Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές απώλειες εν αναμονή της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές απώλειες εν αναμονή της Fed
Μόνος «πράσινος» ο IBEX 35 στην Ισπανία με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται σε Βερολίνο και Μιλάνο.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την Τετάρτη οι ευρωαγορές, λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκιά της και λίγο μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν τις πληθωριστικές πιέσεις για μεγάλες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Την Πέμπτη δε, θα υπάρξουν ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από όσα αποφασίσει σήμερα η Fed.

Οι παγκόσμιες αγορές κατέγραψαν ράλι την Τρίτη, αφού ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο έδειξε σημάδια βελτίωσης με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εκτιμούν πως υπήρξε η αποκορύφωση της αύξησης των τιμών και πλέον θα ξεκινήσει η κάθοδος.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% από 7,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Οκτώβριο και έναντι μέτρησης 0,3% που περιμέναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκληρώνει την τελευταία της συνεδρίαση για το 2022 με οικονομολόγους και αναλυτές να αναμένουν μία αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,02% στις 442 μονάδες
  • Ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 0,29% στις 3.975 μονάδες
  • Στην Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,26% στις 14.460 μονάδες
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,21% στις 6.730 μονάδες
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,09% στις 7.495 μονάδες
  • Στο Μιλάνο ο FTSE MIB απώλεσε 0,26% στις 24.573 μονάδες
  • Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ήταν ο μόνος «πράσινος» και ενισχύθηκε με 0,40% στις 8.360 μονάδες

Μάκρο

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο του 2022, εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 2% έναντι ανάπτυξης 0,8% τον Σεπτέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 1,5%. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε 3,4% έναντι αύξησης 5,1% τον Οκτώβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο 3,3%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο συρρικνώθηκε κατά 1,9% και αυξήθηκε κατά 3,7% σε ετήσιο επίπεδο. Στους κλάδους της οικονομίας, η παραγωγή ενέργειας υποχώρησε 3,5% σε μηνιαίο επίπεδο και η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών έπεσε 1,5%.

Κάμψη μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μια μέρα πριν από τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoΕ) για τη νομισματική της πολιτική. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 10,7% έναντι 11,1% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,6%. Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 6,3% από 6,5% τον Οκτώβριο και έναντι 6,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στην Ισπανία κατά τον Νοέμβριο προχώρησε η στατιστική αρχή (INE) της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,7% έναντι 6,6% στην αρχική μέτρηση στις INE και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αποπληθωρισμός 0,3% έναντι 0,5% στην αρχική μέτρηση.

Επιχειρηματικά νέα

Μεγάλο «μάζεμα» των καθαρών ζημιών κατέγραψε η TUI για το σύνολο του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, με τον γερμανικό τουριστικό όμιλο να επωφελείται από την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης. Σύμφωνα με το MarketWatch, οι καθαρές ζημίες της TUI διαμορφώθηκαν σε 227,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,47 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν ζημίες στα 157,9 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα EBIT της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε κέρδη 408,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,08 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα έσοδα της TUI έφτασαν τα 16,54 δισ. ευρώ έναν των 4,73 δισ. ευρώ το 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 16,42 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ο λύκος του κασμιρένιου παλτό»: Ποιος είναι ο Μπερνάρ Αρνό - Ο άνθρωπος που «νίκησε» τον Μασκ

Ο πληθωρισμός, η θεωρία «δύο γύρων» της ΕΚΤ και η απειλή που κρύβεται στις αυριανές ανακοινώσεις

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. την Πέμπτη καθώς ελπίζει πως ο πληθωρισμός «έπιασε ταβάνι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider