ενίσχυση των ΑΠΕ στο εξωτερικό (6,7 GW ανεκτέλεστο).

Σε αυτή τη βάση, η Χρηματιστηριακή διατηρώντας τη σύσταση «buy», προχωρά σε αύξηση της τιμή στόχου για τη μετοχή στα 30,5 ευρώ από 25,6 ευρώ προηγουμένως, με δείκτη EV/EBITDA (εκτίμηση για το τέλος του 2023) χαμηλότερα του 6,5x. Παράλληλα, η μετοχή της Mytilineos εντάσσεται και στις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider