Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Άλμα» 4,5% στο Χονγκ Κονγκ

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Άλμα» 4,5% στο Χονγκ Κονγκ
Ήπια πτώση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 14.39

Ήπιες απώλειες καταγράφονται στις συνεδριάσεις της Δευτέρας στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις εξελίξεις σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων που εξακολουθούν να προκαλούν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα είναι βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα είναι πιθανό να φέρει την άρση των δρακόντειων μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείkτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,27% στις 442,09 μονάδες, με τον κλάδο των Τροφίμων-Ποτών να χάνει 0,8%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων διαπραγματεύεται σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημειώνει απώλειες 0,39% στις 3.962,46 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,59% στις 14.443 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,54% στις 6.706 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,18% στις 7.570 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,03%, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία βρίσκεται στις 8.375 μονάδες, με απώλειες 0,08%.

Μάκρο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης υποχώρησε για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία διολισθαίνει σε μια ήπια ύφεση καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες του εν μέσω του διογκούμενου πληθωρισμού, όπως έδειξε έρευνα της S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για την Ευρωζώνη, που θεωρείται καλός σύμβουλος για την οικονομική υγεία, διαμορφώθηκε στο 47,8 τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών του Οκτωβρίου (47,3), με οποιαδήποτε τιμή κάτω από 50 να «δείχνει» συρρίκνωση.

«Μια πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση της παραγωγής που σηματοδοτείται από τον PMI ενισχύει την πιθανότητα πως η ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ύφεση», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Ράλι 4,5% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα σημαντικότερα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, καθώς η βελτίωση της κατάστασης με την πανδημία στην ηπειρωτική Κίνα φέρνει άρση των μέτρων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και ογκώδεις διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Έτσι, ο δείκτης HSI στο Χονγκ Κονγκ εκτοξεύτηκε κατά 4,51% στις 19.518 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα κέρδισε 1,76%, κλείνοντας στις 3.211 μονάδες. Ο Shenzhen Composite έκλεισε με κέρδη 0,92% στις 11.323 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο 0,15% στις 27.820 μονάδες, ενώ ο δείκτης KOSPI στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,62% στις 2.419 μονάδες. Τέλος, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κέρδισε 0,33% και διαμορφώθηκε στις 7.325 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: «Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο» - Αιχμές για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Κίνα: «Βουτιά» 40% για τις βιομηχανικές παραγγελίες - Ανθίζει το εμπόριο από ΕΕ σε ΗΠΑ