Αντέδρασε η Wall Street - Τέλος στο 4ήμερο αρνητικό σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντέδρασε η Wall Street - Τέλος στο 4ήμερο αρνητικό σερί
Στο «πράσινο» οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να ηγείται των κερδών.

H Wall Street τερμάτισε το τετραήμερο σερί απωλειών καθώς επωφελήθηκε από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, που τροποποίησε τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων (Yield Curve Control) επιτρέποντας στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω, με στόχο να ανακουφίσει μερικώς από το κόστος της παρατεταμένης νομισματικής στήριξης, με τους επενδυτές να «αγνοούν» τους φόβους ότι ένα ράλι στο τέλος του έτους μπορεί να μην πραγματοποιηθεί.

Παρά το μούδιασμα στην αρχή της συνεδρίασης, οι μετοχές ανέκαμψαν αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ το «άρωμα» Ιαπωνίας μεγάλωσε την πεποίθηση των traders πως οι αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος από μεγάλες τράπεζες όπως η Fed και η ΕΚΤ θα είναι αισθητά μικρότερες το επόμενο έτος.

«Πάνω από το 90% των κεντρικών τραπεζών αύξησαν τα επιτόκια φέτος, σε μία παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια άνευ προηγουμένου», σημειώνει ο Λόρενς Γκίλουμ, υπεύθυνος στρατηγικής της LPL Financial. «Τα καλά νέα; Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος αυτών των κύκλων αύξησης των επιτοκίων, μειώνοντας τον αντίθετο άνεμο που είδαμε να φυσά στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές φέτος» πρόσθεσε.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones ισχυροποιήθηκε 0,28% στις 32.489 μονάδες
  • Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,10% στις 3.821 μονάδες
  • Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε οριακά κέρδη 0,01% στις 10.547 μονάδες

Ακόμη και με τα κέρδη της Τρίτης, οι μετοχές βρίσκονται κινδυνεύουν να κλείσουν την εβδομάδα και τον μήνα στο κόκκινο. Ο Dow έχει υποχωρήσει 5,3% μέχρι σήμερα, ο S&P 500 έχει απωλέσει άνω του 6,43% και ο Nasdaq έχει αποδυναμωθεί 8%.

Μάκρο

Μικρή μείωση κατέγραψε τον Νοέμβριο ο αριθμός των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς η ραγδαία πτώση των οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με τα υψηλά κόστη δανεισμού έπληξαν σημαντικά τη ζήτηση για σπίτια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα σημείωσαν κάμψη 0,5% και διαμορφώθηκαν στα 1,43 εκατ., ενώ οι οικοδομικές άδειες συρρικνώθηκαν κατά 11,2% στις 1,34 εκατ. μονάδες σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν 1,4 εκατ. ενάρξεις κατοικιών και 1,48 εκατ. οικοδομικές άδειες, σύμφωνα με έρευνα του δημοσκόπηση του Bloomberg.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός εκτοξεύθηκε την Τρίτη, με το πιο ενεργό συμβόλαιο να φτάνει σε υψηλό έξι μηνών, ενώ εξίσου καλά τα πήγαν όλα τα πολύτιμα μέταλλα. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 1,8%, στα 1.829,30 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex, στο υψηλότερο κλείσιμό του από τις 24 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου εκτινάχθηκε 4,7%, στα 24,29 δολάρια ανά ουγγιά, για να κλείσει τον υψηλότερο διακανονισμό του εδώ και οκτώ μήνες. Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου απογειώθηκε 4,4%, στα 1.734 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της πλατίνας ενισχύθηκαν 2,8% στα 1.015,60 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού κέρδισαν 1,1%, στα 3,826 δολάρια ανά λίβρα.

Κέρδη κατέγραψε το πετρέλαιο σε μία συνεδρίαση με σκαμπανεβάσματα, υποστηριζόμενο από υην αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ καθώς οι έμποροι παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στην Κίνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικoύ αερίου, εν τω μεταξύ, παρουσίασαν νέα ισχυρή πτώση μετά τη βουτιά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τον καιρό στις ΗΠΑ που θα επηρεάζουν τη ζήτηση βρίσκονται στο επενδυτικό «μικροσκόπιο».

Πιο συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Ιανουαρίου κέρδισε 1,2%, για να κλείσει στα 76,09 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε 1,1%, κλείνοντας στα 76,23 δολάρια το βαρέλι. Το αργό Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς κατέγραψε οριακά κέρδη 0,2%, για να κλείσει στα 79,99 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου έκανε άλμα 2,1% στα 2,2228 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιανουαρίου έκλεισε 0,2% υψηλότερα στα 3,0589 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Ιανουαρίου διολίσθησε 9% στα 5,326 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Η αμερικανική εταιρία Honeywell International Inc ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να καταβάλει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για τον αστικό διακανονισμό ερευνών που σχετίζονται με τη διαφθορά τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Βραζιλία. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και η Επιτροπή Εποπτείας των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών στις ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσαν ξεχωριστά τα συμπεράσματα παράλληλων ερευνών σχετικά με ποσά δωροδοκίας που πλήρωσε η Honeywell μεταξύ του 2010 και του 2014 σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Βραζιλίας Petrobras προκειμένου να εξασφαλίσει επιχειρηματικές δραστηριότητές της.

Οι κατηγορίες της SEC σχετίζονται επίσης με πληρωμές που έκανε το υποκατάστημα της Honeywell στο Βέλγιο σε έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης της Αλγερίας το 2011. Στα ποσά αυτά δωροδοκίας είχε εμπλοκή η εταιρία πετρελαϊκών συμβούλων Unaoil με έδρα το Μονακό, η οποία είχε προηγουμένως κατηγορηθεί από παγκόσμιες αρχές για ένα πρόγραμμα δωροδοκίας διάρκειας 17 ετών σε αξιωματούχους από εννέα χώρες. Ο Ντάριους Αντάμτσικ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Honeywell δήλωσε ότι η εταιρία είναι «ευχαριστημένη» που αφήνει πίσω της το ζήτημα αυτό και σημείωσε ότι έχει ληφθεί υπόψη από τις αρχές η συνεργασία της. Περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια από το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που θα καταβάλει η Honeywell θα καταβληθεί για αστικές και ποινικές ποινές στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπιλ Γκρος: Χάος στις αγορές εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων

Morgan Stanley: «Βλέπει» βουτιά τoυ S&P 500 στις 3.000 μονάδες - Συρρίκνωση μεγεθών όπως το 2008

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα και ήπιες απώλειες ο Stoxx 600

gazzetta
gazzetta reader insider insider