Θετική η εβδομάδα για την Wall Street, μικτά πρόσημα την Παρασκευή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετική η εβδομάδα για την Wall Street, μικτά πρόσημα την Παρασκευή
Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones σημείωσε μικρές απώλειες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 και Nasdaq εμφάνισαν εβδομαδιαία κέρδη.

Με τους δείκτες να θυμίζουν ασανσέρ κύλησε η συνεδρίαση της Παρασκευής στην Wall Street, παρά την αρχική έντονη αναστάτωση που επέφεραν στις αγορές τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας και το κατά πόσο αυτά μπορούν να επηρεάσουν την επιτοκιακή πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Ωστόσο όσο εξελισσόταν η ημέρα, οι επενδυτές φάνηκε να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο σινιάλο που έδωσε στα μέσα της εβδομάδας ο επικεφαλής της Fed, Tζερόμ Πάουελ, παρά σε μεμονωμένα μακροοικονομικά μεγέθη.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones εμφάνισε άνοδο 34,87 μονάδων, ή 0,1%, στις 34.429 μονάδες, έχοντας βέβαια βρεθεί να χάνει έως και 350 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,1% στις 4.071 μονάδες, έχοντας ωστόσο καταγράψει απώλειες έως και 1,2% νωρίτερα στη συνεδρίαση. Ο Nasdaq επίσης μάζεψε πολύ τις απώλειες του και έκλεισε με μόλις -0,2% στις 11.461 μονάδες από 1,6% νωρίτερα.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Nasdaq σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με +2,1%, ενώ ακολούθησε ο S&P με +1,1% και ο Dow κατάφερε να κόψει το νήμα σε θετικό έδαφος με +0,2%.

Στο επίκεντρο οι επιλογές της Fed

Κύριο θέμα προσοχής στην Wall Street ήταν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας κατά τον Νοέμβριο, που διαμορφώθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Κι αν αυτό μπορεί να δείχνει από τη μία την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ στα υψηλότερα επιτόκια και στις πληθωριστικές πιέσεις, από την άλλη προστίθεται στις «φωνές» όσο υποστηρίζουν πως η Fed έχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής καθώς η οικονομία της χώρας δεν έχει «παγώσει» όσο θα χρειαζόταν για τη χαλάρωση στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της τράπεζας.

Σημειώνεται πως μετά από την ανακοίνωση των μάκρο, η πιθανότητα που δίνουν οι αναλυτές για αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου έφτασε στο 87% από το 91% που ήταν πριν από τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με το FedWatch του CME.

Ακόμα και εάν η Fed δεν προχωρήσει σε μια ισχυρή αύξηση των επιτοκίων της μέχρι το τέλος του 2022, της τάξης των 75 μονάδων βάσης, τα σημερινά στοιχεία θα μπορούσαν να της δώσει το «πάτημα» για να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα επιτόκια της σε υψηλά επίπεδα.

Εξάλλου, οι επενδυτές μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν την προσοχή τους στις αποφάσεις του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων τους (OPEC+) σχετικά με το εάν θα προχωρήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα μέλη του OPEC+ θα συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης για τις επόμενες κινήσεις τους την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

Μένοντας στο ενεργειακό μέτωπο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εμπορεύματα

Ισχυρές απώλειες για την Παρασκευή σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να δοκιμάζεται από το πλαφόν της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο ενόψει και των αποφάσεων από τον ΟΠΕΚ+.

α συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησαν 1,5% ή 1,24 δολάρια στα 79,98 δολάρια ανά βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε κέρδη κοντά στο 5%

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Φεβρουαρίου, το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) υποχωρούν 1,21% ή 1,05 δολάρια στα 85.88 δολάρια ανά βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε κέρδη κοντά στο 2%.

Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Φεβρουαρίου, υποχώρησαν 0,3% ή 5,60 δολάρια στα 1.809,60 δολάρια ανά ουγγιά για την Παρασκευή.

Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας το πολύτιμο μέταλλο κατάγραψε άνοδο 3,2%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 4% κατέγραψε η μετοχή της Boeing, κλείνοντας τη συνεδρίαση στα 182,87 δολάρια, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει μια παραγγελία δεκάδων δισ. δολαρίων από την United Airlines.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτωτικό κλείσιμο εβδομάδας στις ευρωαγορές, υπό την... απειλή των υψηλών επιτοκίων

Ισχυρή οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο δια χειρός ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider