ΕΕ: Στα $60 το βαρέλι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Στα $60 το βαρέλι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι αποφάσισε να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση επί της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τις τελευταίες ημέρες. 

Πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι αποφάσισε να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση επί της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τις τελευταίες ημέρες. Η είδηση για το ύψος του πλαφόν επιβεβαιώνει τις φήμες που κυκλοφορούσαν ήδη από χθες περί επίτευξης συμφωνίας.

Το ύψος του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα τίθεται υπό εξέταση από τις ευρωπαϊκές αρχές ανά δύο μήνες, ούτως ώστε να αξιολογούνται οι επιπτώσεις αυτού στην αγορά, ωστόσο θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω της μέσης τιμής της αγοράς», σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το cnbc, στο οποίο αναφέρονται οι λεπτομέρειες γύρω από την επιβολή του πλαφόν.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο Κρεμλίνο και στο πως θα αντιδράσει η Ρωσία μετά την απόφαση της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται πως το ύψος του πλαφόν είναι υψηλότερο από το επίπεδο που πωλεί η Ρωσία την πλειονότητα του αργού της, καθώς στόχος είναι να συνεχίσει να ρέει το ρωσικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με το Bloomberg, το εν λόγω επίπεδο είναι «λιγότερο γενναιόδωρο» από την αρχική πρόταση μετά από πιέσεις της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

Η επιβολή του πλαφόν κατέστη δυνατή καθώς η Πολωνία υποχώρησε και αποδέχθηκε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Η επίσημη έγκριση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον πρέσβη της Πολωνίας στην Ε.Ε. Αντρέι Σάντος. Ο Πολωνός πρέσβης δήλωσε πως η Ε.Ε. μπορεί πλέον να ξεκινήσει τη γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας, με στόχο να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Η επιβολή οριζόντιου πλαφόν στο φυσικό αέριο στο επίκεντρο συνομιλιών με Ιταλό ΥΠΕΝ

ΗΠΑ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Θα περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας

gazzetta
gazzetta reader insider insider